Dit is de harde economische realiteit

23

Als ik door een gemiddeld dorp in Nederland loop, valt het me de laatste tijd op hoeveel borden ik zie hangen met “te huur”. Het ene na het andere winkelpand staat leeg en waar enthousiaste mensen 10 jaar geleden nog stonden te springen om hun leuke en gezellige winkeltje of broodzaak te openen, blijft het nu akelig stil en leeg. Niemand die het aandurft om zichzelf te committeren aan de hoge huurprijzen. Bij ons in het dorp in het oosten des lands leg je maar liefst 3000 euro per maand neer voor een klein winkelpandje. En dan moet je de voorraad in de winkel zelf nog aanschaffen en financieren, geen wonder dat er zoveel leeg blijft staan!

te huur

Niet meer alleen de middenstand

De enige winkels die nog een beetje lopen in Nederland zijn de grote ketens naar mijn idee. In welke stad of dorp je ook bent, het is inmiddels allemaal hetzelfde. Het is voor veel creatieve MKB’ers definitief over en uit voor, alles wordt opgeslokt door de grote ketens. Komt natuurlijk door het kapitalisme met winstmaximalisatie als belangrijkste doel en met dat gegeven is het ook geen wonder dat alleen de sterkste (grootste) overleven ten koste van de zwakkere. Dit is de situatie momenteel in Nederland, in Amerika daarentegen zijn ze bij de volgende stap in de crisis aangekomen; na de kleine zelfstandigen zijn nu de grote ketens aan de beurt om in te gaan leveren. En niet een  beetje ook…

Een klap voor de grote bedrijven

In het begin van een jaar komen alle retailers met cijfers over het afgelopen jaar en dit jaar zijn vele cijfers van vele grootwinkelbedrijven enorm verslechterd. Momenteel geldt voor een groot aantal ketens niet de vraag of ze vestigingen moeten sluiten, maar hoeveel en welke vestigingen dicht zullen gaan in de komende jaren. Een logisch gevolg wanneer je bedenkt dat veel Amerikanen momenteel grote moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

De cijfers en de realiteit

Hier de cijfers van de aantallen vestigingen die grote winkelketens gaan sluiten:

Best Buy: aantal te sluiten vestigingen: 200 tot 250 van de 1.056 (prestatie aandeel afgelopen jaar: -36,8%)

Sears Holding Corp.: aantal te sluiten vestigingen: Kmart 175 tot 225, Sears 100 tot 125 van de in totaal 2.118 vestigingen (prestatie aandeel afgelopen jaar: +8,8%)

J.C. Penney: aantal te sluiten vestigingen: 300 tot 350 van de 1.100 (prestatie aandeel afgelopen jaar: -53,6%)

Office Depot: aantal te sluiten vestigingen: 125 tot 150 van de 1.114 (prestatie aandeel afgelopen jaar: -50,4%)

Barnes & Noble: aantal te sluiten vestigingen: 190 tot 240 van de 689 (prestatie aandeel afgelopen jaar: +8,8%)

Gamestop: aantal te sluiten vestigingen: 500 tot 600 van de 4.471 (prestatie aandeel afgelopen jaar: -2,2%)

OfficeMax: aantal te sluiten vestigingen: 150 tot 175 van de 872 (prestatie aandeel afgelopen jaar: -80,8%)

RadioShack: aantal te sluiten vestigingen: 450 tot 550 van de 4.412 (prestatie aandeel afgelopen jaar: -68,1%)

Wal-Mart krijgt het ook benauwd

Ook het machtige Wal-Mart heeft begin 2013 met grote problemen te kampen. Volgens een naar Bloomberg uitgelekte email van Jerry Murray, Wal-Mart’s vice president of finance and logistics, naar zijn mede-collega`s,  is het begin van februari 2013 een “total disaster” en de slechtste start in zijn zeven jaar diensttijd bij deze megagrossier.

Toeleveranciers aan de beurt

Als zelfs dit soort ketens in de machtigste economie ter wereld al te kampen krijgen met een dalende groei en zelfs over moet gaan tot het sluiten van vestigingen, waar is dan dat tot in den treuren herhaalde herstel? Daarnaast houdt het natuurlijk niet op bij het sluiten van al deze vestigingen en het ontslaan van het eigen personeel. Wat te denken van alle toeleveranciers van deze ketens? Die gaan dit uiteraard net zo hard voelen als destijds bij de sluiting van fabrieken van auto`s in Frankrijk. Wat daar aan ontslagen werd genoemd in de media bij deze fabrieken, betekende een tienvoud aan ontslagen bij de toeleveranciers!