De zichzelf vervullende profetie (Selffulfilling prophecy)

De mainstream media (MSM) wordt ook wakker. Zelfs Peppie en Kokkie. En dan moet je het maar weten. Op de achtergrond via internetmedia gonst het al langer van de geruchten dat er een flinke neergang is te verwachten. Diverse doemscenario’s komen voorbij. Het is goed dat zulke berichten niet direct worden opgepakt door de grote mediagiganten en in alle kranten voorpaginanieuws wordt.

msm-mainstream-media

Selffulfilling prophecy

Dat geeft een versterkend effect op een nog snellere neergang omdat dan slapende honden wakker worden. Nu de financiële markten al enige tijd flink naar beneden koersen en sommige beleggers met de staart tussen de benen er tussenuit knijpen is Leiden in last. Dat begint nu ook tot de MSM door te dringen met als resultaat steeds vaker vette verontrustende koppen die het positieve nieuws naar achteren drukken. Iedereen wordt voorzichtig en houdt de hand op de knip en nog meer beleggers gaan hun stukken verkopen. De neergaande spiraal is dan niet meer te stoppen. De zichzelf vervullende profetie, ofwel Selffulfilling prophecy. We praten elkaar angst aan en de één na de ander doet er nog een schepje bovenop omdat altijd wel iemand ergens een bericht heeft gelezen wat er allemaal aan stront over ons heen wordt gekieperd.

Berenmarkt begonnen

De beerput gaat open. De berenmarkt is begonnen en aandelen glijden verder weg. De kredietbeoordelaars waarderen schuldennaties, slechte banken en bedrijven af en iedereen kijkt naar de beleidsmakers van centrale banken en overheden of die ook nog een duit in het zakje doen om de ellende nog wat groter te maken. Uiteraard gaan regeringen volgend jaar hun begrotingen bijstellen en wordt de misère  nog groter door de bezuinigingspakketten die Rutte en cs via de pakketbezorgers van Post NL aan de samenleving bezorgd. Ik denk zelfs dat we de verrassingspakketjes zelf moeten ophalen wegens een gebrek aan bezorgers die met minder mankracht de weg op moeten vanwege bezuinigingen op personeel. Dit wordt dus weer de nieuwe trend in 2019. Een crisis in 2019 zou zomaar kunnen. Peppie en Kokkie zullen zeker gelijk krijgen met hun onheilspellende column.

We staan niet alleen

Maar we kunnen ons troosten met één gedachte, we staan er niet alleen in. Behalve NL kan ik heel makkelijk een paar landjes binnen onze eigen EU opnoemen die er veel beroerder voorstaan wat betreft hun staatsschuld. Bij lagere economische groei gaat die schuldenlast veel en veel zwaarder drukken op hun BBP als die gaat krimpen. Er ontstaat een vicieuze cirkel en binnen de EU gaan de regeringsleiders heel boos naar elkaar kijken. Het probleem is dat we met teveel schuldenlanden in eenzelfde muntunie zitten. De valutaspeculanten kijken verder vooruit dan de gemiddelde burger en speculeren op een duikvlucht van de euro, o.a. door de toenemende onrust rondom Italië. De euro is al flink gezakt t.o.v. de dollar. Uiteraard betekent dat veel meer ellende en maakt dat de neergaande spiraal weer een stukje groter.

Als kikkers in de pan

Er komt dus flink wat druk op de ketel die straks angstaanjagend gaat fluiten. Wat jammer dat we het fluitje niet zomaar van de ketel kunnen oplichten van een economie die over het kookpunt heen is. Dat wordt een poosje op de brandblaren zitten. Een hele mooie metafoor in dit verband is het verhaaltje van de kikker in een pan met kokend water. Stop je een kikker in een pan met kokendheet water dan springen deze er direct uit. Stop je de kikker in een pan water en je brengt die langzaam aan de kook dan springt ie er niet uit maar wordt ie langzaam gaar gekookt.

Schuldenberg wordt lawine

In onze mondiale samenleving hebben we geleidelijk een schuldenberg opgebouwd die langzaam begint te drukken. Uiteindelijk rolt deze steeds sneller als een lawine de berg af en verplettert alle rijkdom die met veel risico op een hellend terrein is gebouwd. Het is maar hoe je het bekijkt. Gelukkig woon ik zelf in een vlak landschap in de provincie en zijn de moestuintjes binnen handbereik. Maar ja, als in de economische winter een flinke sneeuwbui overtrekt zal de boerenkool ook wel ondersneeuwen en zal enige inspanning vereist zijn om deze in de pan met kokend water te krijgen…

4 reacties

 1. Komende week weer spannend op de beurs. Zakken we lekker door of volgt een kleine opleving. Na de flinke neergang van de laatste weken is vaak een (kleine) opleving te verwachten want aandelen zijn weer een stukkie goedkoper. Maar daarna weer in de roetsjbaan naar beneden wanneer meer negatieve cijfertjes over de financiële markten worden gestrooid. Bijna Sinterklaas, dus strooigoed in overvloed!

 2. https://www.telegraaf.nl/financieel/2733855/italie-helpt-banken-in-geval-bankencrisis

  Dit is weer een prachtig voorbeeld van een politicus die schone beloftes doet richting de grote beleggers. Omdat de Italiaanse banken flink in waarde daalden op de beurzen moet een opbeurend praatje van deze minister de markten weer wat vertrouwen geven. Hij kan natuurlijk zijn belofte nooit waar maken want een redding van de banken is volgens EU-regels niet meer voorbehouden aan de overheid maar aan de EU-bankenunie. Het schuiven binnen de Italiaanse begroting om miljarden vrij te maken voor de banken zal zeker op protesten stuiten bij de Italiaanse bevolking aan wie ook beloftes zijn gedaan. Een lagere pensioenleeftijd en een basisuitkering. Probeer nu maar eens aan je kiezers uit te leggen dat de banken net even wat belangrijker zijn dan beloftes aan je kiezers. Italianen zijn wat temperamentvoller dan wij dooie polderboeren. Wij mopperen hooguit wat wanneer we zien dat bij ons de banken belangrijker zijn dan de ziekenhuizen. En daarbij blijft het dan. De Italiaanse oppositie stemt gelijk de regering weg als deze een gat slaat in de begroting omdat Italianen het parlement gaan blokkeren bij zo’n ingreep. Mijn “profetische voorspelling” is, en dat lijkt een makkelijke, dat de EU met de Italiaanse crisis nog maar aan het begin staat van een turbulente periode binnen de EU met mogelijk een nieuwe exit.

 3. Het grote probleem was en is het ongedekte kapitaal en dus leningen bij banken welke geen dekking hebben in de vorm van de verdwenen eigenaar en natuurlijk de niet betaalde interest op de lening.
  Maar de hardware ofwel goederen aangeschaft met deze kapitalen zijn natuurlijk vrolijk eveneens verdwenen.
  Er zal hoe dan ook een zeer grote afschrijving van deze leningen moeten volgen.
  Het grote probleem lijkt mij dat de wereld economie steeds meer naar het oosten verdwijnt.
  Dit is goed te aanschouwen dat Rusland ondanks alle westerse sancties er economie zeer goed voor staat.

  1. Dat er een verschuiving plaatsvindt van de westerse naar oosterse economieën heeft een oorzaak. De westerse samenleving is verzadigd en overladen met schuld. Hoogtepunt conjunctuur is geweest. Tijdperk van schuldenafbouw treedt in waardoor economie krimpt. De oosterse economieën, met China voorop, hebben wat betreft hoogconjunctuur nog wat tegoed. Een groot deel van de binnenlandse bevolking ontwikkelt zich nog waardoor er een interne consumptievraag ontstaat. Daarbij moet niet vergeten worden dat ook China de malaise van teveel schuld krijgt te verduren. In stilte hopen de oosterse landen op een val van de dollar waardoor hun in Dollar genoteerde schuld flink kan dalen t.o.v. hun BBP. Niet voor niets slaan deze landen veel goud in. Maar bij een wereldwijde recessie, of mogelijk een depressie, is het zeer de vraag waar een eerste herstel zich aandient. Dat is onvoorspelbaar omdat op het wereldtoneel geopolitieke spanningen meespelen die zaken een onverwachte wending kunnen geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: