Met de huizenmarkt steeds verder in het slop groeit de totale hypotheekportefeuille in Nederland de afgelopen jaren steeds langzamer, aldus De Nederlandsche Bank. In november 2012 daalde de hypotheekschuld zelfs met 160 miljoen euro; er werd dus in die maand zelfs meer afgelost dan dat nieuwe schulden werden aangegaan. Dit was sinds 2003 niet meer voorgekomen. De maand december kende echter alweer een toename van de hypotheekportefeuille van 900 miljoen. Deze stijging had voornamelijk te maken met huishoudens die anticipeerde op nieuwe wetgeving die het per 1 januari 2013 mogelijk maakt alleen nog maar lineaire of annuïtaire hypotheken te kunnen afsluiten.

Netto groei hypotheken

Oorzaken

De afnemende hypotheekgroei heeft verschillende oorzaken. Zo is een daling van de vraag naar hypotheken, wat mede komt door het grote gat tussen vraag en aanbod, een van de redenen, maar ook zijn de voorwaarden voor nieuwe kredieten aangescherpt. De banken geven aan dat zowel de verslechterende situatie op huizenmarkt, alsmede de economische teruggang de belangrijkste oorzaken zijn waardoor het beleid is aangepast in combinatie met de toegenomen aandacht voor wet- en regelgeving.

Onderstaande afbeelding toont dan ook de ontwikkeling van woninghypotheken sinds 2006. Eigenlijk is al sinds het derde kwartaal van 2009 de forse groei verdwenen uit de woninghypotheken, wat plaats gemaakt heeft voor lagere groeipercentages. Zo werd in 2011 nog 17 miljard (+3,5%) aan de totale Nederlandse hypotheekportefeuille toegevoegd, terwijl deze stijging in 2012 nog maar 8 miljard euro (+1,5 %) bedroeg. Ter vergelijking, in 2007 groeide de totale hypotheekportefeuille nog met ruim 6,5 procent.

Woninghypotheken 20062012

Daling mogelijk ?

Het ziet er naar uit dat november 2012 niet de laatste maand zal zijn die een daling laat zien in de totale woningschuld. Nu de verwachting is dat de eerste maanden van 2013 weinig nieuwe huizenverkopen zullen plaatsvinden, kan de afnemende groei wel eens omslaan naar een afname in hypotheken. Uiteraard kunnen nieuwe transacties en lagere vraagprijzen dit laten omslaan (nieuwe hypotheken hebben over het algemeen een hogere hypotheekwaarde dan “oude” hypotheken), maar zolang het realisme nog niet terug is op de woningmarkt is dit scenario op korte termijn zeker mogelijk.

11 reacties

  1. ZZZZZzzzzzzzzz.Huizenbubbel is net begonnen in NL.
    Hier weten we ook aardig de boel voor de gek tehouden.
    Er komt nog veel pijn zowel voor burger, bank en overheid.
    Een hunnebed is wellicht een goed idee.

  2. Normaliter is het een goed teken als de mensen minder schuld hebben/aangaan maar niet in onze omgekeerde wereld die we het fantastiche Westen noemen.
    Ik noem het zorgwekkend dat de economische “experts” dit een zorgwekkende ontwikkeling vinden!

  3. voor wat ik heb begrepen zijn de nederlandse banken zo groot – too big too prosecute – geworden door al die hypotheken.

    Dat hele vastgoedgedoe gaat nog een flinke impact krijgen. Iemand had het laatst over een afschrijving in NL van 500 miljard wanneer het vastgoed met 20% in waarde daalt. En dat was een voorzichtige inschatting. Dat verlies moet allemaal nog genomen worden.

    Door wie? Door de burger natuurlijk. Alle opgebouwde pensioenen zullen worden verrekend (genationaliseerd) met alle schulden. In Den Haag gaat men al uit van een ‘AOP’: Algemeen Ouderdoms Pensioen. Vervanging van AOW en particulier pensioen. Dat gaat neerkomen op dezelfde uitkering als de huidige AOW: duizend euro(?) in de maand. Voor de rest zullen mensen aangewezen zijn op hun kinderen.

    Op deze wijze zullen banken en obligatiehouders worden ontzien. Zij doen immers ‘God’s work’…

  4. Op zich geen slecht idee om opgebouwd pensioen te verrekenen met hypotheek. Ten minste, voor mij is dat niet zo’n probleem. Wel voor mensen die op oudere leeftijd een dure hypotheek zijn en vlak daarna werkloos zijn geworden. Gaat zuur worden.
    Ik geef je gelijk Dave dat de bittere pil (afschrijven van vastgoed) nog genomen moet worden.

    Toch grappig, want velen beweren dat het ergste achter de rug is:
    https://twitter.com/Darlington_Dick

    lolololol

    By the way, ik las een interessant dingetje gisteren ergens mbt zilverbaren: deze hoef je niet op te geven in Box 3 bij de belastingopgave. Dit omdat zilver een grondstof is. Zilveren munten moet je wel opgeven, zo ook goudbaren en gouden munten. Zilveren baren dus niet! Dus mocht je een flinke pak geld hebben en bang zijn voor de belasting…

  5. De Verenigde Arabische Emiraten kende een daling van 65% in woningprijzen, sinds het dieptepunt zijn de prijzen weer met 95% gestegen. En dat binnen enkele jaren. Ik verwacht hier eenzelfde scenario maar over een langere termijn uitgesmeerd, een jaar of 15 waarvan we er nu 6 achter de rug hebben. Mits men het systeem overeind houdt dan he? En met een beetje mazzel een stuk hypo aflossen met edelmetaal.

    http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2013/01/20130129_UAE.jpg

  6. Ik hoor mensen altijd veel praten over investeren in edelmetalen, of het nu goud of zilver is, mensen met geld maken nieuw geld, als je goud kan betalen (dusdanig dat je een nuttig rendement kan behalen), dan koop je ook zo even een huis.

    De enige die profijt hebben aan handel door particulieren in edelmetalen zijn de groothandelaren zelf. Denk je bv dat de oprichter van biflatie.nl het beste met ons voor heeft?, ’t gaat toch echt om de centen.

    De overheid zal nooit en te nimmer gaan roepen dat het slecht gaat of slechter gaat worden m.b.t. wat dan ook, om ongerustheid te voorkomen, ze zouden tenslotte in hun eigen voet schieten (de regering en met een self forfilling prophecy) en heel de wereld staat op zijn kop. Daarom dat je de oppositie ook over van alles en nog wat hoort schreeuwen, dusdanig dat het niet eens meer geloofwaardig is)

    aangezien politici heel snel te beïnvloeden zijn via de media (Mauro – zie petities.nl een persoon die veel media aandacht heeft gekregen maar al die andere schrijnende gevallen horen we niks over, dus het zal de politici dan vaak een worst wezen.)

    Dus vooral net doen of er iets belangrijkers is en de rest wordt geprobeerd erdoor te sluizen (grondwet/acta als simpel voorbeeld)
    Het is een spel om toch bij de grote jongens te horen (EU/NAVO/etc) en tegelijk het volk te dienen (of althans het laten denken dat) We weten alleen wat we via het journaal krijgen te zien, maar waar bij de eene rebellen zijn is het voor de andere een vrijheidsstrijder. Wie beslist dit? de mensen die er het meeste voordeel uit halen (de mensen die de macht hebben, en willen behouden, het eigenbelang)

    Zie ook op petities.nl waar mensen wel de tijd voor nemen om op te reageren, merendeel van de mensen die de tijd spenderen om iets te tekenen doen het uit eigen belang! geld geld geld, we willen allemaal meer geld!

    Elk systeem gaat uiteindelijk kapot door het falen van de mens erin.

  7. In een economie waar de tekorten aan liquide middelen zo nijpend zijn is deze ontwikkeling funest. Weer een bewijs dat het bewust op de uitdieping van de crisis gestuurd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: