Dat Google, Microsoft, Facebook en Apple weinig goeds doen met de informatie die je (wellicht onbewust en ongewenst) verstrekt door je telefoon te gebruiken is zo ondertussen genoegzaam wel bekend. Maar wat wellicht niet heel bekend is, is dat elke mobiele telefoon ook nauwlettend gevolgd wordt door de telecombedrijven. En die telecombedrijven zitten natuurlijk niet passief op die verzamelde data. In het tech-nieuws is vandaag het volgende:

Een onveilige api van de Amerikaanse trackingdienst LocationSmart gaf toegang tot de locatie van Amerikaanse mobiele klanten van alle grote providers. [De onderzoeker] was erachter gekomen dat het niet moeilijk was om de achterliggende [software] te misbruiken om ook zonder deze toestemming de locatie van klanten van grote Amerikaanse providers te achterhalen. … Providers Sprint, Verizon, AT&T en T-Mobile wilden niet ontkennen of bevestigen dat ze een overeenkomst hebben met LocationSmart.

Privacy?

Dit verhaal maakt pijnlijk duidelijk dat telecom bedrijven grootschalig samenwerken – in dit geval in de VS met LocationSmart – om alle mensen met een mobiele telefoon (en dat is uiteraard nagenoeg iedereen) te volgen op elk moment van de dag. En uiteraard is een Europees prepaid verbod reeds aanstaande.

Denk je nu dat telecombedrijven en vooral overheden en inlichtingendiensten geen misbruik maken van deze schat aan informatie? De overheid claimt immer meer rechten op dit gebied, herinner recent nog de totalitaire sleepwet die ongewijzigd geïntroduceerd werd ondanks een duidelijk referendum Nee. Dit soort informatie wordt ongetwijfeld verzameld juist in opdracht van de overheid. Dat heeft Snowden ons wel geleerd.

1984

Je mobiele telefoon is daarmee dus je vrijwillig gedrag enkelmonitor geworden. En met de hele bevolking vrijwillig aan de enkelmonitor: 1984 is nu. Dit artikel is gepbuliceerd op LangLeveEuropa.nl

4 Responses

  1. Ik gebruik sinds een maand een VPN.
   Je betaalt er een paar Euro per maand voor, maar je weet dat je veilig bent.
   Het is net als dat de CIA voor je deur staat om je te schaduwen als je buiten komt, maar jij hebt een tunnel gegraven van 50 km, komt buiten in een drukbevolkt gebied, en gaat op in de massa.

   Dit is heel erg nodig tegenwoordig.
   Want werkelijke vrijheid heb je steeds minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: