Een demografische ramp komt recht op ons af

Terwijl we ons druk maken om enkele oorzaken die de algehele globalisering tegenwerken, zoals onlangs de Brexit, bestaat er een fenomeen van demografische aard, een niet te stuiten trend waar we ons echt zorgen om kunnen gaan maken.

Het is waar dat de globale economische groei door enkele huidige ontwikkelingen wordt belemmerd, en zo zijn er vele andere voorbeelden te noemen die de wereldwijde economische groei tegenwerken zoals de sancties van de NAVO en Rusland tegenover elkaar, handelsverdragen zoals een TTIP dat maar niet wilt vlotten, de zojuist in de media genoemde botsende en demotiverende regelgeving van Europa en India tegen over elkaar.

Maar waar we ons op termijn toch eerder zorgen over kunnen maken is de afnemende jonge generatie. De generatie die de grootste bijdrage levert aan groei en productiviteit. De generatie die het bruto nationaal product in stand moet houden en het potje voor de ‘oude dag voorziening’ dient te vullen. We hebben het hier over de grootste demografische uitdaging in de wereldgeschiedenis!

Enkele demografische feiten

Niet alleen neemt het aantal jonge mensen op deze planeet af, tevens groeit de bevolking met een leeftijd van 65 jaar of ouder. Voor het eerst in de geschiedenis zal het aantal mensen dat ouder is dan 30 jaar hoger liggen dan het aantal mensen dat jonger is dan 30 jaar. Al in 2020 zullen er meer 65-plussers bestaan dan kinderen jonger dan 5 jaar.

demografische demografie

Dit zal gevolgen hebben voor het Bruto Nationaal Product voor vrijwel elk land in de wereld. De beroepsbevolking zal afzwakken wat ervoor zal zorgen dat de productiviteit pijlsnel zal afnemen.

Een mix van een mensheid dat langer leeft en een afzwakkende productiviteit ten gevolge van de vergrijzing kan op termijn enkel maar tot één groot dramaspektakel leiden. In 2050 is de gemiddelde leeftijdsverwachting wereldwijd 77 jaar. Vergelijk dat met 100 jaar terug toen de gemiddelde leeftijdsverwachting wereldwijd nog 48 jaar was! Momenteel lopen er ruim 900 miljoen 60-plussers rond op deze aardbodem. Tegen 2050 zullen dat er ruim 2 miljard zijn.

Een andere factor waar we ons op kunnen verheugen is de ‘support ratio’, een ratio dat de beroepsbevolking (15 – 64 jaar) afzet tegen 65-plussers. Waar deze ratio in 1950 nog lag op 12 werkenden tegenover één 65-plusser, stond deze ratio in 2013 al op 8:1. In de ontwikkelde landen staat deze ratio zelfs al op 4:1 en ergens tegen 2050 zal deze ratio op 2:1 staan in de ontwikkelde landen.

Waar we het in bovenstaand voorbeeld hebben over relatieve aantallen, zullen tegen 2050 in ontwikkelde landen ook in absolute termen een daling gaan ervaren op de arbeidsmarkt. Een groei van het bnp is dan eigenlijk al haast onmogelijk, laat staan als elke 2 werknemers de kosten van een 65-plusser moeten gaan bekostigen.

En laten we maar liever zwijgen over de oplopende staatsschulden die niet meer zullen stoppen met uitgroeien. Vallen dergelijke situaties nog met elkaar te rijmen en staat de mensheid niet te wachten op een revolutionaire verandering in deze hedendaagse wankelende wereldeconomie?

Zelfs al dit jaar zullen sommige economieën getroffen worden door een dalende arbeidsmarkt in absolute cijfers. Economieën als Duitsland, Japan en Italië maken dit fenomeen reeds mee. Zullen we in staat zijn om een even groot bnp neer te zetten met een aftakelende arbeidsmarkt? Kunnen we blijven doorgroeien met minder mankracht en hogere kosten?

Ongeacht leeftijd, van overheden, hoe goed de huidige sociale voorzieningen dan ook nog zijn, kunnen we in de toekomst steeds minder gaan verwachten. Kijk naar de ziekenfondskosten van nu en 20 jaar geleden. Kijk naar de gerechtigde pensioensleeftijd van nu en 20 jaar geleden. Kijk naar de koopkracht van de munten in uw portemonnee. Denkt u dat het nog beter zal worden? Heb respect voor uw toekomst en investeer met uw hart. GoudVergelijken.nl.

32 reacties

  1. Tonnie, je bent niet “politiek correct” maar je hebt wel nuchter verstand. Zulke mensen hebben we nodig om ons land te redden uit de klauwen van de elite die ons steeds verder naar de afgrond brengt.

 1. Erg overdreven verhaal, deels waar. Er zijn veel meer feiten nodig om dit (doem)scenario te kunnen voorspellen. Zo is automatisering bijvoorbeeld een positieve bijdrage voor betaalbaarheid van een levensstandaard, mits slim gebruikt of course. Alle huidige politici verbannen naar bijvoorbeeld een kalifaat is natuurlijk ook een positieve bijdrage.

 2. Er wordt een belangrijk facet vergeten en dat is de toenemende automatisering en technologische vooruitgang en als gepensioneerde welzijnswerker kan ik daar een voorbeeld van geven. Als startend verpleegkundige waren er nog geen tilliften en geen
  inlegluiers. We verschoonde met twee mensen de patiënt en zijn bed. Nu heb je een tillift,
  inlegluiers en comfortabele dekbedden, terwijl wij vroeger moesten worstelen met dekens en wee de gebeente als het bed niet volgens de regels was opgemaakt!!!
  En zo is het in vele branches de afgelopen veertig jaren gegaan, zoals in de bouw.
  Met andere woorden er is veel minder fysieke menskrachtnodig om dezelfde reaultaten
  of zelfs beter te kunnen behalen.

 3. Een demografie is altijd nog beter dan een democratie.

  In die zin dat we kunnen kiezen tussen islamisering en krimp.

  Ofwel; de laatste resten van de westerse ‘beschaving’ delen met ons zelf, of met Neanderthalers onder invloed van de koran.

  Met een boek ken je geen brood bakken tenslotte.

  1. Je probeert het wel, maar je kan niet de juiste bewoordingen vinden om je gevoelens onder woorden te brengen.

   Dat komt, omdat jij verwoord wat je leest van anderen,

   Als je daadwerkelijk bij je eigen innerlijke bron kon komen, dan kunnen/zullen er echt andere uitspraken en overtuigingen aan het oppervlak gaan komen.

   Neem mij niet serieus en geef er geen reaktie op, want ik ben ook nog steeds zoekende in de onmetelijke woestijn.

   Maar ik heb gelukkig hulp.

 4. Inderdaad wordt dit artikel ietwat van 1 kant belicht, wat op zich helemaal geen kwaad kan. Belangrijk is de ernst van de situatie serieus te nemen – en dat gebeurt hier. De ontwikkeling is interessant.

  Anderzijds zijn er factoren als automatisering, maar ook langer doorwerken, langer dan de leeftijd van 67, en dit hoeft ook geen issue te zijn als we ook mentaal en fysiek langer uit kunnen houden. Ook, inderdaad, is het de truck om de juiste migranten binnen te trekken. Laat ze een woelige zee overvaren en laat de sterkste overleven en hier ons Europa ondersteunen. De rest verdrinkt. Hoe hard het ook moge klinken. Geschoold, opgeleid of niet. Ze kunnen druiven plukken of groentes verwerken, om maar wat op te noemen. Doctoren kunnen een andere taken tot zich verkrijgen. Voor Duitsland en Italië hardstikke tegek.

  Laten we ook meer robots maken. Desnoods van afstand bestuurbaar. 1 operator kan zeker meerdere robots tegelijk bedienen. Ook verwachten we binnenkort de komst van quantum computers die 10000 keer sneller zijn dan de huidige computers. Google maar even. Hierdoor kan elke encryptie in een paar seconden gekraakt worden. Had u daar al aan gedacht? Dan pas hebben we een revoluitie – op technologisch vlak – een catastrofe. Op automatiseringsvlak. precies die automatisering die we nodig hadden om het demografische probleem op te lossen. Vergeet het toch maar.

 5. Stop automatisering, zorg dat de jongere vooruitzicht heeft op werk tot aan zijn pensioenleeftijd 62 jaar en zijn salaris moet zodanig niveau hebben dat een vrouw met 2 kinderen er normaal mee rond kunnen komen.
  Zonder werk voor de moeder die wel de garantie van de samenleving moet krijgen dat een eventuele scheiding geen welvaart teruggang krijgt.
  Schaf marktwerking in alle voormalige Nuts bedrijven af.
  Dit alles betekend dat de Elite een stukje kapitaal moet inleveren en terug naar de jaren 50 tot 80 toen het uitstekend ging met ons verdien model economie en aanwas kinderen.

  1. Dus, samengevat, terug gaan kweken en 90% van de bevolking op het “patattenveld”. Om de 3 jaar een hongerjaar. Mooie toekomst ….. en die elite, vergeet dat maar, zelfs als je de 0.1% alles afneemt gaat de 99.9% echt niet rijk worden, die verbrassen alles namelijk binnen de maand. Of waarom denk je dat de 0.1% de 0.1% geworden zijn? Akkoord, er zitten criminelen tussen ( politici en hun aanhang ), maar er zitten er veel meer bij die EN keihard werkten EN intelligent zijn. Darwin, mijn beste, Darwin. Lees het boek van Ayn Rand eens : “Atlas shrugged”. Geschreven in de jaren ’50 van vorige eeuw en vandaag absoluut actueel. Een visionair boek.

   1. Atlas shrugged is zeker een visionair boek. Veel van wat daar beschreven wordt zie je langzaamaan in praktijk gebracht worden door de overheid. For the public good wordt er dan nog even bij gezegd. Wat weinigen echter zien, die het boek gelezen hebben, is de queeste naar alternatieve energie, die als een tweede rode draad door haar verhaal heenloopt.
    Het boek is overigens ook verfilmd en bestaat uit drie delen, best wel terug te vinden ergens op het internet.

  2. Jij wilt de super snel voortschrijdende technologie stoppen of uitbannen.

   Dat is misschien een domme, lang achterhaalde communistische gedachtegang.

   Technologie, zal de grootste groei en ontwikkeling gaan meemaken en bewerkstelligen dan tot nu toe voor mogelijk werd gehouden.

   De technologie zal blijven groeien, dit in tegenstelling tot veel mensen die in dogma en verleden blijven hangen.

   De technologie wacht zeker niet op jou, maar je hoeft er niet actief deel aan te nemen.

   1. Heden werkt feitelijk 1% van de wereldbevolking dus 99% doet NIETS.
    Techniek, mijn ervaring is dat technische vooruitgang en automatieschering geen banen kost maar oplevert.
    De rede hiervan is dat technische vooruitgang nieuwe mogelijkheden schept.
    Wat moet er gestopt worden?, alles wat een mens belemmerd in zijn bestaan en welvaart.
    Resultaat, dezelfde belasting voor allen, exclusieve belastingvoordelen multinationals en aristocraten afschaffen.
    Indien hetgene wat ik schrijf uitgevoerd word krijgen wij EU een nieuwe economische voorspoed.
    Ter referentie Putin deed dit na de Jelstin tijd en binnen 10 jaar was de staatsschuld verdwenen, pensioenen van 600 roebel 2003 naar 15990 2013.
    salarissen 600% erbij.
    Dit alles met een belasting voor Iedereen 13% wie het ontduikt 25 jaar dwang arbeid.
    Chodocovski is het lijdend voorwerp voor diegene die daar schijt aan hadden.
    En ik ken er nog wel een paar joodse vriendjes opschrijven die hetzelfde lot of nog erger kregen, doodstraf door eigen voltrekking

    1. Jouw 3e zin alhier, spreek je tegen wat je in je vorige reactie verklaarde.

     Wat hebben wij nu met Rusland nodig, laten we eerst onze eigen zaken op orde brengen.

     Haat, in gedachte en woord, zullen altijd persoonlijk tegen je gaan werken.

     Vergeven en vertrouwen zijn de sleutel woorden voor persoonlijke progressie.

     Je bent zeker niet dom, maar vaak wel te heet gebakend in misschien wel de verkeerde pan.

    2. Beste Bartje,

     “Heden werkt feitelijk 1% van de wereldbevolking dus 99% doet NIETS.
     Techniek, mijn ervaring is dat technische vooruitgang en automatieschering geen banen kost maar oplevert.
     De rede hiervan is dat technische vooruitgang nieuwe mogelijkheden schept.”

     In je vorige reactie zet je je nog stevig af tegen verdere automatisering.

     Alles zou volgens jou terug moeten in de klassieke maatschappelijke trend van de jaren ’50 en ’60.

     Als jij daar echt in geloofd vind ik dat ook goed, maar je draait van de ene naar de andere kant.

     Komt niet erg geloofwaardig over.

 6. Hoe bedoel je ….. een demografische ramp. Zijn ouderen dan een ramp!
  Vergeet niet dat op dit moment ruim 1 miljoen werklozen, bijstandtrekkers, 1 miljoen arbeidsongeschikten en nog maar te zwijgen van de miljoenen meevreters uit de ruif zijn.
  Het verschralingsproces, waarbij steeds minder arbeiders nodig zijn is al jaren aan de gang, niets nieuws dus. Natuurlijk zal de overheid dat verkappen, door meer ambtenaren aan te stellen, maar zoals je weet is een ambtenaar niet productief en wordt betaald door de belastingbetaler.
  Je moet dus ook de ruim 1 miljoen ambtenaren (rijk, provincie en gemeente) meewegen.

  Er zijn dus net zoveel niet productieve met een uitkering of overheidsalaris, als productieve mensen. Waarom niet over op een onvoorwaardelijk basisinkomen, in de praktijk wordt de helft al door de andere helft betaald! Stop met zinloos rondpompen en geef ieder genoeg om te overleven, dan kunnen de burgers zelf bepalen of ze tot hun 67 jaar werken of misschien toch liever op hun 50e stoppen. Door een basisinkomen kunnen ook de salarissen omlaag, fijn toch voor het groot kapitaal, immers basisinkomen plus salaris is dubbel.
  Er zijn altijd genoeg mensen gemotiveerd om te werken, omdat ze een huis willen en een gezin starten of een luxe auto willen rijden.
  Natuurlijk geen basisinkomen aan diegene die hier komen als gelukzoekers, die hebben geen rechten opgebouwd en nooit bijgedragen aan de opbouw van onze maatschappij en cultuur.
  Dit heeft een enorme positieve werking voor Nederland, immers wordt het voor een grote groep gastarbeiders niet meer aantrekkelijk om voor een nog lager salaris in Nederland te gaan werken.
  Alleen een basisinkomen voor burgers, die hier 21 jaar hebben gewoond, dus van 0 jaar tot 21 jaar niets, dan kan je studeren (gratis). Dus een Pool of een Roemeen of een Duitser, die hier op hun 25e jaar komen werken, hebben geen recht op een basisinkomen, dat krijgen ze pas na 21 jaar, dan is hij dus 43 jaar oud…..dat gaat niemand volhouden en Nederland stroomt leeg, hoera zijn de laatste baantjes weer gewoon voor ons!
  Soms zijn oplossingen eenvoudig te bedenken, maar het ontbreekt aan slimme politici.
  Politici zijn loopjongens van het groot-kapitaal en streven naar globalisering. Ze lopen met oogkleppen en lossen niets op.

  1. Akkoord. Nu de politiek nog “overtuigen” – maar moeilijk hoor, die hebben teveel “gekochte” stemmers waaraan ze schatplichtig zijn.

  2. Je kon wel een klokkenluider uit de vaderlandse politiek zijn, haha.
   Heb eerder ook al gepleit voor invoering van een OBI, onder de juiste voorwaarden.

 7. onzindiscussie die altijd wordt aangegrepen door de aanhangers van een groei-economie, veel banen van vandaag de dag zijn overbodige servicebanen, de automatisering is al zo ver dat een beperkte groep een hele fabriek kan aansturen, logistiek wordt steeds verder geautomatiseerd, we kunnen prima toe met minder mensen aan het werk en het tocht samen redden, het enige wat zal sneuvelen is het exponentiele groeimodel waar de huidige generatie bestuurders wanhopig aan vast probeert te houden. de vergrijzing is geen probleem dankzij de technologie, het probleem is de achterhaalde manier van denken van het huidige bestuur. Het groeimodel is een eindig model

  1. tevens duurt het “vergrijzingsprobleem” maar een jaartje of 20 en dan zijn de meeste vergrijsden uitgestorven, vergeet niet dat nederland een van de grootste pensioenpotten van de wereld heeft gespaard voor de vergrijzing, verder na die 20 jaar komen veel woningen vrij zodat de woningnood ook is opgelost. het is een korte periode ‘grijs’ maar daarna een en al kansen

 8. Een eenvoudige bijdrage aan de oplossing is het ambtenaren apparaat verkleinen. Dit mes snijdt aan 2 kanten: minder uitgaven aan ambtenaren, meer inkomsten uit belastingen. Deze maatregel vergroot immers het aantal mensen dat in de reeële economie actief is.

 9. De demografie is wat ze is maar de doorgedreven automatisering van vandaag compenseert dat volledig en zelfs meer. HET probleem ligt niet bij de demografie maar bij de ongecontroleerde aangroei van de ambtetantenarij en de politiek. Regeltjes, wetten, decreten, besluiten, convenanten, handelsverdragen, lokale besturen, parastatalen, intercommunales, OCMW’s, leeflonen, …… de lijst is eindeloos en dat alles moet dan “bestuurd” worden door ontelbare legioenen overbetaald, dom, nepotistisch aangesteld en onderpresterend staats-zivlees met driedubbele pensioenen. DAAR ligt het probleem, nergens anders. In België zijn er 1.03 miljoen ambetantenaren+politici en 1 miljoen “werklozen” ( als je alle statuten samentelt ) voor 4 miljoen werkenden in totaal. Aantoonbaar 54% van het BNP staatsbeslag ( en in realiteit tegen de 60%, een pak “jobs” zijn namelijk de facto gesubsidieerd – alles rond gezondheidszorg en bejaardentehuizen ), een ( zelfs ) modaal loon wordt voor meer dan 70% direct en indirect wegbelast. En ALLES is duur, ook gewone inkopen bij een prijsbreker stijl Colruyt – we bertalen 15% MEER voor dezelfde producten in België dan in het buitenland. Hallo, leg mij maar eens uit hoe de resterende 40% “echte” economie die 60% kan blijven betalen – doe er nog tienduizenden analfabete immigranten per jaar bij die allemaal “alles” moeten krijgen en het plaatje is rond. BANKROET en burgeroorlog, dat komt er van.

 10. Fokken, dat doen bepaalde stromingen op deze aarde veel beter dan de blanke man: jongere moeders, meer kinderen per vrouw en meer vrouwen per man. Geen oog voor de toekomst, leven bij de dag. Het probleem zal dan ook niet zijn of er wel voldoende mensjes zijn, het probleem is deze ongeschoolde meute een zinvol bestaan te laten leiden. Als er een ding is waar ik spijt van heb in mijn leven, dan is het die kinderwens van mijn vrouw. Ja, ik heb er twee. Universitair geschoolde meiden, met een gitzwarte toekomst.

  1. “Ja, ik heb er twee. Universitair geschoolde meiden, met een gitzwarte toekomst.”

   Een toekomst vanuit jouw gevoel en door jouw ogen gezien.

 11. “Maar waar we ons op termijn toch eerder zorgen over kunnen maken is de
  afnemende jonge generatie. De generatie die de grootste bijdrage levert
  aan groei en productiviteit. De generatie die het bruto nationaal
  product in stand moet houden en het potje voor de ‘oude dag voorziening’
  dient te vullen. We hebben het hier over de grootste demografische uitdaging in de wereldgeschiedenis!”

  Toch nog steeds blijven vast houden aan economische groei en productiviteit.
  Dit lijkt me toch een theorie, die je als weldenkend mens niet meer kan blijven vasthouden tegen wil en dank.
  Ondanks, wat ze je er al 25 jaar in opvoeding en opleidingen er in geramd hebben.
  Is heeeeel moeilijk om dit ooit nog los te kunnen laten.

  Het percentage jongeren/ouderen blijft dalen in de westerse wereld, dus dat is geen nieuws meer.
  Het is/wordt voor de werkenden onmogelijk om de kosten van de vergrijzing tegen te gaan.
  Het is geen taak van de jongeren, maar van de beslissingen op overheid niveau.

  Zij weten dit allang, dus daarom zijn ze de ouderen ook al jaren systematisch aan het plunderen.
  Het is een kwetsbare groep, die vanaf 1940 KIJHARD gewerkt hebben en beide SCHOUDERS er onder hebben gezet.

  Bevolkingsgroepen tegen elkaar uitspelen zijn we inmiddels wel mee bekend.
  Terwijl de overheid tot en met 2-3 x modaal systematisch blijft plunderen.

  Er zal geen economische groei meer gaan plaatsvinden van minimaal 10% om de boel weer vlot te trekken en de staatschuld ( deze neemt nog steeds toe ) + rente weg te werken.

  Jouw demografische uitdaging berust op oude leerboekjes, fantasie, manipulatie, zelfverrijking en bedrog.

  Dit hele gedoe is zich al reeds aan het rangschikken.
  deze info is niet aan jouw besteed, omdat je het nog lang niet waard bent.

  Als je broodmeester nog meer geld wil verspillen aan jouw achterhaalde, ondermaatse onzin artikelen,is dat hun keuze.
  Dat zegt ook iets over het nieuwe management van Biflatie.
  Als de nieuwe eigenaar van Biflatie met kornuiten het meer ziet als een leuk speeltje, dan weet ik het verder wel.

  1. Bertus ik ben het dit keer helemaal met u eens .
   Ikzelf ben van 1955 , altijd scholing gehad , lagere school plus de ambachtsschool , B- Metal bankwerker/lasser bij 15 jaar , plus in verband met een werkgever ( u weet wel eerst 2 dagen naar school en daarna 1 dag ) voor werkervaring plus verplichting om dit diploma te halen .
   18 jaar klaar en een werkgever in de pocket , de militaire dienst in 24 maanden , en vanaf je 21e jaar betalen aan premies tot aan de dag van vandaag .
   De rest van je leven om op de maatschappelijke ladder hogerop te klimmen , blijven leren en scholing in woord en schrift met praktijk ervaring te blijven voldoen .
   Men kan dan rustig de stelling aangaan , als wij met onze 65 jaar ( nu door de klojo’s gesteld op 67 jaar ) met pensioen en AOW mogen gaan hebben wij er meer dan 50 jaar op zitten met werken plus belasting betaling en ruim 44 jaar aan AOW & Pensioen premie inleg .
   Dan te bedenken dat onze ouders pas vanaf 1957 (door vadertje Drees ingesteld de AOW ) hun premies hebben ingelegd .
   Onze generatie hoor je niet klagen , zitten niet te zeiken op leeftijd , want niemand maar ook werkelijk niemand kan vertellen hoe oud men word .
   Voorlopig zie ik ze als bosjes sterven voor hun 65e aan kanker en andere ziektes.
   Gemanipuleerd voedsel zal wel zijn weg vinden in het land der goedgelovigen om vroegtijdig te gaan hemelen .
   Voorlopig is kanker volksziekte no 1 en de troep stampt men ons door de strot en met gemak produceren ze er rustig op los .
   Hoe bedoelt men dan te duiden dat wij ouder worden .?
   Verdien modellen zijn er niet meer , de gekkies van banken hebben het vanaf 2008 zo bont gemaakt met graaien en top hypotheken dat tot op de dag van vandaag Draghi negatieve rente oplegt.
   Meer dan 1000 miljard de ruimte inpompt aan opkoop programma’s van waardeloze aandelen en obligaties .
   De spaarder en de pensioen fondsen de klos zijn zodra de opkomst van inflatie daadwerkelijk niet meer te stuiten is zodat het geld niet eens als toilet papier waardig kan zijn .
   En dat allemaal om de varkens ( sorry ) de elite van de EU hun schuldenberg te doen smelten .
   Moedertje Merkel en consorten hoog in het vaandel heeft staan Wir schaffen das zonder een nagel te hebben om op hun kont te krabben en alleen maar geld van de oudjes afpakken en de leeftijd onnodig op te schroeven naar 67 jaar , en later misschien naar 70.
   Zo gaat ons AOW’tje en Pensioenen er aan en graaien zij onze voorzieningen onnodig leeg .
   Het zelfde soort elite zit bij ons ook , beter bekend als de ( democratisch ) gekozen volksvertegenwoordigers die de sektarische rituelen aanhangen van de Eurofielen maffia , die zo een beetje ”kom maar binnen met je knecht spelen” met ons belastinggeld .
   Het is te stupide voor woorden , maar zogenaamd liberaal democratisch Nederland , VVD en PVDA plus de grote gedogers partijen CDA , D66 en GroenLinks ) blijft ons in de pan hakken .
   Ik ben zeer benieuwd wat men gaat stemmen .
   Met de tegenwoordige geest van doen heb ik er geen vertrouwen in .
   De Staatspropaganda NPO en het journaille van gehersenspoelde verslaggevers is enorm .
   Te weinig spreken met een scherpe tong en zijn vaak geïntimideerd uit angst van represaille maatregelen .
   De spreekwoordelijke valse politieke correctheid steekt hierbij verbluffend de kop op.

   1. Precies Rinus, je laat je ook geen zand in de ogen strooien door de leugenachtige bende.

    Het is een heel verhaal, zal het eerst nog eens rustig gaan doorlezen.
    Zal er later op reageren met frisse inzichten.

    groet, bertus

     1. Ik heb om half 11 alvast een gedeeltelijke reactie geplaatst op jouw bovenstaande reactie, maar ik zie hem niet meer terug, rara.

     2. Sorry bertus , ik heb 00:22 uur 26-08-2016 gekeken maar inderdaad niets te vinden .
      Inderdaad raar , misschien slaan wij wel de spijker op de kop .

     3. Mocht waarschijnlijk niet het daglicht zien.

      We hebben hen in ieder geval niet mis geslagen.

     4. Nogmaals een antwoord hier op.

      Kort gezegd:

      De Pensioenfondsen zijn een verkapte vorm van werkverschaffing ( jaren ’30 ) geweest voor de kabinetten den Uyl en daarna.

      Ze werden simpel gefinancierd door de werknemers en werkgevers zelf.

      De kapitale glas paleizen met personeel en al de bazen en baronnen erin en buiten werden door de werkende meute gefinancierd en onderhouden.

      Het geld wat je hebt ingelegd, zal je nooit meer ontvangen, laat staan met rendement.

      Dit is na de talrijke fouten in het verleden niet meer te handhaven.

      Het gaat en blijft van de berg af gaan de komende 10-15 jaar.

      De overheid gaat ook gewoon door met ons plukken, is het niet ‘Voor’ een aalmoes, dan is het wel dubbel kaal erna.

 12. Gelukkig zal tzt de tanende beroepsbevolking in een nieuwe productie-omgeving komen door de robotisering. Het is nog koffiedik kijken, maat r volgens mij is het probleem niet zo desastreus, en zal een kleinere wereldbevolking het milieu ten goede komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.