De woede komt ook onze kant op

4

Het kan u niet ontgaan zijn. De afgelopen dagen zijn er steeds meer rellen aan de andere kant van de Noordzee. Hoe komt het dat het altijd zo stabiele en beleefde Engeland steeds meer te maken krijgt met de onlusten van losgeslagen jeugd die totaal ontspoord lijkt ? Toen ik de beelden zag van de brandende winkelpanden en stelende jeugd moest ik eigenlijk direct denken aan Gerald Celente en Nigel Farage. Beiden voorspelde ruim een jaar geleden al op indirecte wijze dat dit zou gaan gebeuren.


We zien niet alleen dat er steeds meer verzet is tegen alle reddingsplannen en bank bail-outs, steeds vaker voelen mensen dat overheden hun bevolking meer belasten terwijl ze zichzelf blijven verrijken in Brussel en andere parlementen. Terwijl op dit moment geïnvesteerd zou moeten worden in de mindere wijken zien we een steeds grotere divergentie tussen arm en rijk. Als de doorsnee burger  vervolgens niets meer te verliezen heeft, omdat onze politici blijven volhouden dat het enige wat ons uit deze penarie zal helpen een groot Europa is, blijft er door een verlies van identiteit niets meer over dan nationalisme en geweld en dat is nog het meest gevaarlijke. Volgens Farage is het dan ook belangrijk dat de Euro zo snel mogelijk valt.
 

Als je kijkt naar waar de rellen zich ontwikkelen is er wel degelijk een trend te ontdekken. Zo zijn de stakingen en oproer in Griekenland al enige tijd bezig, wat ook logisch is met hun enorme jeugdwerkloosheid. Mensen in het algemeen, maar vooral voor jongeren is het onmogelijk een baan vinden. Dit was tevens een van de veroorzakers van de Arabische lente waarin landen in het Midden-Oosten en Noord Afrika op massale schaal werkeloos waren ondanks dat sommige wel degelijk goed opgeleid waren. Corruptie en zelfverrijking in de top, gebundeld met jeugdige brutaliteit, zorgde voor massale protesten tegen regimes die tot op dat moment onfeilbaar leken.


Ook in Zuid-Europa zien we de laatste tijd steeds meer protesten. Zo was er eind mei nog dagenlang een opstand in Madrid, waar jongeren massaal op het Puerta del Sol plein zich verzamelde en hun ongenoegen lieten blijken over de huidige gang van zaken. Zo is de jeugdwerkeloosheid in Spanje zo’n 45% en ligt de algehele werkeloosheid rond de 20%.


Nu ook rellen in Londen plaats vinden, na eerdere stakingen waar soms 300 duizend mensen zich verzamelden om te protesteren tegen de bezuinigingen, is de vraag wanneer wij ook deze bizarre onrusten zullen meemaken. In Engeland zit men op dit moment vast in een stagflationair scenario, hoge inflatie van ruim 4% en een terugvallende groei die net boven de 1% uitkomt. Overigens heeft ook Groot-Brittannië enorme tekorten op de begroting, die in 2010 maar liefst 9,8% van het BBP bedroeg.

De vraag is nu dus hoe snel dit fenomeen zich zal verspreiden. Als men kijkt naar de bijgevoegde figuur uit the Economist, is duidelijk dat landen met de hoogste jeugd- en algehele werkeloosheid het meest kwetsbaar zijn voor zulke protesten, maar dat ook het Verenigd Koninkrijk nog niet eens zo slecht doet op de ranglijst. Wees dus gewaarschuwd, want het gevaar kan dus dichter op de loer liggen dan u zich op dit moment beseft.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie