boeVia OnsGeld.nu | Vorige week publiceerde de Bank of England (BoE) twee documenten over het geldsysteem: Money in the modern economy en Money creation in the modern economy. Niet eerder heeft een enkele centrale bank wereldwijd in zulke heldere taal het huidige geldsysteem uitgelegd. Opmerkelijk is dat nu ook de BoE stelt dat economische studieboeken vaak een verkeerde uitleg geven van het geldsysteem in het algemeen en geldcreatie in het bijzonder. Twee quotes:

This article explains how, rather than banks lending out deposits that are placed with them, the act of lending creates deposits — the reverse of the sequence typically described in textbooks.

En:

The reality of how money is created today differs from the description found in some economics textbooks:

 • Rather than banks receiving deposits when households save and then lending them out, bank lending creates deposits.
 • In normaltimes,the central bank does not fixt he amount of money in circulation, nor is central bank money ‘multiplied up’ into more loans and deposits.


De waarheid wordt dus vaak verdraaid door economen. Ook in Nederland. Zo legt Wim Boonstra, bijzonder hoogleraar Economische en Monetaire Politiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoofdeconoom van de Rabobank, in zijn vorig jaar verschenen boekje Geld speelt (G)een rol. Over de waarde, schepping en vernietiging van geld het geldscheppingsproces uit aan de hand van de geldmultiplicator (die dus niet bestaat); en blijven de economen verenigd in het Sustainable Finance Lab keer op keer stellen dat “banken bemiddelen tussen spaarders en kredietnemers”. Zie bijvoorbeeld hun inbreng voor de Commissie Structuur Nederlandse Banken. Nog steeds willen zij niet accepteren dat banken primair geldscheppende instellingen, en dus geen intermediair, zijn.

Naar aanleiding van de BoE openbaring publiceerde David Graeber, auteur van Schuld: de eerste 5.000 jaar, twee dagen geleden in de Guardian het nu al legendarische artikel The thruth is out: money is just an IOU, and the banks are running it. Hij eindigt met:

Historically, the Bank of England has tended to be a bellwether, staking out seeming radical positions that ultimately become new orthodoxies. If that’s what’s happening here, we might soon be in a position to learn if Henry Ford was right.

Voor degene die Ford’s fameuze quote niet kennen:

It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.

Een revolutie is wellicht niet nodig. Waarheid daarentegen wel. En precies daarom is het spijtig te constateren dat de diverse Nederlandse economen de waarheid omtrent de werking van geld blijven verhullen en dat de Nederlandsche Bank ervoor kiest om te zwijgen. Pas als we begrijpen hoe het werkt in de praktijk, kunnen we zinvolle alternatieven ontwikkelen en de juiste hervormingen doorvoeren. Een radicale verandering in het denken over geld is hiervoor nodig. Dus wellicht toch een revolutie…

9 Responses

 1. Welcome to the era of “De”

  Half farmer, half Ex…

  m.youtube.com/watch?v=y395J6W6i1E

  8:25, de weg naar duurzaamheid en de-growth.

  Fuck the moneychangers.

 2. Ok, big deal. De BoE heeft het nu zelf onomwonden gezegd: banken scheppen krediet uit het niks. Niks geen uitlenen van spaargeld of zelfs tien keer dat spaargeld: bankgeld komt uit het niks. Is dit nieuws?

 3. We wachten nu nog in spanning op nadere berichtgeving over hoe je met het bedrukken van toiletpapier de hele wereld in een wurggreep kan nemen.

 4. Beseft dan niemand de uitspraak van de rothschilds?

  Give me the power over money and i dont care who makes the rules.

  Waar zijn we hier , op deze site constant over aan het praten?
  Over geld. En over de macht ervan.

  What EVER happened to LOVE? And living a peacefull life on earth?

  Zijn we dat gewoon vergeten?

  Wat behept het leven eigenlijk voor ons?

  Wanneer zullen wij tevreden zijn?

 5. Dire Straights: Akelig – ijselijk direct /rechtstreeks en ronduit recht in de raap…..

  Goed dat zij dit uitgeven. Wij weten wie het zijn. Doekje voor het bloeden informatie.
  Waar alle reacties en sites als Biflatie – Zerohedge Geenstijl Gewoon-nieuws toe leiden is meer bewustwording. Klasse en nog eens klasse.

  Weet uit de praktijk dat Ze daar een enorme hekel aan hebben. Ze doen hun zaakjes liever in t geniep.
  Deze kunnen het daglicht niet verdragen en velen weten dit.
  Dit zijn gevolgen van wat CB Engeland beschrijft en is een beetje zielig d.w.z zieltjes winnerij. Achteraf vertellen dat het toch anders zit en zat als gemeld op universiteiten en hogescholen.

  Doch alleen door ons gebruik van het internet -websites mogelijk.

  Zeer positief nieuws is dat er afgelopen maanden veel z.g. zelfmoorden zijn geweest van handelaren en mensen geheel in en op de hoogte van de Derivaten-Banken constructies en goud en zilverprijs manipulatie.
  Zoals bekend gaat daar een corruptie en fraude in om met een bedrag uit dromen.

  Sommige van de Derivaat handelaar sprongen z.g. van een dak -meest gebruikte liquidatie –doch hadden wel van tevoren al een of enkele kogels in het lichaam.

  Zij waren echter volgens geheime dienst BW CIA FBI verklaringen zelf gesprongen…
  Omdat ze ‘zelf gesprongen waren’ niet interessant meer dus in de oven ermee.

  Bekend is dat er zeker al minstens 22 zo zijn heengegaan. Sommigen waarvan hun profiel d.w.z. hun manier van in t leven staan waren in staat als – een Snowden te doen.

  Dus dubbel enerzijds goed dat de financiële wereld haar eigen vuil en schorem opruimt anderzijds zijn de Showdens verloren gegaan.

  Men wenst de beerput Derivaten gesloten te houden evenals de prijsmanipulatie goud en zilverprijs in Londen.

  Dat de moord door een geheime dienst ABN Amro is ‘geschokt’ door de dood van hun oud-topman Huivert Bouwmeester.
  In de praktijk is ABN een kopie en zit op de schoot van G.Sachs elk uur elke minuut. Beiden zijn zuiver joodse banken al verbergt de overheid veel met schoon etalage-personeel.

  ABN Amro is niet te onderscheiden van en met G.Sachs. G.Sachs doet de financiën n voor je koning- Rutte- Pechthold enz enz ook persoonlijk (en gratis. Ze zijn op de wereldmarkt brothers in arms. Dire Straights.. Akelig – ijselijk direct en rechtstreeks verbonden.

  Of Huibert ging vroeger of later zijn mond open doen of heeft dit al gedaan.
  Rockefeller Rotschilds GSachs gaan er kordaat mee om sinds alle informatie omtrent ons geldsysteem is blootgelegd en zeker door een EU ECB verder bloot is komen te staan.
  En hun Banken op specifiek ueber-joodse wijze manier zijn gered en Zij daar zelfs een EU en ECb voor hebben opgericht.
  En landen van hun grondstoffen en goud -Zie Griekenland en Nederland aardgas Oekraïne komend -worden beroofd via hun schulden mechanisme.

  Dat hun Eu –ECB primair is opgericht om Banken van hun slechte posities en posten op hun balansen te redden mag ook niemand weten.

  Dat Merkel er verder allerlei groot Duits Reich beelden over krijgt en Frankrijk zijn Napoleon – europa beelden – komt goed uit en is zodanig joods ingezet. Zowel Duitsland als Frankrijk gingen van en naar Egypte tot aan ver in Rusland.
  Beide landen zijn nu al zover. Hun grenzen zijn al ‘verlegd’. Oekraïne was en is de laatste ‘post’ voor Moskou.

  Ik vermoed dat dit de realiteit van je EU en ECB is. Vermoeden kan weten en ‘een onsje’ meer en dieper zijn.

  Als de beerput -derivaten de BP – was opengetrokken waren er meer gewone burgers studenten bankpersoneel wakker geworden.
  We horen niet veel meer over de derivaten… dat probleem wordt zo aufgeloscht….
  De Endlösung was en is …. en wordt zo bereikt

  Werken Eu/ECB/ Banken ABN-GSachs en Multinationals nu anders als tijdens WWII. Neen
  Dus er komt nog ..wat… meer aan.

  Als wij .. akelig scherp en doortastend soeverein.. recht voor hun raap – zal deze zachte kogel goed aankomen. Daar is n.m. geen media.. vest voor.

 6. @Willywonka,

  Idd . Insecurity both financial and emotional lies at the heart of consumeristic craving. Indeed, its not. the money per se , but the striving for it, thats linked to.

  Unhappiness.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: