‘De wereld begint daadwerkelijk te schuiven’

14

China wint aan belang en passeert mogelijk de VS als machtigste land. Eerst vreest René Tissen voor chaos en misschien wel oorlog. Kort voor het afgelopen weekeinde evacueerde China zo’n 3000 burgers uit het buurland Vietnam in reactie op de oplopende territoriale spanningen tussen beide landen. Vrijwel geheel Zuidoost Azië staat ineens op scherp. China is bezig de macht over een compleet werelddeel op te eisen. In Taiwan kijkt men met argusogen om zich heen. Wat gaat de volgende stap van China worden?

Nog niet zolang geleden was Japan aan de beurt. Meerdere keren drong China de omstreden territoriale wateren rondom de Senkaku eilanden binnen en hoewel het allemaal niet veel meer om het lijf had dan een beetje spierballen rollen, was de toon gezet. Op het eerste gezicht gaat het China om het zeker stellen van strategische grondstoffen, zoals onderzeese olie en gas. Bij nadere beschouwing wil China de poten onder de stoel van Amerika weg zagen. De decennia lange hegemonie van de VS staat zwaar onder druk.

Amerika gaat er aan

Onbekend voor het grote publiek heeft China onlangs besloten om geen Amerikaanse staatsobligaties meer te zullen opkopen en het land zoekt inmiddels naar wegen om de eigen afhankelijkheid van Amerika sterk te verminderen. China is zich terdege bewust van het feit dat het een kat in de zak met schulden van Amerika heeft gekocht. De jarenlange welvaart van Amerika is door China betaald en dat geld had beter besteed kunnen en moeten worden.

Plotseling blijkt België in de afgelopen maanden voor honderden miljarden dollars – ja, heel veel geld dus – aan Amerikaanse staatsobligaties te hebben gekocht. Het is aannemelijk dat Europa via België de VS te hulp wil schieten, maar openheid van zaken wordt niet gegeven. Van oudsher kiest Europa voor Amerika, maar hoe lang nog nu bijvoorbeeld Duitsland meer neigt naar Rusland – vanwege de eigen energiebehoefte – dan naar de VS – vanwege de NAVO? Lees meer op RTLz.