Economische documentaire: Inside Job

7

Inside Job is een schitterende documentaire uit 2010 over de financiële crisis die in 2008 begon en waar we allen nog altijd de gevolgen van ondervinden. Waarschijnlijk hebben veel biflaten deze eco-docu al eens gezien, maar het is niet verkeerd om de uiteenzetting nog eens te aanschouwen. Er wordt door Charles Ferguson ingegaan op de grootste recessie sinds de jaren ’30. Een uitgebreide analyse over de oorzaken en de gevolgen van de kredietcrisis in 2008 en hoe het financiële systeem op het randje van de afgrond balanceerde.

inside job docu

De banken hebben de macht

Terwijl miljoenen mensen hun baan verliezen en de armoede blijft stijgen, blijven de de CEO’s van ‘s werelds grootste banken exorbitante bedragen op hun rekeningen ontvangen. Mochten de banken echt in problemen komen, dan draaien de overheden (c.q. de belastingbetalers) op voor de miljardenverliezen van deze bankiers. Het is wachten op het volgende schandaal. De laatste was van de Rabobank. De belangenverstrengelingen van de controlerende macht, ofwel de beleidsmakers wordt steeds duidelijk. Er is weinig aan te doen De banken hebben nog altijd de macht in deze wereld.

Verantwoordelijkheid

De docu bestaat uit 5 delen en graaft zeer diep naar de verantwoordelijkheid: Hoe we hier in zijn beland?  De Amerikaanse zeepbel 2001-2007.  De crisis.  Verantwoording.  Waar zijn we nu?  Totale schade? 20 biljoen dollar. Het wordt duidelijk hoeveel macht de graaiende bankiers op Wall Street eigenlijk hebben en hoe corrupt de overheden en autoriteiten zijn.

[youtube id=”9Xyn3OnsH3o” align=”center”]

Over de maker

Charles Henry Ferguson (1955) is the founder and president of Representational Pictures, Inc., and director and producer of No End In Sight: The American Occupation of Iraq (2007) and Inside Job (2010),which won the Academy Award for Best Documentary.  Ferguson is also a software entrepreneur, writer and authority in technology policy”. Een schande dat de gevangenissen niet vol met Wall Street bankiers zitten, zegt hij.  Net als de andere verantwoordelijken voor een crisis die miljoenen mensen hun baan en hun huis kostte. Wat toch de ergste gedacht blijft is het feit dat deze crisis voorkomen had kunnen worden. Inside Job won een Academy Award voor Beste Documentaire.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie