De verloren strijd tegen een virus: blijf zitten en verroer je niet

Wie heeft de wijsheid in pacht om de wereld van de ondergang te redden. Hoezo ondergang, zo zal de kritische lezer zich afvragen. De wereld heeft al zo vaak voor een voorspelde ondergang gestaan, maar elke ochtend bij het opstaan zien we het weer opnieuw licht worden. Duurt in de winter even wat langer als de zon lager aan de hemel staat. In de donkere maanden is het voor veel mensen de tijd om extra vitaminen in te nemen. Dat deden ook onze voorouders.

Kritische bondscoach

Als de “R” in de maand komt daalt de resistentie tegen griep en verkoudheden. Sommige gepensioneerden zien de “R” voor hun Reis naar het warme Zuiden en gaan overwinteren. Ik blijf Rillend achter en slik m’n vitaminepilletjes. Doe ook wat oefeningen met m’n ademhaling zoals onze eigen ijsman, Wim Hof, dat zo gedreven weet uit te leggen. Uiteraard zijn er kunstmatige hulpmiddelen om je te wapenen tegen griep en levensbedreigende virussen, de keuze is reuze. Laat je voorlichten door de propagandamachines van Big Farma en kijk om je heen hoe de resultaten zijn van vaccinatie tegen een virus dat de eigenschap heeft om te muteren wanneer het wil. Is het niet in Dokkum dan wel in Afrika. Nu ben ik geen viroloog, geen epidemioloog, geen Minister van VWS die loog over de verwachtingen van zijn vaccinatieprogramma. Nee, ik ben net als vele miljoenen Nederlanders een kritische bondscoach als het op de verrichtingen aankomt van ons Nationale Elftal. Dus mag ik kritisch zijn op al die knappe koppen die de farmaceutische industrie vertegenwoordigen en hun adviezen uitbrengen aan een angstige bevolking die bang is om te verliezen van een onzichtbare tegenstander.

Angstgegner

In de voetballerij is het woord “angstgegner” een veel gebruikte term door verslaggevers die een coach vragen of hij bang is voor de sterke tegenstander. In wedstrijden zit een stukje psychologie verborgen. Het is de angst voor het onbekende, niet wetend hoe verkeerd een balletje kan rollen en hoe verkeerd een speler kan reageren op onverwachte spelmomenten. De bal is het virus dat precies die kant op rolt waar we het niet willen hebben. Ook al stel je de duurste spelers op, spelers blijven mensen die reageren op de bewustzijnsverschijnselen vanuit de menselijke geest. Psychologen doen altijd nieuwe ontdekkingen in hun studie omdat mensen evolueren. Dat doen ook virologen en epidemiologen. Wetenschap staat niet stil maar kent een eeuwig durend leerproces. Zouden we dan na 21 maanden praktische ervaring met een nieuw virus niet al zoveel hebben geleerd om nu te kunnen zeggen dat we genoeg geoefend hebben en de tegenstander kunnen verslaan met de opgedane kennis van nu. Het is hoog tijd voor een tussentijdse analyse. Waar staan we nu in onze strijd tegen een virus waarvan duidelijk is dat we niet meer spelen tegen een ‘angstgegner.’ Voor de mortaliteit hoeven we niet bang te zijn. Stel je sterkste spelers op en ga de rust in met een stevige voorsprong. De tweede helft speel je de tegenstander knock-out en daarna bouwen we een feestje.

Innerlijke kracht

Het leven is een spel. Je speelt het volgens de spelregels maar je overtreedt de regels als het uitkomt. Je kunt niet altijd winnen maar je kunt wel bouwen aan je eigen conditie om voorbereid te zijn op een onverwachte strijd. Soms zal de strijd een ongelijke strijd zijn en ga je verliezen. Dat is het leven, zo is het spel. Als we kijken naar de stand van de coronacompetitie seizoen 21/22 dan wordt het hoog tijd voor een nieuwe (bonds)coach. Een coach met nieuwe inzichten die ziet dat het hoog tijd is voor vernieuwing. Tijd voor een andere tactiek met spelers die de bal vooruit spelen in plaats van terug op de keeper. Spelers die werken aan hun eigen afweersysteem zonder de zalfjes en de spuitjes van het uitgebreide medisch team. De kwakzalvers zijn vaak groter in aantal dan de leermeesters die de ademhaling en mindset benutten om leiding te nemen over je geest en stofwisseling. Voor een verbeterde gezondheid en prestaties door de verbinding met innerlijke kracht. Laat Wim Hof solliciteren bij het Ministerie van VWS.

Mens durf te leven

Nogmaals, het is hoog tijd voor vernieuwing van ons gezondheidsstelsel dat anno 2021 wordt bestuurd door de farmaceutische industrie. Het is Big Farma die de coaching van onze natie heeft overgenomen. Het gaat precies zoals in het profvoetbal waar het kapitaal de grote clubs te gronde richten. Kijk naar het Spaanse Barcelona waar de club een miljard aan schulden is aangegaan om de duurste spelers aan te kopen. Kijk naar het Ministerie van VWS waar miljarden zijn uitgegeven om de duurste vaccins uit te rollen over de bevolking waar nu de werking wordt betwijfeld. Nutteloze investeringen in mensen die geen rendement genereren. Als na 21 maanden oefenen met experimentele middelen de resultaten uitblijven en alleen maar verslechteren dan is het gebruikelijk dat de coach en z’n handlangers opstappen. De vergelijking van onze complexe maatschappij met een spelletje voetbal zal in de ogen van veel angstige burgers niet opgaan. Zo jammer. Wat is een leven zonder spel? Wat is een leven zonder risico? Wat is een leven achter de geraniums? Mens durf te leven, het leven duurt maar even.

GW

9 reacties

 1. Goed zo Gerrit, ‘Niks aan de hand’. Maar had je daarvoor werkelijk zoveel woorden nodig? Is het soms de twijfelaar die zichzelf probeert te overtuigen?

  1. Dag Couleur. Vanuit welke behoefte reageer jij op die manier? Wie wil jij hiermee overtuigen? Wat is jouw bijdrage?
   Is (zelf)reflectie niet wat elk van ons best doet. Elk op zijn manier, lang of kort.

   1. De consistentie is zoek. En de moraal. We zwalken, ook hier, eigentijds tussen uitersten, tussen “de ondergang van de wereld” en “niks aan de hand”. Is dat ‘zelfreflectie’ of is ’t eerder wanhoop?

    Het leven is geen vrijblijvend spel, maar een vastomlijnde opdracht die samenhangt met onze afkomst en bestemming.

    Het ‘korset’ van de tijd waarin het opbeurende lied ‘Mens, durf te leven’ werd gezongen, hebben wij definitief afgegooid. Wij hébben geleefd. En daarbij zelfs de toekomst van onze kleinkinderen verpacht.

    Dát, beste Gerrit, is mijn punt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: