Deflatie Finland: 1,5%

0

Het Bureau voor Statistiek in Finland heeft in een publicatie laten weten dat de deflatie in Finland op jaarbasis in oktober is uitgekomen op 1,5%. Een maand eerder was er nog sprake van 1% deflatie.  De daling van consumentenprijzen kwam voor een groot deel door de verlanging van de belasting op levensmiddelen. Hierdoor daalde de prijs van levensmiddelen met zo’n 5,6%.

 


Op dit moment zijn de prijzen voor levensmiddelen op nagenoeg hetzelfde niveau als in januari 2008, toen de prijzen begonnen te stijgen. De alcoholische dranken, de horeca, de huur en tabaksmiddelen stegen in verhouding het meest in prijs. De Finse inflatie is volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in oktober gestegen naar 0,6%, tegen -0,3% een maand eerder.

Finland heeft momenteel, zoals veel andere Europese landen, te maken met een hoge jeugdwerkloosheid (16,5%). Deze nieuwe generatie heeft daardoor in geheel minder koopkracht en is er minder vraag bij een constant aanbod. Het werkloosheidspercentage in Finland is momenteel 7,3%.

Bron: Statistics Finland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.