‘ Dit systeem is een ponzi scheme ‘

34

We zijn blij dat we in de afgelopen jaren een groep bezoekers hebben weten te trekken, die met een kritische blik naar de huidige crisis en het gehele systeem kijken. Af en toe verschijnt er een reactie onder de artikelen, waarvan we vinden dat meer mensen die zouden moeten lezen. Zo schreef MP onder dit artikel het volgende stuk:

Het is een ponzi scheme. Alle schuld wordt telkens doorgeschoven, maar ondertussen moet er wel telkens rente over betaald worden. Zo wordt er in eerste instantie geld uitgeleend van de centrale bank aan een gewone commerciële bank. Die commerciële bank moet daarvoor rente betalen aan de centrale bank. Vervolgens ‘dupliceert’ de commerciële bank A het geld zo’n 10x (door middel van fractional reserve banking, meestal hoeven ze maar 10% reserve te houden) en leent dit weer uit aan particulieren en bedrijven. Deze moeten ook weer rente betalen aan bank A. Stel dat Henk dus 300.000 euro leent om hiervan een huis te kopen, dan maakt hij die 300.000 euro weer over naar een andere rekening, bijvoorbeeld op bank B. Deze bank kan dit geld dus ook weer zo’n 10x dupliceren. En zo blijft dit doorgaan tot zo’n beetje elke bank hetzelfde bedrag van de centrale bank gedupliceerd heeft en uitleent EN hier rente over vraagt.

Hierdoor blijven dus de particulieren rente betalen aan de commerciële banken. De commerciële banken blijven rente betalen aan de centrale bank. Ook al lukt het Henk bijvoorbeeld om zijn schulden af te betalen, dan heeft hij dus 300.000 plus alle rente die hij in de loop der jaren heeft moeten betalen, uit de economie gehaald (dat geld gaat terug naar de bank). Dit geld kan wel weer opnieuw de economie in, maar alleen als nieuwe lening, met opnieuw rente. De burgers is dus constant bezig om geld bij elkaar te sprokkelen om hun lening+rente te kunnen betalen. De enige manier om weer meer geld in de economie te krijgen, is door opnieuw leningen uit te geven.

Uiteindelijk is onderhand veel van het geld dat in omloop is, ontstaan als schuld. En er is te weinig geld in de hele economie om alle schulden af te betalen, door de rente (op rente, op rente, ..). Er is dus permanent geld tekort. Vandaar dan uiteindelijk alleen de rijkste mensen overleven. Over het algemeen worden alleen de banken er rijker van en elke ‘gewone’ burger die WEL rijk is, staat weer voor een hele hoop burgers die daardoor arm zijn. Je snapt dat hierdoor dus de armen steeds armer worden. Steeds minder mensen hunnen hun hoofd nog boven water houden. Met dit systeem zal op een gegeven moment iedereen, behalve de banken, in de schulden komen te staan.

Eigenlijk, zullen zelfs alle commerciële banken theoretisch uiteindelijk failliet moeten gaan, ook al staat op hun balans dat dat niet zo is. Het geld dat ze eigenlijk tegoed hebben van de burgers, bestaat simpelweg niet. De enige manier om dit te voorkomen is om weer nieuw geld (door de centrale bank) in de economie te pompen. En dat is dus wat er nu gaande is. Als de centrale bank dit niet doet, zullen ALLE banken uiteindelijk failliet gaan. Het is dus een soort dominospel, of beter gezegd piramidespel. Een ponzischeme.

En dan als klap op de vuurpijl: stel dat dit uiteindelijk gaat gebeuren, dan zal dus al het geld dat daadwerkelijk bestaat theoretisch aan de centrale bank moeten worden (terug)betaald. Maar omdat er meer schuld is dan geld (door het fractional reserve banking en het rente systeem) zal er dus geld te kort zijn. Op die manier is er dus helemaal GEEN geld meer in de economie. En dus valt ook het hele systeem en zijn de euro’s (die de centrale bank terug heeft gekregen) niets meer waard behalve de waarde van het metaal en papier.

Hierdoor is dus eigenlijk de centrale bank zelf ook failliet (in euro’s), maar dit is de reden waarom centrale banken altijd goud inslaan. Zij weten dondersgoed dat dit met elk op schulden gebaseerde systeem uiteindelijk fout afloopt. Toch kunnen de allerrijksten (met name dus de banken) wel vlak vóór het hele systeem in elkaar stort, alle dingen met echte waarde (onroerend goed etc) voor een schijntje kopen met geld, dat later toch niets meer waard is (wat op dat moment de verkopers ervan nog niet weten).

Daarom is het laatste wat we mijns inziens moeten doen het privatiseren van staatseigendommen. Ook alle huizen etc. met een lopende hypotheek die NIET afbetaald kan worden, zijn dus aan het eind van het verhaal eigendom van de centrale bank. Een huis is pas feitelijk van jezelf, wanneer je de hele lening hebt afbetaald. Vóór die tijd is het van degene die je het geld heeft geleend: de commerciële bank. En omdat die aan het eind van het verhaal weer in schuld is bij de centrale bank, is met dit systeem dus uiteindelijk bijna de hele wereld eigendom van de centrale bank.

Ik hoop dat politici dit ook snel een keer begrijpen en zorgen dat er snel plannen komen voor een nieuw systeem – voor het huidige systeem in elkaar stort. Het is in feite heel simpel: er moet een staatsbank komen, beheerd door het parlement (met name ministerie van financiën). Deze kunnen dan hetzelfde als voorheen de centrale bank, alleen nu kunnen ze het geld gewoon uitgeven, zonder dat ze schuld hebben.

Alle mensen kunnen hun oude euro’s inruilen voor de nieuwe valuta. Het beste kan elk land haar eigen valuta houden, maar het kan zelfs op Europese schaal. Enige probleem wat je dan krijgt, is dat alle landen die meer importeren dan exporteren telkens geld tekort komen. De landen die op hun beurt meer exporteren dan importeren zullen geld moeten geven (niet lenen, want dan krijg je weer hetzelfde probleem).

Wat het voordeel van een eigen valuta is, is dat zo’n land gewoon de valuta kan devalueren door wat nieuw geld weer in de economie te pompen. Zo krijg je in dat land dus wel inflatie, maar de economie blijft draaien. En inflatie is eigenlijk gewoon gezamenlijk een klein beetje inleveren om de boel draaiende te houden. Zolang je dit op max 3% per jaar houdt, zal niemand hier problemen mee hebben.

MP