Alle respect voor de éminence grise Diederik Schmull, maar hier scheiden zich onze wegen. Mister Schmull mag dan een palmares hebben om U tegen te zeggen, want hij was ´active in the financial world for the past 50 years. During this time, he worked at such institutions as Citibank; Baker, Weeks & Co.; Morgan Stanley and Credit Suisse while travelling between New York, London and Amsterdam. For the last 10 years, Diederik has been an independent investment consultant, writer, and speaker.´ Hij heeft de financiële wereld zeker wel door als weinig anderen, maar hij zit compleet verkeerd met zijn mening over bitcoin. Biflatie schreef nog erg lovend over deze heel intelligente man met een correcte, heldere visie; echter nu is de gerespecteerde heer Diederik over de (digitale) schreef gegaan. Want hoe durft hij zelfs maar trachten good ole’ bitcoin zo te beledigen?!

De ´Everything Rally

´De huidige waardestijging is te danken aan het feit, dat het nu stijgt (‘fear of missing out’ – FOMO) in het kader van de bubbel in alles (‘everything bubble’) met speciale dank aan het uiterst soepele monetair beleid van de club van Centrale Bankiers.´ Het stijgt…omdat het stijgt, stelt mister Schmull vast. Als open deur intrappen kan dat tellen. Dan kunnen we evengoed de bijzonder spitsvondige conclusie trekken of vaststelling maken: ´Aandelen? De huidige waardestijging is te danken aan het feit, dat het nu stijgt in het kader van…enzovoort’ . Wat we al veel, veel langer dan vandaag beleven is inderdaad the bubble of everything. Of zoals The Wall Street Journal het noemt the ´Everything Rally´. En neen die kan niet blijven duren; niet alles en ook nog eens tegelijk kan en zal tot in de hemel stijgen. Maar om dan net de oudste en grootste digitale munt er uit te pikken, zo te blameren en te beladen met alles zonden van de wereld?!

De Ethereum Rally

Ethereum, ETH, is de tweede grootste digitale munt die er bestaat, na bitcoin. Dus om de redenering van Diederik te volgen zal ethereum ook wel niks waard zijn? Hoe het ook zij, ETH steeg vandaag, maandag 4 januari 2021 in no time met maar liefst 40 procent! Om zelfs nog geen all time high aan te tikken van 1166 dollar (dat op 1448 dollar staat). Techradar.com:´The network has recently begun the transition to its second generation from, dubbed Ethereum 2.0, which will pave the way to more effective network maintenance and an all-important increase in transactions per second.´ Ook ETH is net als BTC erin geslaagd om x 10 te gaan (!) vanaf het dieptepunt van 2020. Duizend procent winst, dat is geen kattenpis, geen chicken shit, mag je wel zeggen? Maar ook al geen ´waarde´ zeker, mister Schmull, dus we zullen ´t maar zo zo laten? Wat u, beste lezers…?

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.

  •  

13 reacties

  1. Alle virtuele munten hebben een intrinsieke waarde van bijna nul. Net zoals het fiat geld in de wereld. Dit is een publiekelijk geheim. Dus ja, of er sprake is van een bubbel, ik bedoel, men hoeft geen wetenschapper of insider te zijn om tot deze conclusie te komen.

    Zoals J.P. Morgan zei: “Gold and silver are money everything else is credit.”

    1. Niet mee eens, bitcoin is ten eerste meer schaars dan goud en zilver. Niemand weet nog hoeveel goud er exact gemijnd kan worden op de lange termijn. Tevens wordt de goudprijs ook keihard gemanipuleerd door grote instanties. Natuurlijk heeft goud wel een veel langere historie en daarom zie ik voor goud ook een goede toekomst op de lange termijn, maar niet naar bitcoin kijken en slechts een klein percentage hierin investeren is naar mijn mening niet slim.

      1. Wacht maar tot de stroom voorziening het laat afweten.
        En dat gaat eerder gebeuren dan je denkt, net als in de zorg, de helft van de capaciteit wegbezuinigd (lees in de zakken van managers) en nu met een griepje lopen janken dat alles vol ligt.
        Maar ja boeren wijsheid, das niks vergeleken met al die sufgestudeerden. 😂😂😂

      2. “Niet mee eens, bitcoin is ten eerste meer schaars dan goud en zilver.”

        Ja, zo is het geconstrueerd. Goud bestaat naast drie andere dergelijke elementen in het periodiek systeem en dat is het dan voor eeuwig. Goud, zilver, platina en palladium zijn schaars en de aardse hoeveelheden ervan plus het feit, dat ze maar met zijn vieren zijn, houdt de waarde overeind. Je kunt echter talloze ‘goud gelijke’ digitale munten maken, waardoor het totaal hiervan niet schaars is.

  2. Ik vind het betoog van de heer Schmull nochtans goed geschreven. De simpele redenering dat iets wat duurder wordt wel een goede belegging moet zijn gaat nu nog op voor de bitcoins. Dat gebeurde ook bij de tulpenmanie. Maar wat als iedereen naar de uitgang rent? Dan ben Ik liever mede-eigenaar van een bedrijf dat activa heeft, winsten maakt en dividenden uitkeert. Dat levert mij een aantrekkelijk rendement, maar mijn garage zal nooit vol Lamborghini´s staan. Wel zou ik graag eens naar Joost zijn collectie komen kijken en dat zonder afgunst. Toch maar eens de column van Schmull herlezen? https://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.com/

    1. Ik ben geen belegger en roep altijd dat mijn pensioenfonds dat voor mij doet. Mooi makkelijk, geen eigen risico.

      Ik kan het eens zijn met deze opmerking van D.S. “Alles is gebaseerd op vertrouwen. Als dat ooit wegvalt, dan is het afgelopen, over en uit. Er staat geen overheid achter, zoals bij modern ‘fiat’-geld. Het wordt niet gedekt door een compensatieregeling van de financiële autoriteiten. Een rechtstaat staat hiervoor niet garant.”

      Btc is m.i. puur een beleggingsobject voor de echte durfal. Op het goeie moment er uit stappen. D.S. neemt de tulpenmanie als voorbeeld voor een verwachte instorting, maar die bloembollengekte stamt uit 1637. Toen hadden we nog geen internet en ipad. We leven nu in andere tijden, een digitaal tijdperk waar we in principe niet meer zonder kunnen. Maar ja, hackers, stroomuitval en centrale banken, ik weet het niet. We leven in rare tijden, kan alle kanten op.

      1. Dag Gerrit. Beleggen kost inderdaad tijd en energie. Wie een goed rendement wil halen kan kiezen voor beleggingsfondsen die de benchmark verslaan. Op volgende website kan je die fondsen vergelijken: https://www.morningstar.nl/nl/ De meeste actief beheerde fondsen doen het echter minder goed dan de benchmark en dit veelal door de hoge kosten. Wie dus gewoon de benchmark wil volgen kan trackers kopen tegen lage kosten. https://investor.vanguard.com/corporate-portal/ Voor de rest kan je dan gewoon in de zetel zitten en je hobby´s uitoefenen. Wie denkt dat zaken zoals de tulpenmanie niet meer voorkomen vergist zich. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ponzifraude En de idee dat grote zakenbanken het altijd bij het rechte eind hebben en zich niet laten oplichten, vergeet ook dat maar. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bernard_Madoff Om terug te keren naar Diederik Schmull moet ik zeggen dat ik nog niets van hem heb gelezen dat ik niet zou kunnen bijtreden. Wat niet betekent dat ik de man slaafs zou volgen.

      1. Een man loopt door de straten van een oude stad en ziet daar een bedelaar zitten.

        Hij neemt een muntstuk uit z’n jas en gooit hem in de nap die voor hem staat, maar hij ziet niets in de nap liggen. Vervolgens gooit hij 5 muntstukken in de nap en kijkt er wederom in. Weer ziet hij niets meer in de nap. Dan gooit hij er 10 muntstukken in en kijkt er wederom in. HELEMAAL NIETS TE ZIEN. Hij vraagt aan de bedelaar:
        “beste man waarvan is deze nap gemaakt”?!.

        Hij kijkt hem aan en antwoord: “menselijk verlangen”.

        1. Epicurus -++82
          Rijkdom bestaat niet uit het hebben van grote bezittingen, maar in het hebben van weinig behoeften.

  3. Bitcoin is gegaan van speculatief onwenselijk investeringsaandeel naar een, wat je nu wel zou kunnen noemen, must have. Waarom zouden grote financiele instellingen de kans nemen zoveel geld te investeren in iets dat waardeloos is? En de grote internationale individuele investeerders? Zakenlieden kiezen altijd voor minimale uitgaven tegenover grote rendementen.

    De huidige situatie met de Coronapandemie heeft dit zeker aangewakkerd. Edelmetaal blijft waardevast natuurlijk, maar investeerders zijn geinteresseerd in zeldzame dingen. In beperkte hoeveelheden aanwezig en gewild betekent een hoge prijs. Betekent waardestijging. Ik zou niet zeggen dat Bitcoin waardeloos is.

    Investeerders kijken ook naar herwinbare energiebronnen vanwege de hoge kosten bij traditionele energiebronnen. Kan ook zijn dat deze herwinbare bronnen de winsten bij crypto verder verhogen. Is Bitcoin werkelijk zo waardeloos?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: