Discussie klimaat: Ik weet het niet meer, ik ben ten einde raad

Ik ben heel praktisch georiënteerd op alles wat zich rondom mij in de natuur afspeelt. Zo iemand die liever het (vuile) werk en de lastige studie door een ander laat opknappen. Liever heerlijk genieten zonder mijn kop vol met sores. Liever fietsen en wandelen door de natuur. Blij dat ik het kan met een paar goeie benen en redelijke conditie. Maar ja, er komt een moment in het ouder worden proces dat je gaat nadenken. Verstand komt met de jaren, en bij mij zal dat niet anders zijn. Als ik die lijn doortrek moet ik zeker een lang leven genieten om als een volwassen en verstandig mens ooit afscheid te kunnen nemen van deze chaotische aardkloot. Gezien mijn kinderlijke gedrag, wat ik volgens mijn naaste omgeving nog vaak vertoon, moet ik nog wel ruim de tijd krijgen om als volleerd volwassen persoon de geschiedenisboeken in te gaan. En u ziet het, met deze lange inleiding van een column, is dat wel nodig. Ik heb gewoon veel tijd nodig. Ik vind het overal in terug dat ik met veel dralen en dwalen uiteindelijk bij mijn doel uitkom.

discussie klimaat

Het is helemaal niet moeilijk

Het spreekwoord, “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald,” is daarom ook maar voor de helft op mij van toepassing. Op mijn lange bochtige weg op zoek naar de echte waarheid ben ik ook nu weer op de helft van mijn route omgekeerd. Geloofde ik eerst heilig in de theorie dat de aarde wordt opgewarmd door menselijk toedoen, en dacht ik daarna weer dat het niet zo kon zijn, denk ik nu weer dat het misschien wel zo is. Dat wij met ons allen met de vuile uitstoot via onze motorisch en supersonisch voortbewogen vaartuigen, voertuigen en vliegtuigen dus de temperatuur omhoog jagen in ons klimaat. Ik noem 3 x het woord tuigen en dat zegt in feite al genoeg. Het is allemaal tuig. Wij tuigen onze aarde af. Dat is niet alleen figuurlijk bedoeld, maar ook letterlijk het geval. Als ik het puur praktisch bekijk, en ik ben nogal een pragmaticus, dan is dit heel eenvoudig uit te leggen en voor een simpele ziel ook heel makkelijk te begrijpen.

De stank van de scheet

Stel ik laat een flinke wind in mijn woonkamer waar ook andere gezinsleden zich bevinden. Geheid dat ik commentaar krijg. Het is niet netjes en het stinkt, althans in dat ‘nette milieu’ ben ik groot gebracht. Dit is dus heel kleinschalig voorgesteld. Als je het op grote schaal wil zien dan kun je zeggen dat er miljarden huishoudens bestaan waarin talloze scheten worden uitgeperst. Al of niet met krachtsinspanning. Dus volop ergernissen in talloze gezinnen. Maar nu buiten de huiskamers. Hoeveel uitstoot, met hetzelfde bijpassende lawaai als de menselijke scheet, veroorzaken wij niet met onze motorisch aangedreven VVV-tuigen. Ik vind overigens dat deze nieuwe uitdrukking van mij moet worden opgenomen in de Dikke Van Daele. Google kent het in ieder geval niet. Ik vraag er patent op aan. Vaar-Voer-Vlieg-tuigen! En afgekort VVV-tuigen dus. Deze nieuwe afkorting moet de samenleving wakker schudden voor het naderende gevaar. Het gevaar dat we onze aarde aftuigen met al het VVV-tuig wat wij luie mensen gebruiken.

Fiets, roeiboot, zweefvliegtuig

Het is onnatuurlijk zoals de mens zich in deze 21ste eeuw voortbeweegt. Er klopt iets niet. Is de mens geschapen om lui door het leven te gaan? Met telkens een hogere snelheid van nieuw uitgevonden VVV-tuigen. Zijn we niet op deze aardkloot neergezet om ons in te spannen voor onze leefomgeving, de natuur, het dierenrijk en het mensenrijk?! Hier heb ik toch echt een punt. Onze meest elementaire bestaansvoorwaarde is onze aardkloot met alles er op en er aan. Die moeten we toch koesteren. Alles wat de mens aan VVV-tuig heeft gecreëerd is overbodige ballast en onze aardkloot raakt daardoor uit balans, met die onaangename en verdelgende CO2-uitstoot. Maar…, uitzonderingen daargelaten. De fiets, de roeiboot, zeilschip en het zweefvliegtuig. Dat zijn de vervoersmiddelen bij uitstek! En de wandelschoen zou ik haast vergeten. Waarom moeten we telkens groter en sneller tuig ontwikkelen om ons nog massaler, sneller en luxer voort te bewegen?

Elon Musk, de redder op aarde

Ik ken mensen die op 30-jarige leeftijd de hele wereld al hebben gezien. Wat wil je dan nog? Ja oké, we hebben nog Elon Musk. Hij is die slimmerik die ons over een tiental jaren de ruimte inschiet, ver weg van deze vieze aardkloot. Op zoek naar een plekje op Mars waar we met zuurstofmaskers en magazijnen en cilinders vol met zuurstof een nieuw bestaan opbouwen. Alles kunstmatig zonder een levendige flora en fauna om ons heen. Hoewel, een dierentuin is ook zo aangelegd tegenwoordig. Leeuwen en beren op transport, persluchtmasker op de kop en alle ruimte. Geen gevaar voor de mens met dat masker op. Met alle nieuwe technologische uitvindingen zoals de robot met alle ICT daarom heen kunnen we ons straks op Mars kunstmatig in leven  houden. Zelfs seks met een intelligente robot is in de toekomst mogelijk. Kortom, in de verre toekomst zijn we een robotmens en vinden we een leven op een andere planeet. Net als in het dierenrijk zal de mens ook ooit een ander territorium zoeken als het eigen leefgebied totaal is uitgewoond. In mijn meest optimistische scenario gaan we vanzelf die kant op.

Discussie klimaat

Momenteel voeren we een discussie waar we niet uitkomen. Gaat ons klimaat opwarmen of afkoelen. We gaan er niet uitkomen. Zet tien personen in een vertrek waar een kachel brandt. Er zal snel een discussie ontstaan over de juiste temperatuur. De één klaagt over een te warme kamer en de ander heeft het te koud. Zo simpel is het. Mensen zijn niet gelijk. Wat ons klimaat betreft zou ik in eerste aanleg blij zijn met een paar graadjes er bij. Geen vuile vliegreizen meer naar de Costa’s in Spanje of Turkije maar heerlijk aan het strand van een volgepakt Ameland. Is overigens goed te doen met de roeiboot als je het juiste tij afwacht. Met tussenstops op het drooggevallen wad.

Met een beetje fantasie

Nederland is heerlijk kleinschalig. Je kunt alle afstanden afleggen per fiets. En voor de avonturiers is er volop ruimte om vanaf het vele asfalt via een katrol, aangedreven door windmolens, met het zweefvliegtuig de lucht in gehesen te worden. Een heerlijk ontspannen zweefvluchtje maken vanaf de A28 en landen op de N44 bij Scheveningen. Parkeren op de vluchtstrook. Ruimte zat. Vouwfiets uit de bagageruimte en op eigen kracht naar het strand. Met een beetje fantasie kunnen we er best wat van maken. Alles gebaseerd op menskracht en de krachten uit de natuur. Dat is zo ongeveer mijn oplossing.

Maar nu serieus

Weg uit die eindeloze klimaatdiscussie waar we niet uit gaan komen. Vanwege de enorme kosten die de energietransitie met zich meebrengt haken we massaal af. Bruin kan dit niet trekken. Dat gaat ‘m niet worden. De middenklasse is niet meer in staat en dus niet bereid er voor te betalen. Is al compleet uitgemolken getuige de gele hesjes die vanuit Frankrijk straks half Europa overspoelen. De klimaatdiscussie splijt onze samenleving. Ik haak af, want ik weet het niet meer. Ook ik ben niet bereid om mij daar scheel voor te gaan betalen. Al die uitstoot wat een ander er uit gooit daar wil ik toch niet voor opdraaien? Hoezo saamhorigheid? Moet ik opdraaien voor die grote pooierbakken van de elite waarvoor de grote olietankers in een rijtje aan de kade liggen in Rotterdam? Mijn bakkie rijdt 1 op 20 en mijn fiets is acculoos. Ik ben boos, ja heel boos. Boos op de big spenders die allemachtig veel energie verknooien en mij in de stank zetten, maar wel deftig met de politiek in één koor roepen dat we allemaal moeten werken aan een schoner milieu. Ja hallo, ik vlieg niet, ik maak geen dure cruises en ik rijd niet in een patserbak.

Economische groei is verspilling

Als we echt wat willen leg dan alles stil wat diesel, benzine en kerosine gebruikt. Doe een stap terug en ga consuminderen. Stop de economische groei. Het is alleen maar verspilling. Overconsumptie en overkreditering hebben ons een berg rotzooi geleverd en een schuldenberg van heb ik jou daar. Is dat wat we willen? Welke kant de klimaatdiscussie ook op gaat, één ding lijkt me wel duidelijk. Onze welvaartsstaat verkeert in een kennelijke staat. Onze schoenen hebben een te grote maat. Duidelijker kan ik niet zijn in mijn beeldspraak. Ik denk dat de echte oplossing voor onze opwarmende aardkloot zit verpakt in mijn column. Die is heel simpel en heet consuminderen. Niemand zal ons dat verhinderen.

11 reacties

 1. jaja Gerrit, na het pensioen en het wegvallen van de opgelegde ratrace, komen de wateren tot rust en dan komt de poep bovendrijven want dan is er tijd om na te denken.
  Iets waar de meesten geen tijd voor hebben want ze moeten verder , ze moeten dooorrrrrrr… de hypotheek moet immers betaald worden, de kinderen moeten nieuwe schoolspullen, de auto is aan vervanging toe en om toch maar op vakantie te kunnen moet er wat overgewerkt worden.
  stel je voor dat je op de volgende verjaardag moet zeggen dat je thuisblijft dit jaar… dan krijg je bijna medelijvol te horen: ach ja in nederland kun je ook leuke dingen doen, een paar daagjes weg of zo….

  niemand heeft nog rust. nooit is het genoeg. alles moet groter , meer en beter , de american dream, zoals george carlin zei : you have to be asleep to believe it.

  nog niet zo heel lang geleden hadden opa en oma een eigen waterput, gekoppeld aan de dakgoot. In de tuin werden zo mogelijk groenten verbouwd en liepen eventueel wat kippen. Melk werd gehaald bij de dichtstbijzijnde boer, waar men eventueel ook kaas en boter kon halen, of zelf maken kon ook.
  een vakantie was een dagje op de fiets naar het strand of bos.
  sokken werden niet weggegooid, maar gestopt, als er een gat in zat.
  verwarming ging met de hout of kolenkachel.
  maar boven alles was men voor een groot gedeelte zelfvoorzienend.
  en dat geeft een grote mate van onafhankelijkheid, vrijheid.
  die onafhankelijk is gaandeweg ingeruild voor gemak ten koste van de vrijheid.

  dat is dan nog maar alleen het lichamelijke aspect, daarnaast komt nog de geestelijke slavernij.
  gebombardeerd worden via allerlei digitale snufjes en kanalen met allemaal informatie waar je hoofd als normaal mens bijna van ontploft.
  maar zeg maar eens tegen de buren dat je geen internet hebt, dan ben je als t ware dood. zo ver zijn we gekomen.

  het lijkt wel of iedereen gek is geworden. en allemaal moeten we een mening hebben en allemaal moeten we onze scheet opvangen in een plastic , recycleerbaar zakje zodat die toch maar niet het co2 gehalte opdrijft.

  een interessant artikel gebaseerd op meting door een kerel die heel wat weet van cycli is het volgende :

  https://www.armstrongeconomics.com/international-news/nature/magnetic-poles-are-moving-rapidly-as-never-before-precursor-to-a-pole-shift/

  laat je nie gek maken jongeeee 🙂 plant een aardappel 😉

  https://www.youtube.com/watch?v=R0mj7AnsM_4&list=PL944171E515D47DAA

  1. Back to basics. Interessant artikel van Armstrong. Hoewel die website van hem veel doemscenario’s voorbij laat komen. Maar ja, op deze site kijken we ook vaak door een donkere bril. Niet helemaal verkeerd natuurlijk. Tegen de verblindende zonnestralen zetten we ook een donkere bril op, puur ter voorkoming van schade aan de ogen. Het is dus beter om voorbereid te zijn. Als ontwikkelde mens is het goed om elkaar scherp te houden zodat ook wij tijdig maatregelen nemen. Echter, als we kijken naar bijvoorbeeld de Brexit, dan denk ik dat we slechter zijn voorbereid op economische schade door menselijk handelen dan op voorspelbare natuurrampen. Als de orkaan op land aankoerst hebben we op tijd de luiken voor de ramen. Maar als een recessie omslaat naar een depressie lijden veel mensen honger. Hoe onvoorspelbaar is dan een depressie? Kortom, de mensheid is ondanks hoge intelligentie ook weer erg kortzichtig. Oorzaak: het korte termijn beleid van regeringen.

    1. Jazeker. Maar hoog begaafden kiezen voor de wetenschap en niet voor de politiek. Echter zijn politici eigenwijs en gebruiken ze het intellect zoals het uitkomt in hun politieke denkrichting. In de politiek moet men manoeuvreren tussen de wetenschap en een complexe samenleving. Wetenschappelijke theorieën hebben niet altijd een positieve invloed hebben op economische groei ten behoeve van de samenleving. En politici worden beïnvloed door allerlei niet-wetenschappelijke factoren waardoor politieke keuzes soms catastrofale gevolgen hebben. Het saldo van onjuiste en juiste beslissingen slaat nog altijd positief uit waardoor de mensheid profiteert van maatschappelijke en technologische vooruitgang door de eeuwen heen.

     1. de vraag is in hoeverre de technologische vooruitgang werkelijk heeft bijgedragen aan het geestelijk welzijn van de mensheid, en in hoeverre dit heeft geleid tot meer afhankelijkheid en onderdrukking.

      maw wanneer is het genoeg, maar vooral ook : wat is de intentie.
      waar ligt de grens.

     2. Soms is het weer tijd voor bezinning. Als straks een nieuwe recessie uitbreekt met tegelijk een vertrouwenscrisis in overheden, banken, en fiat geldsysteem en daarmee de chaos compleet is komt de handrem er op. Misschien gaan we in de achteruit. Auto’s die nog niet zijn voorzien van achteruitrijcamera’s maken kans op een flinke deuk in hun lege kofferbak. Ik bedoel maar, hoe ver zijn we voorbereid.

  1. Dijkhoff speelt het slim. In het aangehaalde artikel wordt gesproken over de rechterflank van de VVD waarbij ik denk dat dit een misvatting is van de auteur. De partij is gewoon rechts en van oorsprong altijd geweest. Echter eenmaal in het pluche moest er water in de wijn worden gedaan om wat langer te kunnen (mee)regeren. Dijkhoff ziet de bui hangen en is bang voor averij. Zodra de VVD-stemmers zien dat een ruk naar rechts wordt gemaakt maakt de partij kans op een redelijk aantal zetels met niet al teveel verlies. Dus lijkt de kans op een toekomstig (extreem)rechts kabinet redelijk aanwezig. Maar mijn vertrouwen in een rechts kabinet is net zo min als in een linkse coalitie. De uitkomst van landelijke verkiezingen zullen natuurlijk invloed hebben op de samenstelling van de regering maar vervolgens liggen de prioriteiten van het kabinet bij de EU. De landelijke politiek is dan weer ondergeschikt. Ik acht dan de kans klein dat de VVD mee gaat doen in het anti-EU denken van Baudet en Wilders omdat Rutte dan mogelijk het borreluurtje op de vrijdag van JanKloot heeft overgenomen. En buiten dat vrees ik dat een nieuwe regering schrikt van een krimpende economie en dat de discussie om de EU te verlaten weer ondergeschikt raakt aan de nieuw te nemen crisismaatregelen. Onder die omstandigheden zal een kabinet snel uiteen kunnen vallen als bijvoorbeeld een partij als de SP (en PvdA?) mee doen om een meerderheidskabinet te kunnen vormen. Ach, het is gewoon koffiedik kijken.

 2. Beste Gerrit

  Laat je niet gek maken door deze klimaat hoax termieten enkel al veroorzaken meer co2.

  https://www.iceagenow.info/termites-produce-co2-year-living-combined/

  https://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/30919-al-gore-tells-un-warming-is-real-population-control-needed

  Half of
  the temperature increase in the 20th century occurred before 1950.

  Solar activity correlates much more closely with temperature
  than CO2 does.

  The
  oceans contain 50 times more CO2 than the atmosphere.

  For
  thousands of years (based on the ice cores) temperature has risen before
  CO2.

  When
  the oceans warm, they release CO2 (like a warm Coke), and there
  were large temperature increases in the ice core data, which then released
  large amounts of CO2 from the oceans, which did not further
  increase temperatures.

  Temperatures
  were as high and higher during the 1930’s, during the medieval warm
  period, and during the Roman warm period.

  There
  has been no global warming for about 20 years now.

  All the
  models were wrong.

  There
  is no hockey stick. The hockey stick chart was built using fudged data,
  and a fudged algorithm, and the entire establishment conspired to hide
  that fact. Part of that conspiracy is
  known as “Climate Gate”.

  Glaciers
  have been shrinking since the end of the little ice age.

  The
  arctic ice cap has obviously always been thicker in the middle (at the
  north pole) and thinner on the edges, and it has obviously been thinning
  overall since the end of the little ice age, and as of about 2005, it became
  thin enough that its diameter could fluctuate rapidly, which obviously
  created the illusion of rapid and recent change.

  The
  arctic ice cap is actually larger than it was a few years ago.

  AGW is
  a very convenient excuse to control the behavior of every individual on
  the planet (even the the number of individuals on the planet), and we can easily prove the existence of a globally dominant cabal, so we
  should be super skeptical of AGW. Just imagine the power they could seize
  if you let them control your carbon footprint. They could justify
  anything. That’s why I am presenting inconvenient truths.

  Dan nog Elon de Conman, wellicht heb je ooit iets gelezen over de van Halen Belt? Nu geen mens kan daar ooit doorheen want het is een dodelijke straling.

  Leef lekker door en laat die klimaat idioten maar zeuren over hun CO2, Rockefeller en co
  hebben destijds precies verkeerde gas (CO2) gekozen voor hun plan om massaal er geld aan te verdienen.

  1. feiten tellen niet meer voor de opgeklopte msm-hysteriemachine

   Whoever controls the media, controls the mind.
   -Jim Morrison-

   betalen zul je.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: