DOCU : Amerika’s Drone Oorlog

Drone-300x199De documentaire “Unmanned” over wat Amerikaanse “drones” (onbemande aanvalsvliegtuigjes) zoal aanrichten in verre landen is gemaakt door Jemima Khan, een vermogende Britse schrijfster en docu-maakster die maatschappelijk zeer geëngageerd is, betoogde tegen de oorlogen in Irak en Afghanistan, nog mee de borgtocht betaalde voor Wikileaks’ Julian Assange en ook haar eigen liefdadigheidsstichting leidt.  Drones worden o.a. intensief ingezet in Pakistan volgens het zogenaamde signature strike beleid van de VS, waar ze echte en vermeende terroristen doden, dus ook onschuldige slachtoffers maken.  In Unmanned staat de 27-jarige Brandon Bryant centraal die zich aanmeldde voor de Amerikaanse luchtmacht omdat zijn studieschulden zich opstapelden en “ik niet goed wist wat ik anders moest doen“.  Het is een vaak gehoorde reden waarom jongeren zich bij het leger aansluiten aldaar.

Mensen vermoorden en dingen kapotmaken

Bryant wilde wel “het juiste doen” maar in de praktijk werd dat “mensen vermoorden en dingen kapotmaken”. “Omdat de VS geen CIA-informanten ‘op de grond’ heeft gestationeerd in de Pakistaanse regio Waziristan, is zij voor haar informatie afhankelijk van lokale informanten en beelden uit de lucht. Hierdoor is de VS niet op de hoogte van de specifieke identiteiten van de personen die omkomen tijdens drone-aanvallen.  Dat opereren op grote afstand gruwelijke gevolgen kan hebben, blijkt bijvoorbeeld uit een drone-aanval op 17 maart 2011, waarbij meerdere raketten werden afgevuurd op de vergadering van een tribale raad – ook wel een Jirga genoemd – in het dorp Datta Khel. Bij deze aanslag zijn tientallen tribale leiders omgekomen, waardoor verschillende gemeenschappen in de omgeving zijn ontwricht.  Dit schrijnende voorbeeld toont duidelijk aan wat het probleem is met zogenaamde signature strikes, waarbij op basis van ‘verdacht gedrag’ geschoten wordt op personen waarvan de identiteit niet exact bekend is. Amnesty International merkte eerder deze maand in haar onderzoeksrapport Will I be next? US drone strikes in Pakistan op dat het dragen van een wapen vrijwel iedere volwassen man in Noord-Waziristan verdacht zou maken.  De veteraan Bryant stelt in Unmanned dat de bergachtige gebieden die hij als drone-bestuurder moest observeren sterk lijken op zijn geboortestreek Montana, waar het niet ongebruikelijk is om groepjes gewapende mannen te treffen.  Voor de civiele slachtoffers van drones en hun nabestaanden is het des te pijnlijker dat er in de officiële berichtgeving wordt gesproken over aanslagen op terroristen. De documentaire is dan ook net zozeer een aanklacht tegen de Amerikaanse media die klakkeloos de officiële cijfers van overheidskanalen overnemen”.

De vijand is…iederéén!

“Naar schatting bestaat minder dan 2 procent van de drone-slachtoffers uit terroristische kopstukken. Wanneer men rekening houdt met de ontwrichte gemeenschappen en de permanente psychische terreur die de aanwezigheid van Amerikaanse drones boven Pakistan veroorzaken, kan men alleen maar vrezen voor de spiraal van geweld die de inzet van de onbemande vliegtuigen zou kunnen creëren.   ‘Sinds de komst van de drones zijn alle inwoners van Waziristan vijanden van de VS’, zegt een jonge Pakistaan in Unmanned. De enige partijen die werkelijk baat lijken te  hebben bij de inzet van drones zijn volgens de documentaire grote bedrijven als Boeing, die hier miljarden mee verdienen”.

De documentaire UNMANNED

[youtube id=”N_UPwaP3tSQ” align=”center”]

5 reacties

 1. Een vrouw die zich tien jaar lang laat mishandelen in een relatie heeft naar verloop van tijd net zoveel schuld aan de agressie die zij kennelijk accepteert en indirect goedkeurt door bij hem te blijven.
  Amerikanen die als brute lompe moordenaars politie agentje spelen met de meest achterlijke manieren om slachtoffers te maken en haat te zaaien over de wereld MET aan de andere kant de meerderheid die vrede wil en gerechtigheid . Maar we doen niets… Er is gewoon geen animo om er tegen in te gaan.

  1. @Bas,
   Daarom verdienen jullie die crisis ook en hoop van harte dat HOL-land hem heel hard gaat voelen.
   Lijstje…

   Wist je trouwens dat NL BV …:
   – EU referendum naast zich neergelegd
   – medeverantwoordelijk verschieten verarmd uranium
   – ondersteunen illegale neokoloniale oorlogen
   – toestaan verscheping wapentuig naar Israël
   – toestaan illegale CIA vluchten waarmee mensen zonder proces worden opgepakt en in illegale gevangenissen gemarteld.
   – Libië en Syrië tot voor kort bondgenoten waren tot ze die rol niet meer op zich wilden nemen.
   – Landen als Libië, Syrië, Cuba, Iran en Noord Korea als enige landen een eigen monetairbeleid hebben (hadden) en niet aan het lijntje van IMF, BIS, WB e.d. hangen (hingen)?
   – Blair miljoenen per jaar verdiend als adviseur van de dictator van Kazachstan.
   – Broer Balkenende CEO is van Tenaris en verantwoordelijk voor aanleggen pijpleidingen gas en olie in Afghanistan.
   – Bilderberg een feit is en ondemocraties.
   – Clubjes als Trilateral Commision (Rockefeller), AIPAC, PNAC en Council on Foreign Relations (CFR) een grote invloed hebben op de politiek van de USA en dus op de wereld maar hoogst ondemocratisch zijn.
   – Pensioenen zijn belegd in ergste wapentuig als clusterbommen en jij minder krijgt terwijl wel winst is gemaakt.
   – NL als een van de weinige landen niet tegen ontwikkeling van wapentuig als clusterbommen heeft gestemd.
   – NL grootste doorvoerhaven en producent is van wapentuig en onderdelen.
   – Beatrix bij de dictator van Brunei zit om olie terwijl dit niet duurzaam is en meneer zich tot in het extreme zichzelf verrijkt.
   – Goud verscheept naar FED NY en foetsie.
   – Jij ook slaaf bent van dit systeem?
   – Brazilië hier in veel mindere mate aan bijdraagt.

   PS
   Ik wil oprecht het beste voor iedereen, daarom…

   1. Ik zie anno 2013 deze crisis niet zo landelijk als jij het ziet..Deze problemen zijn global en verstoppen in het laatste stukje jungle van Brazilie helpt ook niet naar mijn mening. Als je vind dat ik de komende problemen verdien in dit kikkerlandje vind ik dat erg makkelijk praten. Brazilie heeft ook zijn aandeel in de komende shit en dat land heeft ook nog een lange weg te gaan.

    1. Perspectief Bas, ik snap je reactie beter dan wie ook.
     Maar jij zal mij beter snappen als je eenmaal ergens in de jungle hebt gewoond.
     Ik ben niet rijk maar toch zit ik in MIJN huis dus zonder hypotheek.
     Ik ga allemaal fruit en groente telen naast de bananen e.d. die ik al had.
     Ik betaal geen electra, geen water, gasflesje van 15 euro per 2 maanden.
     Ik ben vrij, heb geen adres, deel TV en Internet met buren.
     Dat bedoel ik Bas.
     Alle buren hebben blaffers.
     Ik zal maar niet schrijven wat ik heb liggen.
     Maar geloof me, ik slaap rustig, ook als shit de fan hits en zowel dollar als euro voorgoed verleden tijd zijn.
     Doe me een lol en lees dit nou even, dan snappen wij elkaar weer.
     http://sovietoutpost.revdisk.org/?p=72
     Verder moet je me wel met een korrel zout nemen maar die crisis?
     Sorry, die hebben jullie vediend.
     Vooruit, nog eentje dan, ik heb em verdiend (al liter ijskoud bier achter de kiezen).

 2. Wat mensen ook denken en vinden over zichzelf,de aarde en het universum hebben altijd het laatste woord.
  Alles wat mensen gedaan hebben en doen,is direct gekoppeld aan de wet van de aantrekkingskracht en zal als zodanig op zeker moment ook gelijk beantwoord worden middels de wet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: