De wereld is een enge plaats geworden. Engere.

We hebben de indruk dat heel wat mensen extreem nerveus zijn. In binnen- en buitenland. Agressief, agressiever dan tevoren. In pre-Coronatijden. Dat de tegenstellingen in de maatschappij aanzienlijk verhevigd zijn. En ook meer direct en zichtbaar, waarbij nog weinigen zich inhouden. Is het inderdaad slechts een indruk of kijken we naar de verkeerde beelden? Lezen we in de verkeerde pers? Is dit al te subjectief gesteld of toch niet? Blame it on Corona of is het niet zo makkelijk te verklaren. De zomer van 2020 is heet op meer dan één manier. Confrontaties alom tussen andersdenkenden. Lieden van verschillende huidskleur. Vertrouwen in overheden en hun ordediensten erodeert ook zienderogen. Valt te vrezen dat er straks een maatschappelijke of politieke roep om orde komt? Want meer en meer krijgen we de indruk ook dat e.e.a. danig uit de hand loopt. Een gedroomde situatie voor politiek rechts om het heft in de hand te nemen. Gaan we alle sociaal-maatschappelijke verworvenheden van vrijheid, ook vrije meninguiting zomaar overboord gooien?

De anti-politiek heerst

Aan de ene kant verwijten we bepaalde machthebbers om het ultraslechte voorbeeld te hebben gegeven. En nog. Sedert enkele jaren voor 2020 lijkt het adagium te zijn: doe maar op. Leef je uit. Hou je vooral niet in. Spui maar raak – je gal, je ongenoegen, je ontevredenheid in het algemeen, al dan niet gerechtvaardigd. Maar het zou te makkelijk zijn om ´de politiek´ alleen de schuld te geven van maatschappelijke wanorde. Nogal wat lieden kennen inderdaad geen remmen meer. Alsof alles geoorloofd is vandaag. Empathie, rekening houden met anderen, respect, ook zelfrespect en eer zijn verworden tot witte raven. Waar zijn gebleven: bedaardheid, redelijkheid en beschaving, die zo al slechts een dun laagje vormden op de huid. Rechts tot extreem rechts spinnen hier garen bij en zullen dolgraag ´ter hulp´ komen. Links wordt dan weer verweten te slap te zijn in haar optreden. Te laks en te permissief. Hoge werkloosheid en onzekerheid over de toekomst, al dan niet gemengd met druggebruik en de mate van criminaliteit die in elke maatschappij wel heerst – en chaos is geboren. Misschien vragen of smeken we er straks zelfs om, om´orde´. Beware and be prepared!

Het slechte voorbeeld

In Rusland wordt een prominent oppositielid vergiftigd. Steve Bannon wordt beschuldigd van fraude en verduistering bij het ophalen van donaties voor ´de Muur´. De Spaanse koning vlucht het land uit om allerlei beschuldigingen te ontlopen. De verkiezingen in Wit-Rusland worden als vervalst beschouwd. Het zijn alle tekenen van moreel verval. Slechte voorbeelden die een sfeer creëren van ´doe maar op´. Van ´alles is gepermitteerd´. Heel wat lieden, al dan niet verenigd, zien hier vast een teken van ´go ahead´ in. Alle remmen los en waar die machthebbers allemaal mee weg komen? Dan is alles toch geoorloofd, niet? De anti-politiek heerst ook, alsof burgers zeggen ´genoeg is genoeg´. En zeker ook heeft die ´politiek´ dat deels aan zichzelf te wijten.

Ad.nl: ´Jonge vader overlijdt na politieoptreden in cel van Belgische luchthaven.VIDEO. Uit schokkende beelden van een bewakingscamera in een politiecel op de luchthaven van Charleroi, waar een 38-jarige man begin 2018 zware verwondingen opliep waar hij uiteindelijk aan overleed, blijkt dat verschillende agenten op de geboeide man hebben gezeten, dat ze lachten en dansten en dat een agente zelfs een Hitlergroet bracht. Dat zegt familie van de man, een jonge vader, in het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws. Het onderzoek in deze zaak, dat door de coronacrisis vertraging had opgelopen, is bijna afgerond. Politievakbonden vragen echter niet te snel te oordelen. ´

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.