De toekomst van de woningmarkt: huizen printen

Weer een Nederlands record dit jaar en ditmaal zelfs een wereldprimeur. Het gaat om huizen printen. In Eindhoven werd de techniek ontwikkeld om een woonhuis te bouwen door middel van een 3D-printer! Project Milestone is de benaming van deze samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, de Technische Universiteit aldaar en een vijftal bedrijven. Er zullen in totaal tegen volgend jaar 5 huizen ‘gebouwd’ worden op deze manier, uit beton nog wel. Ze zullen tegen dan effectief bewoonbaar en ter beschikking gesteld worden. Is dit precies wat de huizenmarkt nodig heeft?

Pluim voor Holland

De geprinte huizen zullen volledig bewoonbaar zijn praktisch, en aan alle bouwvoorschriften voldoen. Plus dat ze volledig naar wens, op maat van de bestemmeling kunnen aangepast worden.  Dit is nog nergens anders ter wereld eerder voor 100 procent gelukt, claimen ze in Eindhoven. Hoewel er al sedert jaren geëxperimenteerd werd en wordt met in 3D-geprinte huizen. In China bijvoorbeeld waar ze claimen er tien op één dag te kunnen maken:

Huizen printen? Dat is dan 4000 dollar per stuk

In de VS lijkt het erop alsof ze al een huis kunnen printen voor minder dan 4000 dollar. Hieronder een video hoe ze dat daar doen. Maar in principe dus toch een pluim op de Nederlandse hoed. Extreem chauvinisme zoals in de States is nergens goed voor, want dat is denigrerend en als anderen verdringen.

Maar verdiend fier zijn op eigen werk of land – absoluut, waarom niet. Kijkt u hieronder zelf eens naar hoe deze Nederlandse huizen er precies gaan uitzien.

Uitvinding van de eeuw?

Na het internet (en de huidige hype blockchain) zou dit wel eens dé uitvinding van de eeuw kunnen zijn. Mits er goed gebruikt van zal worden door ze ook en vooral in ontwikkelingslanden in te zetten.  Want denken we even aan de 1,6 miljard mensen op aarde die in krotten wonen van plaatstaal of karton (Habitat, 2015). En de 100 miljoen die er nog erger aan toe zijn – zonder! Zo dramatisch en onfair was het gesteld bij de laatste telling door de Verenigde Naties…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.