De weg naar een nieuw systeem wordt geopend

2

Na jaren roekeloos beleid van overheden en centrale banken beginnen de gevolgen zichtbaar te worden. Bailouts, op hol geslagen geldpersen, kwantitatieve verruimingen, begrotingstekorten en oplopende staatsschulden. Oorzaken van een niet meer gezond te maken systeem waarop de wereldwijde economie en de samenleving nu nog is gebaseerd.

Ook de leiders die aan het roer staan beseffen dat we niet langer op een op schulden gebaseerd systeem kunnen voortborduren. Hoewel een complete meltdown van het systeem waarschijnlijk is, is een globale reset natuurlijk niet noodzakelijk. Een omschakeling naar een nieuw systeem is onvermijdelijk, maar dit hoeft niet te gebeuren door de reset button in te drukken. Er zijn meerdere wegen die naar een nieuw tijdperk kunnen leiden.

Bij een meltdown van het huidige financiële systeem kun je denken aan een complete wereldwijde crash dat op allerlei manieren getriggert kan worden. Een meltdown kan zich op allerlei manieren voltrekken waarbij het collectief dumpen van de dollar de meest waarschijnlijke trigger zal zijn. De “dollardump – trigger” zal een sneeuwbal van instortingen met zich meebrengen waardoor we van start kunnen gaan met een schone lei. Echter zal deze schone lei niet vooraf zijn gegaan aan globale sociale verschrikkelijkheden. Een waarschijnlijke meltdown zal door werkelijk niemand op prijs worden gesteld.

Een andere mogelijke manier hoe we kunnen overschakelen naar een nieuw systeem is via een transitie dat over een langere periode wordt uitgesmeerd. Hierbij wordt de wegrottende dollar langzaam uitgefaseerd en worden alternatieve ruilmiddelen (yuan, roebel, goud) langzaam geïntroduceerd. Hoewel deze transitie ook niet wenselijk is, zijn sociale onrusten beter beheersbaar. Bij een transitie zullen globale trends voor langere tijd van kracht blijven. Hierbij kun je denken aan het inleveren van welvaart en luxe in het westen, het duurder worden van grondstoffen als olie, tarwe, en goud en het doorgroeien van opkomende economieën zoals China en India (BRIC).

Nog een manier dat een overgang naar een nieuw systeem zal triggeren is een oorlog. We hebben dan wel een grote oorlog nodig. Er is heel wat impact nodig om een globaal op de dollar gebaseerd systeem van de kaart te vegen. De ultieme vraag die in dit verband een belangrijke rol speelt is of er voldoende olie op aarde beschikbaar is. Bestaat peak-oil echt? Indien er daadwerkelijk een tekort aan olie bestaat, zijn de bemoeienissen van de States, maar nu ook van andere westerse landen zoals Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië, met het Midden Oosten begrijpelijk. Het draait om olie. Maar ondertussen weten we van de States dat ze goed zijn in het zoeken van een stok om hiermee een schuldige van het spaak lopende systeem aan te wijzen. Peak-oil is een mooi instrument om interventies in het Midden Oosten te rechtvaardigen. Dan wordt er gewezen met de vingertjes naar de dictators die al het geld in hun broekzak steken en vergeten we even de bonussen van de westerse bankdirecteuren. De werkelijke oorzaak van stijgende olieprijzen kunnen in ieder geval niet in het Midden Oosten gevonden worden.

Ons systeem heeft momenteel te maken met een aantal stress testen. De onrust in met Midden Oosten en de rampen in Japan. Het schijnt dat het systeem een aantal schokken goed kan absorberen. Gelukkig! We hebben een Japanse Yen wat rondjes in de achtbaan zien maken, maar ook olie is erg volatiel. Dit alles in een situatie waarin de dollar onder hevige druk staat. Hoewel we te maken hebben met enorme prijsstijgingen van voedsel, valt er terecht te betwijfelen of dit het gevolg is van de onrust in het Midden Oosten en de rampen in Japan. Lees verder op Goudportal.