De werkelijke reden achter de moord op Gaddafi: Goud

In oktober 2011 werd de Libische dictator Gaddafi vermoord door rebellen die gesteund werden door het Westen. De NAVO speelde een belangrijke rol in de omverwerping van het regime, dat volgens de officiële verklaring plaats moest maken voor democratie. Maar achter de schermen speelden er compleet andere belangen en argumenten mee, zo blijkt uit emails van Hillary Clinton die eind vorig jaar gepubliceerd werden. In één van die emails blijkt dat de NAVO niet uit was op het brengen van democratie, maar op het voorkomen van de totstandkoming van een door goud gedekte Afrikaanse valuta.

In deze email die op 2 april 2011 naar Clinton verstuurd werd staat beschreven dat Gaddafi de intentie had om de goudreserve van zijn land – in totaal 143 ton – te gebruiken voor een nieuwe Afrikaanse munteenheid op basis van de Libische gouden dinar. Deze munteenheid werd door Frankrijk gezien als een bedreiging, omdat veel Afrikaanse landen in die regio op dat moment hun munt gekoppeld hadden aan de Franse franc (en later de euro). Sarkozy was bang dat Frankrijk haar invloed in deze regio zou verliezen, zo maken we op uit de vertrouwelijke email naar Clinton. De introductie van een goud gedekte munteenheid was naar verluid één van de redenen van Sarkozy om een aanval op Libië uit te voeren.

In de email wordt zelfs puntsgewijs duidelijk gemaakt welke doelen men dacht te bereiken met het dwarsbomen van de plannen van de Libische dictator (en dat is een beetje uit de hand gelopen)…

 • De wens om een groter marktaandeel te krijgen in de olieproductie van Libië
 • Uitbreiding van de Franse invloedssfeer in Noord-Afrika
 • Verbetering van de interne politieke situatie in Frankrijk
 • Het Franse leger de kans geven om zichzelf wereldwijd weer op de kaart te zetten
 • Voorkomen dat Gaddafi de rol van Frankrijk overneemt als de dominante macht in Frans West Afrika

Bron: MarketUpdate.nl

26 reacties

 1. Gaddafi was hoogmoedig geworden, waande zich de Koning van Noord Afrika en was de weg met de realiteit voor een deel kwijt geraakt.

  Mijns inziens had hij het met Libië en Noord Afrika niet slecht voor,alhoewel hij wel een leidende rol wilde gaan vervullen in het Noordelijk deel.

  Gaddafi was niet dom, maar eigenwijs,

  Hij heeft zich zelf te veel overschat en het gevaar dat in de verte op hem afkwam niet gezien, of zwaar onderschat.

  Hij was te veel in de ban van zijn status quo en zijn idealen, zodat hij ten prooi viel aan de haaien.
  Deze dieren leven hier nog maar +/- 275 miljoen jaar, dus beschikken over meer kracht om te overleven en te overheersen.

  Waar waren opeens de zogenaamde vrienden van hem?, ze verlieten als ratten het schip.
  De mensen zijn net zo betrouwbaar als dat ze er uit zien en de meeste zien er niet uit.

  Goud,zilver,geld,bezit en mensen, er is geen enkele natuurlijke correlatie.

 2. Doet me spontaan denken aan z’n ‘groene boekje’, op basis hiervan kan ik me die ‘bedreiging’ wel voorstellen:

  Het probleem van vrijheid in de moderne tijd is dat grondwetten zijn geworden tot de wetten van de samenlevingen. Die grondwetten zijn uitsluitend gebaseerd op de dictatoriale heerschappij die heerst in de wereld van vandaag, reikend van individu tot partij. Een bewijs daarvan zijn de verschillen in de bestaande grondwetten, hoewel de menselijke vrijheid een en dezelfde is. De reden voor de verschillen is de variatie in de veronderstellingen en waarden impliciet in de diverse instrumenten van de overheid. Dat is hoe de vrijheid kwetsbaar wordt onder de hedendaagse vormen van de overheid. De wijze waarop een specifieke modaliteit van de overheid de mensen probeert te overheersen is opgenomen in de grondwet. De mensen zijn gedwongen om deze te accepteren op grond van wetten afgeleid van die grondwet, die zelf het product zijn van tendensen binnen bepaalde instrumenten van de overheid.

  http://zaplog.nl/zaplog/article/het_groene_boek_deel_1_c

 3. Er is in de geschiedenis veel strijd geleverd om goud, dat is zeker. In ons digitale tijdperk is dit echter totaal overbodig. De prijs van edelmetaal wordt immers met computers bepaald en niet door marktwerking. Goud speelt echt geen rol van betekenis in ons huidige monetaire systeem.

  Dat betekend niet dat goud geen waarde heeft, dit zeer zeldzame en duurzame metaal wordt niet alleen voor sieraden gebruikt, maar ook als verzekering, zeg maar tegen dictaturen of foute overheden. Hier zijn tal van voorbeelden te noemen, zoals Argentinie en natuurlijk Zimbabwe van onze grote vriend Robert. Voor de burgers van veel landen is het verstandig om niet alleen de lokale valuta, maar ook wat internationale valuta of nog veiliger goud te bezitten. Waarom goud, omdat dit eeuwig waarde zal behouden en papieren valuta worden zo nu en dan vervangen,….waar is onze gulden gebleven!
  Voor Zimbabwe was goud nogal logisch, want dat zit daar in de bodem, maar Amerikaanse dollars en tegenwoordig de Chinese munt zijn daar goed bruikbaar. Landen, als Argentinie en Venezuela kunnen er ook wat van, ook daar gebruiken de burgers alternatieve. Neem Zuid Afrika, ook daar is de inflatie in lokale munt enorm, de bovenklasse beschermd zich daartegen met goud, dat is genoeg aanwezig in de bodem en veel meer betrouwbaar als de overheden.

  Goud is dus nog niet uitgespeeld en heeft een bescheiden rol, maar zolang de grote internationale valuta het goed doet, zoals de Amerikaanse dollar is er geen vuiltje in de lucht.

  Als Khadafi zo’n voorstel had gedaan om goud weer een monetaire rol te geven, was hij uitgelachen, als de gek van het middenoosten.

  Zolang iedereen nog Amerikaanse dollars accepteert om internationaal te betalen zal er weinig veranderen, ook niet als daarnaast de Chinese valuta een grotere rol gaat spelen. Daarbij is onze Euro ook nog steeds overal welkom.

  1. ” In ons digitale tijdperk is dit echter totaal overbodig. De prijs van edelmetaal wordt immers met computers bepaald en niet door marktwerking” ??

   wacht maar een keertje tot de stroom uitvalt of er een superhack op de computersystemen komt, een grote EMP bom of gewoon een ‘zonnestorm’ zoals pak en beet 100 jaartjes terug en we zijn 200 jaar terug in de tijd, de afhankelijkheid van electriciteit is zo groot, dat als de stroom uitvalt de samenleving weg is.

   Waar ik het wel mee eens ben is dat geld als ruilmiddel nodig is, op iedere plek op aarde is handel, vaak zonder internetverbinding, zodat een waardesymbool nodig is waarin wordt geloofd, het succes van de dollar / euro / yen e.d. komt meer omdat kleine landen er een nog grotere puinhoop van maken met hun centrale banken, kijk eens naar de kracht van zilver en goud in landen als Argentinie, Brazilie India in deze landen ben je koning als je zo slim bent geweest om edelmetaal te kopen, hoe het voor ons in het westen uitpakt weet ik niet, zo lang de dollar en euro nog internationaal worden vertrouwd zal de inflatie niet te veel uit de hand gaan lopen, maar als de euro echt op zijn gat gaat en internationaal zijn vertrouwen verliest, dan kan je beter goud en zilver hebben om handje contantje een zilveren gulden te kunnen ruilen tegen een stel eieren en melk bij een boer

 4. het hele monetaire systeem is corrupt !! Zodra een land zijn/haar valuta met goud /zilver wil koppelen breekt de pleuris uit. USA maakt gelijk oorlog omdat de (petro)dollar hierdoor in gevaar komt. Aangezien de federal reserve FED wordt gecontroleerd door joden is het een zionistisch systeem. Dit is ontstaan door de familie Rothschild. Zij zijn tot op de dag van vandaag nog steeds de baas.

 5. Wederom interessante tussenkomst, Khadaffi had er blijkbaar andere ideeën over. Maar misschien is begrijpend lezen een vak apart?

  In 1975 bundelt Khadaffi zijn ideeën in de driedelige serie ‘Het Groene Boekje’. De Llibische leider vertelt de lezer in het eerste boek ‘The Solution for the Problem of Democracy’ dat hij democratie opvat als de wil van het volk. Maar dan wel zo unaniem mogelijk. Dus elkaar bepraten tot iedereen het met elkaar eens is. In boek twee stelt Khadaffi onder de titel‘The Solution of the Economic Problem’ principes als loon en bezit aan de kaak. Boek drie zou moeten oproepen tot een sociale revolutie. Tijdens de opstand van 2011 doken berichten op van mensen die het boek verbrandden.

  http://www.npogeschiedenis.nl/andere-tijden/afleveringen/2011-2012/Libie/het-groene-boekje.html

  1. Soooh , in 1975.. is zijn laatste toespraak niet wat interessanter dan een boekje van inmiddels 40 jaar oud.
   Tijdens de opstand ” doken ” berichten op van mensen die het boek verbrandden… Waren dat de huurlingen ? wat een vaag bericht , pure westerse propaganda zou ik zeggen.
   Gisteren de berichtgeving over Putin..
   De Britse rechter vermoed… Rechters horen geen vermoedens uit te spreken maar bij feiten te blijven.
   De media neemt s’middags het bericht over dat Putin hoogstwaarschijnlijk goedkeuring heeft gegeven.
   Tegen de avond is het al waarschijnlijk..
   S’avonds laat weten we het zeker en heeft Putin OPDRACHT gegeven.
   Op televisie word door deskundigen verteld dat het gebruikte gif echt een Russisch product is en heel moeilijk te verkrijgen elders in de wereld.
   Na wat googlen verkopen Amerikaanse bedrijven al kleine hoeveelheden via internet. Wat een propaganda…
   Westerse berichtgeving over Putin of Khadaffi kan je niet zomaar aannemen tegenwoordig. Nogmaals de laatste toespraken van Khadaffi zijn vele male interessanter dan dat boekje van 40 jaar oud maar… daar gaat Lucky TV weer mee aan de haal zodat NIEMAND de ernst van die toespraak begrijpt.

   1. Los van Putin, wat was z’n laatste toespraak? Ken ik niet, heb je die ergens? Deze?

    Al snel kreeg men in de gaten dat ook dit geen doorsnee rede zou worden. Zwaaiend met een exemplaar van het Handvest van de Verenigde Naties, een soort grondwet van de volkerenorganisatie, lanceerde Gaddafi een felle aanval op de Veiligheidsraad, „die maar beter de Terreurraad zou kunnen heten”, en op het Handvest. „De preambule is veelbelovend, alle landen zijn gelijk staat er. Maar zijn we gelijk wat betreft permanente vertegenwoordiging in de Veiligheidsraad? Nee!” Even leek Gaddafi het boekje te gaan verscheuren – een zucht van schrik ging door de zaal – maar uiteindelijk gooide hij het slechts minachtend over zijn schouder. „Dit zullen we nooit accepteren!”. „De Veiligheidsraad kan maar beter de Terreurraad heten.” Moammar Gaddafi, leider van Libië

    http://vorige.nrc.nl/buitenland/article2368181.ece/Gaddafi_verbijstert_VN_met_chaotische_toespraak

   2. Als ik dat ‘groene boekje’ goed begrijp, is het een drieluik:

    (1) The Solution for the Problem of Democracy
    (2) The Solution of the Economic Problem
    (3) Oproep tot sociale revolutie

    Veel anderen zeggen toch hetzelfde? Temidden van allerhande desinformatie hoor je niets anders.

    1. Soortgelijk, Schumpeter had het over ‘creatieve destructie’, wat uiteindelijk hetzelfde is als sociale innovatie of een culturele transformatie. Aan informatie ontbreekt het niet, hoe lang kan een maatschappij zoiets volhouden?

     In hetzelfde boek zette Schumpeter een theorie van de democratie
     uiteen, die tot doel had, dat wat hij de “klassieke leer” noemde, uit
     te dagen. Hij betwistte het idee dat democratie een proces was, waarbij
     de kiezers zich identificeren met het algemeen belang, en dat politici
     dit algemeen belang vervolgens uit naam van de kiezers uitvoerden. Hij
     betoogde dat dit onrealistisch was, en dat de onwetendheid en de
     oppervlakkigheid van de mensen betekende dat zij in feite tot op grote
     hoogte door de politici zouden worden gemanipuleerd. De politici
     bepaalden de agenda. Dit maakte een ‘regering door het volk’ concept
     naar zijn mening zowel onwaarschijnlijk als ongewenst. In plaats daarvan bepleitte Schumpeter, sterk beïnvloed door Max Weber, een minimalistisch model, waarbij democratie een mechanisme is voor de concurrentie tussen leiders, vergelijkbaar met een marktstructuur. Hoewel periodieke verkiezingen, waar iedereen zijn stem uitbrengt, regeringen legitimeren en verantwoordelijk houden, is het beleidsprogramma een zaak van de regering en niet van het volk. De participerende rol van individuen is meestal ernstig ingeperkt.

     https://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Schumpeter

     1. Als ik het zo eens overzie, dan is 90% van wat je post niet van jezelf maar vergezeld van een link.
      Best netjes van je, dat je de bron vermeld, maar wanneer ga je eens schrijven uit je eigen hart en intuïtie?

      Als je daar moeite mee hebt, wil ik daar wel begrip voor opbrengen.
      Maar ga die verzamelde info dan niet als onvoorwaardelijke wijsheid verkondigen.

     2. Probeer je eerst maar eens voor te stellen dat tijd en ruimte niet bestaan. Wees niet te snel, ik heb hier nog veel afwas staan.

 6. gelukkig doet nederland mee met militairen in Mali, zodat we een vinger in de goudmijnen daar kunnen steken, gelukkig ligt het goud van de Ukraine veilig in de VS zodat de ukrainse burgers op deze wijze worden beschermd tegen ongunstige overheden aldaar, tot slot is het onduidelijk waar het goud van Libie is gebleven, het was heel veel, maar nu is het verdwijnseld, Ik begrijp het nog steeds niet, goud is zo onbelangrijk volgens de FED de ECB en de Nederlandse Bank, waarom dan toch al die moeite om het goud uit de Ukraine en Libie over te brengen naar de VS en waarom duurt het zo lang voordat duitsland zijn goud in zijn eigen kluizen heeft, ik snap dit niet, 1 bootje van New York naar Hamburg en al het duitse goud is in duitsland, de vs en duitsland zijn zulke goede vrienden/partners, dat is binnen 3 weken georganiseerd en afgehandeld. maar ja, ik ben en blijf maar een simpele ziel

  1. Ja j.t , van je vrienden moet je het hebben, zij weten waar het spul is.
   We zijn wederom aanbeland in de gouden eeuw.
   Iets weggeven of uitlenen is 1, maar om het weer terug te krijgen is 8.
   Waar het heen gebracht of opgeslagen ligt maakt niet zo veel uit, het zal uiteindelijk toch weer daar heen gaan waar het hoort te zijn.

 7. kwam laatst een theorie tegen op internet die mee kan spelen met de huidige lage olieprijzen, als goud en zilver naar beneden kunnen worden gemanipuleerd, de prijzen zakken / blijven laag van edelmetaal terwijl de vraag naar fysiek in decennia nog niet zo hoog is geweest als vandaag de dag, dan zal het ongetwijfeld ook mogelijk zijn om de olieprijs naar beneden te brengen, de olieprijs is in het verleden ook omhoog gekregen door volle tankers op zee te laten liggen om kunstmatige schaarste te creëren dan zal het omgekeerde ook lukken, ook in olie bestaat er olie op papier, Er zijn een aantal landen erg afhankelijk van olie-inkomsten voor de staatsfinanciering, een lage olieprijs is handig voor het veroorzaken van instabiliteit, Het blijft vreemd dat veel landen blijven produceren terwijl de kostprijs van de geproduceerde olie veel hoger ligt dan de huidige verkoopwaarde, je zou geld kunnen verdienen door niet te produceren. Het heeft niets meer te doen met de “gezonde economie’-lessen van de middelbare school, de huidige financiële activiteiten beschadigen de reële economie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.