Een vrije markt is een markt waarin de prijs door vraag en aanbod tot stand komt. Nu duidelijk is geworden dat we een toekomst tegemoet gaan van oneindige geldcreatie is het de vraag in hoeverre de vrije markt nog daadwerkelijk bestaat. De Federal Reserve gaat niet alleen door met de aankoop van obligaties, ook liet Ben Bernanke weten dat het de huizenmarkt zal gaan stimuleren, middels de aankoop van Mortgage-backed securities. De Fed hoopt natuurlijk op stijgende huizenprijzen, want dat is in het belang van de algehele economie. De meeste Amerikanen hebben een koophuis en als die waarde stijgt, heeft dat een positief effect op de economische groei, althans dat is het idee. Dit geldt ook voor de aandelenmarkten.

FED wil aandelenmarkten stimuleren

De voorzitter van de Fed liet tijdens het vraaggesprek op 13 september weten dat de Verenigde Staten gebaat is bij stijgende beurzen. Als de aandelen stijgen, stijgt namelijk ook het vermogen van de gemiddelde Amerikaan, wat natuurlijk weer goed is voor de koopkracht en de Amerikaanse economie. De aandelenbeurzen zijn de afgelopen maanden flink gestegen. De S&P 500 (Een Amerikaanse beursindex van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, gemeten naar hun marktkapitalisatie) is in de afgelopen 3 maanden met ruim 12% gestegen. Dit is precies wat Bernanke wil, de financiële markten tevreden stellen. Die kunnen de economie namelijk maken of kraken.

Verschil tussen de beurs en reële economie

Maar als een centrale bank dit als doel heeft, hebben we dan nog wel te maken met een vrije markt? Door QE3 en de bijbehorende vers geprinte dollar, is de kans groot dat de prijzen van aandelen blijven stijgen. Het geld zelf wordt immers minder waard en de nieuwe liquiditeiten moeten ergens naartoe. Met QE till infinity doet Bernanke dus mede een gooi naar groen gekleurde financiële markten. Er wordt wel eens gesteld dat de aandelenmarkt een graadmeter is voor de economie, maar momenteel is daar geen sprake van. Terwijl de beurzen stijgen is de werkloosheid in Amerika een groot probleem en moeten er in 2012 steeds meer Amerikanen gebruik maken van voedselbonnen. Een groot contrast dus tussen de aandelenkoersen en de reële economie.

De waarde van een aandeel

De waarde van een aandeel van een bedrijf is het gevolg van vraag en aanbod. Men gaat uit van de huidige resultaten, de verwachtingen voor de toekomst, het eigen vermogen, het vreemd vermogen, het dividend en nog vele andere financiële gegevens. Een beursindex geeft een overzicht van de waarde van een groep bedrijven. En de beurs wordt weer gebruikt als indicator voor de economie zelf en ook als verwachting van de economie in de toekomst. Komen bedrijven met winstwaarschuwingen, dan betekent dit dat het economisch minder gaat en resulteert dit in lagere koersen. Dit effect ebt weg, wanneer centrale banken doelbewust de beurzen (of het nu om aandelen of obligaties gaat) gaan stimuleren. In plaats van dat de beurs dan een reflectie van de economie is, is het juist de aanstichter van de eventuele groei. Aangezien de ongelimiteerde kwantitatieve verruiming kan het dus zijn dat de aandelenmarkten geen reëel beeld meer schetsen van de economische omstandigheden. De beurs als graadmeter voor de economie is dan niet meer representatief.

De vrije markt bestaat niet meer

Kunnen we spreken van een vrije markt als overheden en centrale banken nauw betrokken zijn bij markten en fundamentele besluiten nemen die de marktwerking verstoren? Als er oneindig veel vraag is (liquiditeiten zijn), hoe kan een vrije markt dan normaal functioneren? Bestaat er nog een vrije markt nu centrale banken wereldwijd oneindig veel nieuwe kredieten creëren?

9 reacties

  1. De aandelen mogen niet dalen. Daarvoor hadden ze al eens het plunge protection team. Ik weet eigenlijk niet of die nog actief is? Weet iemand dat misschien?

    Verder, dit zijn weer duidelijke tekenen dat het syteem niet meer uit zichzelf werk. Als een vrije markt niet kan functioneren, dan is er iets aan de hand met het systeem. En problemen met ons systeem, dat hebben we. Het is alleen maar hebzucht. Alles moet meer, meer, meer, want anders doet het systeem het niet meer.

  2. @Dré : Ja hoor, de loodgieters van de Fed zijn nog steeds actief.

    En als een (geld-)systeem niet meer werkt, nou, net als met een slecht huwelijk, dan doe je toch net alsof, en zie je wel wanneer de boot zinkt ?

    hi-hi …

  3. “De Eurofielen en Obama onderwerpen zich al vrijwillig aan de ISLAM en de banksters.”

    Dus duivelaanbidders onderwerpen zich aan de Islam….wat zou dat een mooie wereld zijn. maar een xander probeert wederom de islam zwart te maken. Wie zal er nog intrappen ? Ik denk meer dan genoeg

    De Islam verbiedt namelijk rente, inflatie, deflatie, cds, derivaten alle financiele constructies waarbij de geldstromen van de armen naar de rijken lopen.
    Wie ga je volgen ? Islam onrechtvaardig ? Nee de mens is onrechtvaardig naar zichzelf.

  4. Wat is economie toch een interessant vak, maar ook zo ontzettend niet exact.
    Als je een paar jaar geleden de huidige situatie had geschetst en gevraagd of het verstandig is dat de ECB dan maar op ongekende schaal geld gaat drukken dan denk ik dat het merendeel van de economen zou zeggen dat dat een gotspe is.
    Welaan ze hadden gelijk. Wat er nu gebeurt is een gotspe.
    Dit is een voorbeeld van korte termijn denken in optima forma.
    De problemen worden vooruit geschoven en over een paar jaar krijgen we de rekening met een onbetaalbare rente inclusief boete gepresenteerd.
    We moeten hersenloos bezuinigen om de rekening niet naar de volgende generatie door te schuiven.
    Nee, dit dan? Een kapot bezuinigde economie en een finacieel debacle? Daar zullen ze blij mee zijn.
    Maar goed, natuurlijk gaat de hocus pocus van de ECB en de FED geen serieus effect op de reeele economie hebben. Maximaal een kortstondig effect op de beurzen die inderdaad geen graadmeter voor de reeele economie meer zijn.

  5. Ik denk dat een enorme aandelencrash er voor kan zorgen dat het gehele financiële systeem in elkaar dondert met een megadepressie tot gevolg. Zeker wanneer bankenaandelen getroffen worden. Men probeert dat nog steeds hoe dan ook dat te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: