Goudpaniek onder beleggers onterecht

De goudprijs is sinds augustus dit jaar met bijna 9 procent gecorrigeerd. Van een top van $1.366 in juli naar een dal van $1.251 op 14 oktober. Een daling van ruim $100 in enkele maanden tijd. Toch staat de goudprijs vandaag bijna $200 dollar hoger dan begin januari dit jaar.

Goudprijs in SDR

Er is nog meer data waarom het negatieve goudsentiment als ‘onterecht’ bestempeld mag worden. Wie de goudprijs afleest in SDR, ziet dat de goudprijs er helemaal niet zo slecht aan toe is dan algemeen wordt aangenomen. Onderstaand een grafiek die we tegenkwamen op Twitter die de goudprijs uitdrukt in Special Drawing Rights, het mandje van munten waar de Chinese munt de yuan onlangs aan is toegevoegd:

dollarindex goud-in-sdr

De recente piek van de goudprijs lag rond de SDR 975. De huidige goudprijs is SDR 925. Een verschil van 5 procent in SDR, waar het verschil in dollars tegen de 9 procent aanleunt.

Drijvende kracht achter sterke dollarindex

De sterke dollar verklaart waarom de goudprijs in dollartermen zwakker oogt en waarom investeerders misleid worden door ‘lagere koersen’. De dollar is uitgebroken op de dollarindex en kan op korte termijn zelfs nog sterker worden. De fundamenten voor de Amerikaanse economie spreken dit volledig tegen, echter heeft onder andere de Brexit ervoor gezorgd dat investeerders angstig zochten naar een ‘veilige’ haven. Ook het huidige monetaire beleid van de FED is vandaag de dag iets milder dan die van haar collega’s in Europa en Japan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.