Deflatie Finland: 0,5%

0

Het Bureau voor Statistiek in Finland heeft in een publicatie laten weten dat de deflatie in Finland op jaarbasis in december is uitgekomen op 0,5%. Een maand eerder was er sprake van 0,9% deflatie en in oktober daalden de prijzen nog met 1,5%. Over heel 2009 komt de inflatie in Finland uit op 0,0%.

In december daalden de consumentenprijzen voornamelijk door de dalingen in de rentetarieven. De dalingen in de prijzen voor voeding en telefoongesprekskosten zorgden eveneens voor dalende consumentenprijzen. Daarentegen stegen de prijzen voor brandstoffen, alcoholische drank, de horeca, huur en tabak in vergelijking met december 2008. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,1%.

Volgens Eurostat heeft Finland echter te maken met 1,8% inflatie. Een groot verschil in de berekening van de consumentenprijzen is dat Eurostat geen cijfers met betrekking tot onroerend goed meeberekend in de formule voor de prijzen. Tevens houdt Eurostat geen rekening met kansspelen, consumentenkredieten en verschillende belastingen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.