USD gaat status als wereldreservemunt verliezen

9

De groeiende Amerikaanse schulden zullen ertoe leiden dat schuldeisers uit de dollar stappen. Zij zullen dit niet doen als een bewuste poging om de Amerikaanse economie te laten zinken, maar in een poging om hun blootstelling aan de inflatie te ontkomen die onvermijdelijk komt als Amerika trillions dollars blijft drukken om haar schulden af ​​te lossen en af ​​te dekken. In dit scenario zou de dollar haar status als wereldreservemunt verliezen, waardoor een cascade van verdere financiële, politieke en sociale problemen ontstaan, waaronder een enorme devaluatie van de dollar. Het is een serieuze vraag om af te vragen wat de 46 miljoen Amerikanen die afhankelijk zijn van voedselbonnen zullen doen, als opeens door een crisis de regering niet meer in staat is om hen te voeden?

dollar wereldreservemunt

Voor het eerst in de menselijke geschiedenis, is de hele wereldeconomie gebaseerd op een papieren munt – omdat de US dollar niet gekoppeld of ondersteund is door een reserve van grondstoffen, zoals goud. Rond de wereld, zijn ongeveer 60% van alle bancaire reserves in US dollars. Amerikaanse leiders en bankiers hebben grote bewondering voor de opmerkelijke financiële flexibiliteit van de dollar. Haar positie als reservevaluta van de wereld staat de Amerikaanse leiders toe om te doen wat geen enkel ander land in de wereld kan doen: legaal geld drukken om hun schulden af ​​te lossen. Zolang dit systeem blijft functioneren, is er geen limiet, geen enkele dan ook, aan het krediet van Amerika.

Toen dit valutasysteem werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog, was de reputatie van Amerika zodanig dat niemand geloofde dat de VS ooit een netto schuldenaar aan de wereld zou worden. Op dat moment, was de VS de grootste schuldeiser. Het was voor de VS van het grootste belang om een solide, waardevaste dollar te handhaven, opdat alle leningen zouden worden terugbetaald met ‘gezond’ geld. Maar het vermogen om onbeperkt schulden te maken corrumpeerde al snel het politieke systeem. In minder dan 50 jaar, werd de VS van ’s werelds grootste schuldeiser, de grootste netto schuldenaar – en werd daardoor grootste schuldenaar van de wereld – en de aller grootste schuldenaar in de geschiedenis. Met toegang tot dit soort onbeperkt krediet, groeide de totale begroting van de Amerikaanse federale overheid, welke in vredestijd van oudsher ruim onder 5% van het BBP stond, tot bijna 25% van het BBP.

Als gevolg daarvan, dat nu de Amerikaanse dollar – die de basis is van het financiële stelsel in de wereld, weinig meer is dan een “IOU (ik ben je) niets schuldig”. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft geen realistische mogelijkheid om ooit de houders van haar obligaties terug te betalen in ‘gezond’ geld, zelfs niet alle kortlopende schulden die reeds het BBP van de Verenigde Staten overtreffen. En dat is dan nog niet met inbegrip van de Amerikaanse ongefinancierde verplichtingen, welke in waarde alle liquide activa van elk land bij elkaar op aarde overschrijden. Dus, wat gaat er gebeuren? Zolang de VS de status behouden van ’s werelds reservevaluta, hebben ze elke stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan en door te gaan met het maken van meer schulden om hun enorme verplichtingen te financieren via de drukpers, dit systeem zal in gebruik blijven totdat het instort. Lees meer op Edelmetaal-Info.