Desperately seeking Satoshi (deel 3)

In dit derde deel van onze zoektocht naar wie is Satoshi Nakamoto, proberen we weer een stuk van de sluier op te lichten. Zie hier voor delen 1 en 2.  Specifiek twee mannen buiten de mysterieuze Satoshi stonden aan de wieg van de bitcoin. Het zijn Gavin Andresen en Jeff Garzik. Deze laatste reeds vanaf juli 2010. Als iemand meer licht kan (of zou kunnen) werpen op de ware identiteit van ‘the man’ zijn zij het wel, zou je denken. Nochtans werd het meeste zoniet alle werk door elk apart verricht. Anders zou het mysterie snel opgelost zijn, nietwaar? Dat klopt, want Garzik had naar eigen zeggen slechts contact met Nakamoto via email en het zogenaamde Bitcointalkforum.

CC0 Creative Commons Pixabay

Zijn derde naaste medewerker spreekt

Jeff Garzik is ‘reportedly the “third-biggest contributor” to Bitcoin’s code and one of Bitcoin creator Satoshi Nakamoto’s key collaborators.’ Over de ontwikkelingen van bitcoin sindsdien heeft hij dit te zeggen tegen Bloomberg: “It hasn’t evolved in the direction of high-volume payments, which is something we thought about in the very early days: getting merchants to accept Bitcoins. But on the store-of-value side it’s unquestionably a success.”  Hij beweert in de eerste maanden en jaren meer dan $100 miljoen (aan de koersen van vandaag) te hebben weggegeven. Om andere ontwikkelaars aan te moedigen mee te werken.

Is Satoshi Nakamoto dood?

Garzik beweert dat ene Dave Kleiman niemand minder is dan de illustere onbekende. Of eerder: was. Want Dave Kleiman overleed in april 2013. Kleiman (geboren 1967) was een Amerikaanse ‘forensic computer engineer’ en auteur van verschillende boeken.  Op 21 jarige leeftijd een geëerd en onderscheiden soldaat, werd Kleiman in het burgerleven politieman bij het Palm Beach Sheriff’s Office. In een motorongeluk werd hij gedeeltelijk verlamd, wat hem niet verhinderde bijzonder actief te blijven. Hij begon zich meer en meer met computerwerk bezig te houden, en werd er zelfs een expert in.

Het beginstadium van de blockchain?

Als Chief Information Security Officer ontwikkelde hij zelfs een belangrijk beveiligings/coderingssysteem, dat door tal van officiële instanties overgenomen werd. Zijn werk op het gebied van cryptografie concentreerde zich ook op het ontwikkelen van een “unalterable, encrypted audit log system“. Zoiets doet natuurlijk een belletje rinkelen. Jeff Garzik die de claim maakt dat Kleiman Nakamoto was, zegt er dit nog over: “It matches his coding style, this gentleman was self taught. And the bitcoin coder was someone who was very, very smart, but not a classically trained software engineer.” 

Autodidact

Andere patronen in zijn gedrag, levenswijze en werk lijken dit te bevestigen. Hij behaalde als autodidact tal van indrukwekkende honours (certificaten en onderscheidingen). Kleiman was een regelmatig bijdrager aan publicaties omtrent cryptografie en (data en computer)beveiliging. Ook was hij altijd al lid geweest van de ‘Metzdowd Cryptography mailing list where Satoshi Nakamoto first announced Bitcoin on Oct. 31, 2008.’

Nobelprijs

Maar harde, keiharde bewijzen van wie Nakamoto is of was, zijn er tot op de dag van vandaag, november 2018, nog niet. Wat niet belet dat de zoektocht (onder meer door onszelf natuurlijk) naarstig verder gaat. In november 2015 werd de ‘uitvinder van de bitcoin’ zelfs genomineerd voor de Nobelprijs voor Economie. ‘Nooit eerder won echter iemand waarvan de identiteit niet geweten is.’

Rijkdom

Uiteraard werd en wordt ook de rijkdom van Satoshi berekend. Voor zover uitgerekend kan worden hoeveel geld (bitcoins) de creator bezit (of bezat). Het bedrag varieert uiteraard met de koers van BTC. Op het hoogtepunt, toen in december 2017 één bitcoin bijna 20.000 dollar waard was, werd Satoshi als een van de 50 rijkste mensen ter wereld aanzien…

In het volgende deel van wat ondertussen een reeks is geworden, laten we onder meer zijn tweede naaste medewerker aan het woord. Hopelijk bent u er dan weer bij? En ondertussen: got some?

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.