Desperately seeking Satoshi (deel 2)

In onze twee- of meerdelige (?) zoektocht naar wie of wat zich achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto wel verschuilt, zijn we natuurlijk lang niet de enigen. Hier overigens deel 1 van Desperately seeking Satoshi. Er bestaat een echte ‘Vind Satoshi Nakamoto’ campagne. Voluit is het de ‘International Search for Bitcoin Creator Satoshi Nakamoto’. Hij loopt op het Russische crowdfunding platform BoomStarter. Er werd in augustus 2018 al $70.000 verzameld en het doel is aan $200.000 te komen. Het opzet was ons eerst niet helemaal duidelijk; misschien hopen ze op meer valabele tips naarmate het ‘prijzengeld’ hoger wordt? Maar het blijkt dus dat er wereldwijd detectives uitgestuurd zullen worden. No kidding!

CC0 Creative Commons Pixabay

Ook crowdfunding in de blockchain

Het loont trouwens de moeite de site BoomStarter eens te bezoeken: https://boomstarter.network/. Dit is (in wording) crowdfunding zonder landsgrenzen, op basis van de blockchain technologie en waar betalen en deelnemen en steunen allemaal met cryptomunten zal gebeuren. En dit met nog veel meer toeters en bellen aan, echt een trouvaille. Weer een innovatieve maatschappelijke sector ingelijfd en op het palmares van blockchain bij te schrijven dus.

Het waarom en hoe nu verder aub?

De campagne wordt geleid door ene German Neff (what’s in a name?) Niet alleen wil hij zo voor goed en altijd een einde maken aan de talloze speculaties. Neff wil Nakamoto ook een paar prangende vragen stellen. “Satoshi needs to be found. And it is not just a trite curiosity. Now the market is on a fragile balance; for the further development of cryptocurrency, we need to know who created crypto and why.” In het bijzonder wil Neff graag een oplossing zien voor of remedie tegen de grote volatiliteit van de bitcoin. Plus de eigenlijke reden kennen waarom bitcoin in de eerste plaats gecreëerd werd. De algehele concensus daarover lijkt ondertussen wel te zijn Nakamoto’s ongenoegen met ongebreidelde geldcreatie en gecentraliseerde geldsystemen. 2008 à 2009 was misschien het uitgelezen moment daarvoor omdat we aan het begin van een lange, harde, diepe crisis stonden? Wat echt niet voor iederéén een verrassing was?

Talloze theorieën

We noemen een aantal theorieën over wie Satoshi Nakamoto wel kan zijn. Er werd al direct gedacht aan de Australische computerwetenschapper Craig Wright, vooral omdat…die dat zelf zei!

In juni 2018 proclameerde Coinnounce.com de vijf meest waarschijnlijke Satoshi’s te hebben gevonden. Zelf noemden ze het mysterie groter dan of er nu wel niet UFO’s bestaan, maar dat lijkt ons toch lichtelijk overdreven. De kandidaten waren of zijn:

De NSA

De NSA of National Security Agency. Het zou daarbij gaan om alternatieve financiering voor militaire missies, al dan niet legaal, in het buitenland. Waarbij de naam Satoshi Nakamoto een dekmantel is voor een heel team van cryptografen, en een enorm rookgordijn tegelijkertijd. Het lijkt heel vergezocht en dat is het waarschijnlijk ook. Stof voor een sci fi film. Maar wat indien we u twintig jaar geleden zouden gezegd hebben dat de CIA in drugs handelt om rebellen in Midden-Amerika te betalen, om een aldaar wettelijk verkozen regering omver te werpen…?

De usual suspect

Craig Wright dus. Wright schijnt een uitzonderlijk begaafd en intelligent computerwonder te zijn. Die inderdaad op een gegeven moment voorgaf zelf de zo lang gezochte Satoshi te zijn.Toen men hem vroeg naar bewijs, verklaarde hij iets als ‘de moed ertoe niet te hebben’ (?) Dat was dan ook kort nadat de politie om een of andere reden zijn woning was binnen gevallen… Allemaal nogal vreemd en onduidelijk dunkt ons. Maar hier komt de kicker: er zijn mensen die beweren Craig op een conferentie in Amsterdam ontmoet te hebben. Drie jaar voor de wereld zelfs maar gehoord had wat een bitcoin is. En daar stelde Craig zich voor als: Satoshi Nakamoto…

Dorian Nakamoto

Tja, met zo’n naam trek je natuurlijk wel de aandacht, wanneer het lijkt of de helft van de wereld naar jou op zoek is. Zoals we eerder al stelden hier, is de concensus dat de echte Nakamoto een hekel heeft aan centrale banken, of gecentraliseerde systemen, of tenminste anti-overheid is. Een links denkend man of groep of een libertariër te zijn. Nu blijkt dat deze Nakamoto ook Satoshi heeft als tweede naam, en dat zijn dochter hem beschrijft…zoals wij net hier deden! Dorian Nakamoto is een Japans-Amerikaans systeemingenieur die beweert absoluut geen weet of kennis te hebben van wat voor coins dan ook…

Hal Finney

Finney zou wel eens een heel goede kandidaat kunnen zijn, wie weet wel de echte Satoshi. Ze zouden namelijk elk apart gewerkt hebben maar zo ongeveer aan dezelfde ontwikkelingen, volgens de overlevering. Hun beider handschrift van talloze aantekeningen is vervolgens door een wereldexpert in grafologie geanalyseerd en vertoonde zeer opvallende overeenkomsten. Na Satoshi (of als Finney Satoshi is?) zou Hal de tweede persoon zin geweest die een transactie deed via het bitcoin netwerk. Het kan goed zijn dat Finney de fictieve persoon Satoshi Nakamoto verzonnen heeft. Misschien deinsde hij initieel terug voor de enorme effecten en gevolgen die zijn uitvinding teweeg brachten. En die naam Nakamoto? Dorian Nakamoto woonde maar een paar straten verderop, dus wie weet kwam de inspiratie wel van achter de hoek…

En fifth but not least:

Elon Musk. Dé Elon Musk. Van de electrische auto’s en de maanreizen, jawel. Om een of andere reden heeft een deel supporters zichzelf wijsgemaakt dat hij niemand minder dan de most wanted man in bitcoinland is. Gezegd wordt dat hij de kennis heeft, het geld, de ideeën, de visie om zoiets voor mekaar te krijgen. Wat allemaal misschien of waarschijnlijk wel waar is, maar wij zien in ieder geval niet de minste link of connectie of voorgeschiedenis.

Dus dat was het voorlopig voor vandaag wat onze zoektocht betreft. In ieder geval, zo we te zijner tijd dan toch niet achter zijn ware identiteit zouden komen, leren we samen toch veel bij, en niet alleen over Nakamoto, toch? Hopelijk bent u er dus weer bij wanneer deel 3 wordt gepubliceerd! En ondertussen: got some?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.