DEX exchanges en de toekomst: Wat is de verwachting voor DEX?

De toekomst voor DEX exchanges? De blockchain gaat als een trein en lijkt niet meer te stoppen. Baanbrekende projecten zien bijna dagelijks nieuw licht. Uit de DeFi stroming zijn het nu de DEX exchanges die aan een flinke opmars begonnen zijn.

In dit artikel: Wat is DEX exchange? Wat zijn de voordelen en wat is de grote uitdaging. En natuurlijk, wat kunnen we van DEX exchanges verwachten.

Check ook even de video’s. Dan snap je direct de populariteit van DEX exchanges. – Hint… passief inkomen genereren was nog nooit zo makkelijk… Ok, er zitten ook risico’s aan verbonden.

Wat is DeFi?

Voordat we naar DEX gaan, een stap terug naar DeFi. Wat betekent dit ook al weer? DeFi – Decentralized Finance. Het zet de traditionele wereld van gecentraliseerde financiële een stevige hak. Draaiende op de Blockchain technologie heeft DeFi ongekende mogelijkheden en oplossingen voor financiële producten als: verzekeringen, leningen, derivaten etc..

Daar gaat de middleman met DeFi, want dankzij DeFi zijn deze niet meer nodig, want het draait op het opbenbare en transparante blockchain netwerk van Ethereum. En het maakt gebruik van Smart Contracts.

Wat is DEX exchange?

De “D” uit DeFi staat voor Decetralized. Zo is het ook voor de “D” in DEX. DEX betekent; Decentralized Exchange. Een bijzondere ontwikkeling: Crypto traden zonder dat de exchange centraal wordt beheerd. Er is dus geen eigenaar en geen tussenpartij. Dit is dus gelijk het grote verschil tussen een exchange en een DEX exchange.

Heerlijk hoe de mensen van Blockgeeks technische verhalen supergemakkelijk uitleggen. In een paar minuten begrijp je het concept: DEX exchanges.

Uitdaging voor DEX exchanges

Het belangrijkste dat nodig is om te kunnen handelen: een groot handelsvolume. Er moet voldoende geld of crypto zijn om te kunnen traden. Uniswap één van de nieuwe DEX handelsbeurzen heeft hier een oplossing voor gevonden: Liquidity providen. En daar is geld mee te verdienen. In onderstaande video wordt duidelijk uitgelegd hoe dat werkt:

Voordelen van DEX exchange vs traditionele exchanges?

  • Bij een traditionele exchange geef jij letterlijk je vermogen uit je handen. Het staat op de exchange. De sleutels tot je vermogen liggen in de handen van de derde partij. Dit druist natuurlijk in tegen het crypto principe: “Not your keys, not your wallet”. Bij een DEX exchange hou je zelf de sleutels tot je crypto’s in de hand.
  • Hoewel ze al laag zijn, worden de kosten van exchanges bij de gebruikers verhaald. Bij een DEX exchange vallen de handelskosten nog lager uit.
  • Gecentraliseerde exchanges lopen een groter risico gehack te worden. Of de eigenare gaan mer met de buit vandoor. Overheden kunnen zich met de zaken gaan bemoeien en besluiten de deuren te gaan sluiten.
  • Er zijn uiteindelijk maar een paar goede exchanges, omdat grote beleggers alleen bij de beste exchanges willen handelen ontstaat er een soort van centrale macht bij de traditionele crypto exchanges.
  • In principe wordt handel op een DEX bij afwezigheid van een centraal orgaan goedkoper en sneller.
  • en minder gevoelig voor prijsmanipulatie en fictieve handelsvolumes
  • Omdat er geen centrale autoriteit tussen zit die registratie en toegang tot het handelsplatform controleerd. Is DEX overal bereikbaar. Ook in landen, waar crypto aan banden wordt gelegd en heftig wordt gecontroleerd.

De toekomst voor DEX exchanges

De nieuwe techniek van DeFi staat natuurlijk nog in de kinderschoenen, maar de mogelijkheden zijn enorm. Zo is het ook voor DEX exchanges. Qua functionaliteit hebben de DEX exchanges nog wel wat in te halen op de conventionele exchanges. De Pioniers zijn er al mee in zee, want via Liquidity Pools is hier geld mee te verdienen en passief inkomen mee te realiseren. Vooral Uniswap is populair, omdat het nog niet gehackt is.

Dankzij toenemende mate van controle op exchanges kunnen DEX exchanges een finke groei van gebruikers verwachten, omdat je hieraan vrij kunt meedoen.

Zijn DEX exchanges voor iedereen weggelegd? Nee, je moet wel de verantwoordelijkheid kunnen dragen om je eigen vermogen te beschermen.

Het is zeker de moeite waard om je verder te verdiepen in deze nieuwe ontwikkeling.


Dislaimer: Dit is geen financieel advies, ik ben geen financieel adviseur. Dit is geen uitnodiging tot investeren/ beleggen etc.. Doe je eigen onderzoek, je bent zelf verantwoordelijk. En, investeer geen geld dat je niet missen kunt.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.