´Democratie is geen Coca-Cola´/Met alle Chinezen maar niet met…

…´den dezen´. Zo luidt een oud gezegde uit een dialect van buurland België. Volgende Chinees moet zoiets hebben gedacht, toen hij onderstaande markante zinnen uitsprak. Het is ook niet de eerste de beste die aan het woord is, maar de (mede)heerser over een volk 1.443. 924.664 zielen groot. Chinese State Councilor and Foreign Minister Wang Yi:

Respect

´Chinese State Councilor and Foreign Minister Wang Yi on Friday communicated with U.S. Council on Foreign Relations via video link.´ De Verernigde Staten hebben het pad en het systeem onafhankelijk door China gekozen te respecteren, zegt de minister van Buitenlandse Zaken. Ecns.cn schrijft over ´unprecedented difficulties´, moeilijkheden zonder weerga, tussen beide staten. Deze Chinese nieuwbrenger doelt dan op de recente beschuldigingen vanwege de Amerikaanse president Biden, dat China de mensenrechten niet zou respecteren. En dat het ´repercussions´ daarvan zal dragen. 

Concentratiekampen anno 2021

Het is een publiek geheim dat 11 miljoen Oeigoeren in de westerse provincie Xinjang zeer streng gemonitord worden door de Chinese overheid. Met naar verluid één tot anderhalf miljoen van hen in ´heropvoedingskampen´. Biflatie vroeg al een jaar of wat geleden hier aandacht voor wat je gerust concentratiekampen kunt noemen. Amnesty.nl: ´Volgens China een manier om ‘extremisme’ te bestrijden, volgens ons een heftige mensenrechtenschending. Omdat jij misschien net zo verbaasd bent als wij dat dit realiteit is, hebben wij een aantal vragen voor je op een rijtje gezet.´

Beste lezer, bezoeker van Biflatie:

En nu hebben wij een prangende vraag aan u, beste lezer. Wat te doen? Is het maar correct dat de Amerikaanse president – en tal van mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch – opkomt voor de mensenrechten…in een ander land? Heeft hij, en ook hebben wij als Nederland hier een enorme verantwoordelijkheid? 

Zegt u ja, dan zijn er wel meer plaatsen in de wereld waar mensen onderdrukt worden. Dan hebben we véél werk voor de boeg! Want kijk: Joe stuurt ook waarschuwingen, dreigementen kunnen we ze misschien al noemen, richting Rusland. Dit dan weer voor wat in Oekraïne plaatsvindt en vanwege de gevangenzetting op dubieuze gronden van oppositieleider Aleksej Navalny:

 

 

Zegt u neen? Dan bedoelt u waarschijnlijk dat dit alles noch Bidens, noch Nederlands verantwoordelijkheid is. Dat noch de Amerikaanse president, noch onze minister-president of welke official ook zich te bemoeien heeft daar, en elders. Dat ieder land zijn eigen zaakjes best opknapt. Dat is, dunkt ondergetekende, ook een zware dobber op de maag. Toch, want ik alvast kán geen onrecht zien. Niet tegenover mensen, dieren of natuur. Maar als ik of u zo redeneer – wat te doen, nogmaals, wat te doen? Wat is wijsheid in deze? 

3 reacties

 1. Beste Joost,
  Hebt u ook de knuppelbrigade in Nederland gezien? Hoezo democratie?
  Er is een spreekwoord: de pot verwijt enz.

  1. + 1
   Precies! Lekker politiekcorrect wijzen naar anderen en de mensen(on)rechten in de eigen smurfenmonarchie schijnheilig wegmoffelen onder de koolbladeren.
   De rechtsstaat behoort er in een beschaafd land te zijn om de burgers te beschermen tegen de overheid. In Nederland is dat precies andersom.

 2. Als bewoner van deze planeet – om het even van welk land je bent – mag je oordelen dat iets tegen het natuurrecht https://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurrecht#:~:text=Natuurrecht%20is%20verondersteld%20universeel%20geldend,dat%20door%20mensen%20wordt%20geschapen. is. En daarvoor moet je niet eerst voor eigen deur hebben gekeerd. Wel heb je een verschillende moraal https://nl.wikipedia.org/wiki/Moraal#:~:text=Moraal%20(of%20zeden)%20is%20het,altijd%20en%20overal%20te%20gelden. bij volkeren. Als je vind dat jouw oordeel over wat er met de Oeigoeren gebeurt kan bijdragen tot de verdediging van hun natuurrechten, dan kan je geweten je daartoe dwingen. Je spreekt dan niet als Nederlander of Amerikaan. Dus Biden mag zijn geweten volgen als hij dat nodig vind. De volgende stap is of je dan ook of je je beleidsdaden daardoor verandert. Dat zijn afwegingen waarbij opportunisme helaas een grote rol speelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.