Er zijn onzekerheden maar het gaat beter

De Nederlandsche Bank (DNB) is positiever over het economisch herstel dan een halfjaar geleden en heeft de verwachtingen voor 2010 en 2011 naar boven bijgesteld.

Echter is volgens DNB de onzekerheid door de Europese schuldencrisis toegenomen en zal het op orde brengen van de overheidsfinancien een drukkend effect hebben op de economische groei.

DNB verwacht dat het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) in 2010 stijgt met 1,2%. Voor 2011 en 2012 voorziet de bank groei van respectievelijk 1,3% en 1,7%. Hierbij gaat DNB ervan uit dat landen zich zullen houden aan de afspraken die zijn gemaakt in het kader van het Europese Stabiliteitspact.

Bij de vorige halfjaarlijkse evaluatie van de economische ontwikkelingen en vooruitzichten voor Nederland ging de bank uit van respectievelijk 0,7% en 1,2% groei voor 2010 en 2011. Met de turbulentie op de kapitaalmarkten, is volgens DNB de urgentie voor veel Europese overheden toegenomen om te bezuinigen. Dit zal een drukkend effect hebben op de Nederlandse groei, vanwege lagere buitenlandse vraag, lagere overheidsbestedingen en hogere belastingen.

De consolidaties in binnen- en buitenland beperken de Nederlandse groei over de jaren 2011-2012 met cumulatief 1,2 procentpunt, aldus DNB. Zonder de bezuinigingsmaatregelen zou de groei in 2011 zijn uitgekomen op 1,9% en in 2012 op 2,3%.

De overheidsfinancien op hun beloop laten is echter geen optie, stelt de bank. Het niet op orde brengen van de staatskas zal de groei nog meer schaden door negatieve vertrouwenseffecten en hogere rente. In maart zei het Centraal Planbureau (CPB) nog een bbp-groei te verwachten van 1,5% in 2010 en van 2,0% in 2011. (Via: DowJones)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: