Pionier in beleggen in crypto’s en voormalig hedge fonds manager Mike Novogratz heeft miljarden dollars verdiend door gedurfde gokken te wagen op digitale activa en is zodoende een man waar door de analisten naar wordt geluisterd. Hij heeft zijn crypto-ecosysteembedrijf Galaxy Digital (BRPHF) opgebouwd tot iets dat lijkt op een crypto Berkshire Hathaway (indien er inderdaad zo’n equivalent in crypto’s bestaat) door investeringen in veelbelovende blockchain projecten. Er was ook de recente recordinvestering van $ 1,2 miljard in de overname van bewaargigant BitGo.

 

En vergelijkbaar met de manier waarop aandelenbeleggers zich tot Berkshire’s Warren Buffett wenden, heeft Novogratz zichzelf gevestigd als crypto-investeerder met naam en faam. Hij schuwt gewaagde uitspraken niet en heeft in de afgelopen weken meermaals zijn visie op de cryptocurrencies kenbaar gemaakt. “Nou, ik ben de oudste man in crypto”, grapte hij in een exclusief interview met Yahoo Finance op de uitverkochte Bitcoin 2021 conferentie die in het eerste weekend van juni in Miami plaatsvond.

 

Met de prijsdaling van 30% die Bitcoin in mei trof, werd afgelopen maand officieel gerangschikt als de slechtste maand voor Bitcoin in een decennium. Maar de belangrijkste gebeurtenis vond volgens Novogratz in de eerste weken van dit jaar plaats: de komst van institutionele kopers naar de markt. Of zoals hij het zelf uitdrukt:

 

“Institutioneel geld is enorm belangrijk. Laat me wat cijfers geven: de totale cryptomarktkapitalisatie, dat is Bitcoin en al de andere munten samen, is ongeveer anderhalve biljoen dollar. Dat is 30 basispunten van de totale wereldwijde rijkdom – 30 basispunten – niet meer of niet minder. Om dat op te trekken naar 2%, 3%, waarvan Novogratz fundamenteel gelooft dat het zal gebeuren, heb je financiële instellingen nodig. Je hoort het graag of je hoort het niet graag, maar zij bezitten nu eenmaal al het geld.”

 

Zoals Novogratz het stelt, kwamen veel institutionele spelers en hedgefondsen naar de markt rond het $ 9.000 niveau voor Bitcoin, toen hedge fonds manager Paul Tudor Jones voor het eerst zijn investeringsthese uiteenzette en pleitte voor het gebruik van Bitcoin als “digitale goud” in mei 2020.

 

Novogratz: “Een jaar later stond Bitcoin op $ 60.000 en de drang om winst te nemen na zo’n forse stijging is volgens hem een diepgewortelde menselijke en drang dat is dan ook wat er gebeurde. En dus zien we dit soort bewegingen in stappen gebeuren. We beleven een lange periode van consolidatie, waarna de opwaartse rit kan worden hervat.” Volgens Novogratz zijn er dus nieuwe factoren die de volgende golf van prijsstijgingen kunnen brengen.

 

Een katalysator die Novogratz opsomt als een mogelijke impuls is dat de Securities and Exchange Commission (SEC) eindelijk een Bitcoin ETF goedkeurt. Er zijn momenteel meer dan 10 aanvragen in afwachting van goedkeuring, waarvan één van Galaxy Digital zelf. Novogratz vertelde eerder aan Yahoo Finance dat hij verheugd was dat Gary Gensler werd benoemd tot SEC-voorzitter en voorspelde dat deze tegen het einde van het jaar een Bitcoin ETF zou goedkeuren.

 

“De grote rijkdom in Amerika zit bij de 50- tot 80-jarigen, deze werken meestal via RIA’s, geregistreerde beleggingsadviseurs. Deze kopen momenteel langzaam crypto’s, na geruime tijd voor een afwachtende houding te hebben gekozen, maar de komst van een ETF maakt het allemaal alleen maar gemakkelijker”, aldus Novogratz. “En dus ja, als we morgen een ETF hebben, kan de prijs van Bitcoin weer omhoog.”

 

Elders trekt de explosie van opties om rendement te maken op crypto-activa zoals Bitcoin, hetzij via gecentraliseerde digitale activaplatforms zoals BlockFi (waarin Galaxy is geïnvesteerd) of via gedecentraliseerde financiële toepassingen, ook kapitaal aan dat tot dusver ongebruikt bleef in een omgeving met lage rentetarieven.

 

BlockFi adverteert in de Verenigde Staten met 4,5% APY (lees: een gemiddelde jaaropbrengst van 4,50%) op Bitcoin, terwijl andere gedecentraliseerde applicaties zoals THORChain zelfs meer dan 15% opleveren. Novogratz deelt ook de overtuiging dat Gensler’s begrip van crypto hem ertoe zou brengen gepast te handelen. Hij is met andere woorden de juiste man op de juiste plaats.

 

“Ik denk niet dat alle regelgeving te mijden is, ik denk dat we een goede regelgeving nodig hebben. Gary Gensler is een slimme kerel. Ik vertrouw erop dat hij met een slimme regelgeving zal komen”, zei Novogratz, eraan toevoegend dat het zou kunnen helpen meer kapitaal aan te trekken in de DeFi-ruimte (gedecentraliseerde financiën).

 

“Ik denk eigenlijk dat een van de grote verrassingen van de komende vijf jaar is hoe snel DeFi van de grond komt.” Dat zou natuurlijk minder gunstig kunnen uitpakken voor de traditionele banken en kredietverlenende instellingen. Zoals Jamie Dimon, CEO van JP Morgan Chase het eerder dit jaar in zijn aandeelhoudersbrief betreurde, zijn niet-bancaire concurrenten in staat geweest om marktaandeel te veroveren door gebruik te maken van gaten in de wetgeving. Ze kunnen dus soepeler werken zonder extra regelgevende maatregelen.

 

Als er meer wordt toegestaan, zal de explosie van DeFi waarschijnlijk nog sneller gebeuren. De totale waarde van alle DeFi-protocollen zoals THORChain samen is bijna met een factor 100 gestegen van $ 16,5 miljard in december tot bijna $ 160 miljard op het hoogtepunt in mei, dit volgens cijfers van DefiLlama.

 

“De banken gaan als een gek lobbyen – minder tegen Bitcoin, meer tegen DeFi – maar Bitcoin is het paard van Troje om meer geld richting digitale activa te loodsen. Revoluties gebeuren niet zonder een beetje bloedvergieten,” zei Novogratz. “Iemand verliest wanneer iemand wint. In dit geval zullen dat de banken zijn.”

 

El Salvador is mogelijk het eerste land dat Bitcoin als wettig betaalmiddel accepteert

 

Jon Fingas besteedde aandacht aan een belangrijke verschuiving in de cryptowereld. El Salvador kan het eerste land worden dat formeel een bekende cryptocurrency accepteert. Volgens CNBC zei president Nayib Bukele dat hij een wetsvoorstel zou voorstellen dat Bitcoin naast de Amerikaanse dollar tot een wettig betaalmiddel maakt. De regering zou samenwerken met het digitale portemonnee-bedrijf Strike om een ​​financieel kader rond de digitale munt te bouwen.

 

De oprichter van Strike, Jack Mallers, beweerde dat Bitcoin landen als El Salvador zou helpen zichzelf te beschermen tegen potentiële schokken van inflatie, schokken die vooral de traditionele valuta’s bedreigen. Het wetsvoorstel wordt waarschijnlijk aangenomen wanneer de partij van Bukele de wetgevende vergadering van El Salvador controleert.

 

Deze stap is misschien niet zo gedurfd als het lijkt. CNBC merkt op dat geldoverdrachten van migranten ongeveer 20 procent van het bruto binnenlands product van El Salvador vertegenwoordigen en vaak gepaard gaan met hoge transactiekosten en lange vertragingen. Bitcoin en andere cryptocurrencies kunnen die overdrachten praktischer en directer maken. Bewoners houden zeker van digitale betalingen – de app van Strike werd een van de populairste apps in het land toen hij daar in maart werd gelanceerd.

 

Het blijft echter hoe dan ook nog steeds een belangrijke gok. Bitcoin wordt niet ondersteund door een stabiele bron zoals goud of de regering van een groot land. Net als andere cryptocurrencies is Bitcoin zeer volatiel, enorme pieken en dalen in de koers zijn vaak gekoppeld aan gebeurtenissen die elders als relatief onbelangrijk zouden worden beschouwd.

 

Een inwoner van El Salvador die rekent op een Bitcoin overdracht om de eindjes aan elkaar te knopen, kan er kapot van zijn als de waarde van deze digitale munt zonder enige vorm waarschuwing daalt. Het starten van cryptobetalingen is op zich overigens ook geen garantie op succes. Venezuela is niet ver gekomen met zijn petro-valuta, hoewel deze vooral bedoeld was om een einde te maken aan internationale sancties. Laatstgenoemd land is ook gebonden aan de olieprijs, die zijn beurt zich erg volatiel heeft gedragen als gevolg van de COVID-19 pandemie.

 

Als de zet van El Salvador echter slaagt om een crypto tot betaalmiddel te maken, kan dit Bitcoin en andere cryptocurrencies een nieuwe voet aan de grond geven in de reguliere financiële wereld door het gemakkelijker te maken om zaken te doen met een heel land. Verwacht alleen niet dat andere landen meteen ook harmoniseren op Bitcoin. De Amerikaanse Federal Reserve doet bijvoorbeeld onderzoek naar zijn eigen digitale valuta. Salvadoranen krijgen mogelijk nog steeds te maken met beweeglijke wisselkoersen en andere problemen, zelfs als een volledig digitale valuta enkele van hun andere uitdagingen zou wegnemen.

 

Elon Musk is ‘een toerist in crypto’, zegt de CEO van Celsius Network

 

Nadat de prijs van Bitcoin weer eens daalde na een “break-up-tweet” van Elon Musk, relativeerde Alex Mashinsky, CEO van Celsius Network, de rol van de CEO van Tesla (TSLA) in het cryptocurrency-universum op de Bitcoin Conference 2021 in Miami. “Elon Musk is een toerist in crypto,” vertelde Mashinsky aan Yahoo Finance Live.

 

“Hij is hier om volgers te verzamelen. Ik denk niet dat hij hier is om de wereld een betere plek te maken en we kunnen gaan waar we naartoe gaan met Elon of zonder Elon.” De prijs van Bitcoin (BTC-USD) daalde op vrijdag 4 juni met bijna 7 procent nadat Musk een meme tweette die een uiteenvallen van Bitcoin beschreef met het onderschrift ‘#Bitcoin’ met een liefdesverdriet-emoji.

 

“Elon blijft tweeten, de prijs van Bitcoin is lager dan hij eigenlijk zou moeten zijn, wat handige beleggers de mogelijkheid geeft om goedkope Bitcoin op te kopen”, zei Pomp Investments-oprichter en bitcoin-stier Anthony Pompliano in een interview met Yahoo Finance Live bij de start van de conferentie.

 

Momenteel is de koers van Bitcoin met meer dan 40% gedaald ten opzichte van zijn recordhoogte van meer dan $ 64.000 in april. De stap van Tesla om de cryptocurrency niet langer als betaling te accepteren, heeft de waarde van Bitcoin vorige maand met meer dan 35% verlaagd.

 

“Ik ben vandaag niettemin optimistischer dan ooit”, zei Pompiliano. Hij noemde sterkere fundamenten, grotere acceptatie, meer transacties en een groter geloof in Bitcoin als waarde opslag als redenen voor optimisme voor de toekomst van de cryptocurrency.

 

“Als je kijkt naar de onderliggende fundamenten, vergeet even de prijs, heeft Bitcoin nog nooit zo sterk gestaan als vandaag”, zei Pompiliano. “Ik denk niet dat de beleggers ook maar enige invloed hebben op de fundamenten van Bitcoin, ze kijken allemaal alleen naar de prijs, luisteren naar de tweets van mensen als Elon Musk en raken zodoende verstrikt in een emotioneel sentiment, iets wat kost wat kost vermeden moet worden” zo voegde hij eraan toe.

 

“We zijn gestart met de detailhandel, in een volgende fase zijn de financiële instellingen gekomen en vervolgens de bedrijven”, zei Pompiliano. “Er is nog één groep mensen over en ze komen eraan; het zijn de individuele landen en centrale banken … Ik denk dat we dit jaar een land of een centrale bank zullen zien verschijnen en zeggen, kijk, we hebben besloten om Bitcoin te kopen om onze reserves verder te diversifiëren.

 

Of is Bitcoin niet meer dan een slechte grap?
Bitcoin is een “farce” – Amundi CIO

 

Op de jaarlijkse beurs van Euronext in Parijs werd dit jaar ook aandacht besteed aan de cryptocurrencies. Waarbij enkele opmerkelijke verklaringen werden afgelegd. Of wat dacht u van de volgende uitspraak? Cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn een “farce” (vrij vertaald: een slechte grap) en een symptoom van de zeepbellen die zich hebben gevormd op de financiële markten, zei Amundi chief investment officer Pascal Blanque.

 

Bitcoin daalde vorige maand met 35% nadat China zijn inspanningen verdubbelde om speculatieve en financiële risico’s te voorkomen door hard op te treden tegen mining en handel in de grootste cryptocurrency. Tijdens een persconferentie beschreef Blanque de cryptovaluta dus letterlijk als een “farce”, eraan toevoegend dat het een symptoom was van de bubbels die zich op de markten vormden.

 

“Bitcoin zal herinnerd worden omdat het centrale banken ertoe aanzette digitaal geld te gebruiken”, zei hij, eraan toevoegend dat regeringen en regelgevers uiteindelijk de muziek zullen doen stoppen. Blanque zei dat het voor beleggers veel belangrijker is om hun blootstelling aan de renminbi, de Chinese valuta, te vergroten en vervolgens te diversifiëren naar cryptovaluta’s.

 

Naast Bitcoin stroomt er ook geld naar een andere hete en risicovolle hoek van de cryptocurrency-markt, DeFi. DeFi is een afkorting voor gedecentraliseerde financiering. Je kunt DeFi in lagen zien; de blockchain die de transactiegeschiedenis en de staat van de rekeningen bevat, de activa of de tokens (valuta’s) en tot slot het protocol, dat wil zeggen slimme contracten die de functionaliteit bieden, bijvoorbeeld een dienst die de centrale uitlening van activa mogelijk maakt.

 

Gedecentraliseerde financiering staat voor financiële diensten die worden aangeboden buiten de traditionele banken om. Alle diensten worden verricht via voor digitale currencies of cryptocurrencies. En net als in het geval van echt geld, stellen DeFi-applicaties of ‘dapps’ gebruikers in staat om onder andere te lenen, uit te lenen, rente te verdienen of derivaten te verhandelen. De meeste van deze dapps draaien op het Ethereum-netwerk waarvan de infrastructuur nog wordt uitgebouwd.

 

DeFi wordt stilaan big business. Slechts vijf cryptocurrencies die worden gebruikt voor DeFi-services op Ethereum, zoals Aave, Maker of Polygon, bevatten elk activa tussen $ 6 en 10 biljoen. DeFi wint aan populariteit omdat het voor ondersteuners financiële vrijheid over de hele wereld mogelijk maakt.

 

Er zijn geen kapitaalcontroles en dat scheelt wel een slok op de borrel. Natuurlijk trekt de anonimiteit ook oneerlijke ‘investeerders’ aan. Niet alleen kon geld worden omgezet in tokens die het mogelijk maakten om het te verplaatsen zonder dat er vragen werden gesteld, maar sommige protocollen zijn nog niet voldoende waterdicht wanneer geavanceerde hackers ingrijpen.

 

En zelfs wanneer de aangehouden bedragen in dapps als paddenstoelen uit de grond schieten, zijn tot nu toe niet alle protocollen uiterst veilig gebleken. En dan is er natuurlijk altijd nog Elon Musk die je token met slechts een tweet kan laten tuimelen. Van de ene op de andere dag tweette de CEO van Tesla een emoji met een gebroken hart over Bitcoin, waardoor de crypto met enkele procentpunten lager werd gezet. Dus voordat je helemaal enthousiast wordt over DeFi, moet je weten waar je aan begint…

 

Harm van Wijk

www.beleggen.com

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: