Donder, bliksem en geen vuiltje aan de lucht

Economie is de kunst van het redelijke evenwicht. Het is een oeroud principe dat onze continue alertheid vergt, het is een spel van menselijke aspiraties en evolutionaire groeiprocessen. Op elk moment kan een crisis ontstaan en dan wordt het kunst om het evenwicht te herstellen. Een crisis kan ook ongewild ontstaan omwille van het mondialiseringsproces, de evolutie schrijdt nu eenmaal verder. Integratie, synchronisatie en innovatie zijn inherent aan dit proces, alles hangt samen. Politiek waakt over dit redelijke evenwicht, net zoals ze maatregelen neemt om het maatschappelijke welzijn te dienen.

Verbeeldingskracht

Beeldt u even in dat er twee werelden – volledig van elkaar gescheiden – bestaan, elke wereld weerspiegelt een ideale samenleving. De economie draait als een duurzame motor, mens en milieu staan centraal. Ieder draagt z’n spreekwoordelijke steentje bij en problemen zijn minimaal. Elke wereld heeft een rechtvaardig monetair systeem, onvergelijkbaar anders dan wat we vandaag kennen. Zo werken ze niet met BBP maar BNG, ieder van ons kan zich hierover informeren.

Integratie

Door de evolutie komen de twee werelden steeds dichter tot elkaar, ze integreren. Plots blijkt dat beide werelden totaal uit balans geraken, inwoners vrezen voor hun toekomst en komen in verzet. Er ontstaat een crisis die tot heel wat turbulentie en wantrouwen leidt. De regeringen van beide werelden komen samen om een analyse te maken. Snel blijkt dat het gaat over een resonantieprobleem, een probleem dat ontstaat door het verschillend waarderen van koopwaar. Om kort te zijn, in de ene wereld kost een banaan 10x meer dan in de andere. Anders gezegd, door de integratie ontstaat er plots een inkomenskloof, iets dat eerder geen probleem was.

Herstel

Na intern beraad besluiten de regeringen om samen te werken en de oude situatie zo snel mogelijk te herstellen. Het redelijke evenwicht staat voorop opdat het vertrouwen terugkeert en het monetaire beleid staat centraal om deze oefening te realiseren. Biflatie vormt de grondslag, de bevolking wordt correct geïnformeerd over de plannen en stelt vertrouwen in het beleid. Zonder in detail te gaan, drie zaken worden vooropgesteld om dit proces in versneld tempo door te voeren. Een herstelplan wordt gemaakt waarin deze drie elementen simultaan gebruikt worden:

 1. Quantitative Easening For People
 2. Herstel koopkrachtpariteit
 3. Invoering uniforme munt

Een aantal ingenieurs beraden zich over de meest efficiënte manier om dit plan uit te voeren, er zijn immers verschillende opties mogelijk. Zo kiezen ze bv niet voor een volledig nieuwe munt maar het behoud van één van de reeds bestaande munten. Soortgelijk kiezen ze om de prijzen aan te passen aan de hoogst nominale waarden, de QEFP leent zich hiervoor. Ook hierover wordt de bevolking correct ingelicht opdat geen misverstanden ontstaan. Co-creatief wordt het plan uitgevoerd waardoor de rust en het vertrouwen zich kan herstellen. De twee werelden zijn nu geïntegreerd en de evolutie kan verder gedijen, nieuwe problemen kunnen zich altijd voordoen.

Gekkenwerk

Plots merkt men in de verte nog een wereld, er blijkt wat aan de hand. Niet enkel lijkt men nog te strijden tegen een gigantische schuldenberg, ook een gezond monetair beleid lijkt onmogelijk door het monopolyspel dat ze er nog op nahouden. De bevolking weet echter wel dat het gehanteerde monopolyspel achterhaald is, de situatie is werkelijk tragisch absurd. Kortom, het is gekkenwerk en politiek weet niet meer wat te doen, de malaise wordt afgewenteld op de bevolking. Waar gaat dit eindigen? En wat met de beschikbare oplossingen? Nog nooit van gehoord?

27 reacties

  1. Dank Rinus, Schopenhauer zei ooit “het ergste moet nog komen”. Er heerst nog wat twijfel of hij verwees naar WOII of WOIII.

 1. Werner , het probleem van het monopolie spel of zoals ik er tegenaan kijk is dat het piramide spel , steeds weer overnieuw begint. Begin van de eerste steenlegging verdien model is gigantisch , naarmate er meer poppetjes op het verdienmodel afkomen gaan de eerste nog steeds door met 100% , alles wat erna komt heeft een deel factor. Hoe meer erin stappen des te minder er word verdient. De laatste instappers hebben alleen nog maar de kosten en zitten op verlies. Dit principe word legaal gedaan op de beurs. Uw laatste schets van de chaos wereld is nu door de hebzucht naar macht en geld precies datgene wat u nu probeert te zeggen met waar gaat dit eindigen , en wat met de beschikbare oplossingen ? nog nooit van gehoord? .Nee , helemaal waar maar de enorme knal wanneer deze begint is dan ook gelijk desastreus als wij de geschiedenis erop naslaan. Voordeel is gebleken dat geschiedenis zich altijd herhaalt , beurs crash in 1929 , tijdelijke opleving 30er jaren, machtsverhouding weg in Europa voorportaal 2e Wereld Oorlog , 1939 valt Duitsland Polen binnen. Nu , de wereld staat weer in brand , overal onvrede , honger en doodslag word weer vaak het wereld toneel , de politieke machtsverhoudingen zijn volledig zoek , allemaal een oorzaak , hebzucht , hebzucht en nog een keer hebzucht. En of dit nu macht is of geld , het maakt niet uit de hebzucht naar deze aspecten is gewoon de grootste drijfveer. Is alleen uit te roeien als op deze wereld de mens zijn eigen ondergang heeft ingeluid. De dag van de befaamde rode knop waarop gedrukt gaat worden is niet ondenkbaar ver weg , en dan kunnen zelfs wij nooit meer de geschiedenis herhalen .

  1. Er zijn veel scenario’s mogelijk maar uiteindelijk is het eenvoudig, aan oplossingen is geen gebrek. Als ze niet worden opgenomen in het politieke besluitvormingsproces dan kunnen wij – voor zolang het nog duurt – leuk chatten maar het baat niets. We zullen zelf ook onze verantwoordelijkheid dienen te nemen als we tot een doorbraak willen komen. Wat bedoel je met die ‘rode knop’?

   1. Met de rode knop bedoel ik het lanceer systeem van het nucleaire wapenarsenaal , men heeft maar een gek nodig die uitzichtloos geen zelfbeheersing meer heeft om zijn of haar gelijk te halen , foute macht kan heel verkeerd aflopen , en gek bedoel ik diegene waarbij de propaganda machine met foute berichtgeving als waarheid word beschouwd . Dagelijks zien wij door de MSM hoe de mensen gehersenspoeld worden en Facebook zelfs met beeld en geluid de zwakte van de tegenwoordige mens blootlegt. Ik denk dat ik hiermee voldoende heb aangegeven wat ik van uw vraag met die rode knop bedoelde .

    1. Dank Rinus, dat is duidelijk. Vroeg het maar even om zeker te zijn, tegenwoordig zijn er nogal veel knopjes. Zo krijg je nooit een gsm verkocht aan een Hutu, er zitten teveel Toetsies op. 🙂

 2. Of anders gesteld op ZH: Debt, money, coffee and prices have changed in 100 years. What has NOT changed is the inevitable collapse of exponentially growing systems. A few extreme examples of exponential increases are: $0.01 (one penny) deposited at the 1st National Bank of Pontius Pilate at 6% interest in the year 15 would be worth approximately $4 Trillion Trillion Trillion Trillion dollars 2000 years later. (Yes, I double checked the numbers, and I used a web based compound interest calculator to triple check. Yes, the number has 48 zeros. Compound interest is the 8th wonder of the world. Promise 1 grain of wheat on the 1st square of a chess board. Promise 2 grains of wheat on the 2nd Then 4 grains on the 3rd square and 8 grains on the 4th square and keep doubling. That promise will consume all the wheat grown in the world long before it gets to the 64th square. (Do you see the similarity between political promises and grains of wheat on chess squares?)The US national debt has increased at 9% per year since 1913 and slightly more rapidly since 2008. Assuming the 9% rate continues, the current $18 Trillion in national debt will grow to over $300 Trillion by the year 2065 and to about $6,000 Trillion by the year 2115. Nederland staat dank zij hun Eu op…….trillion aan schulden en borg voor ……billion aan schulden. Borg staan verdoezelt… als alcohol …..doch Korsakov himself wacht om de hoek….. Bij het syndroom van Korsakov komen naast de geheugenproblematiek ook desoriëntatie in tijd en ruimte voor, loop- en evenwichtstoornissen, en karakterveranderingen, waarbij met name het gebrek aan initiatief opvalt. Daarnaast kunnen korsakovpatiënten snel paranoïde, depressief en agressief gedrag vertonen. dat ontstaat bij langdurig alcoholgebruik in combinatie met slechte voeding. Ook o.a. de lever zo beschadigd raken dat deze de vitamine B1 niet meer kan omzetten. De ziekte ontstaat geleidelijk; vaak is er al langere tijd sprake van geheugenstoornissen en zelfverwaarlozing. Veelal hebben korsakovpatiënten weinig besef van hun ziekte, ofwel weinig ziekte-inzicht. Het is zo ziek en de Elite/Politiek heeft weinig besef oftewel wenst geen ziekte-inzicht. Blijf af en toe lachen en zelf heel gezond.

 3. Hoe schopenhauer zijn hond noemde als die iets verkeerds deed,volgens wikipedi,vond ik erg grappig om te lezen. Misschien moet er dan toch een fokprogramma opgezet worden ten aanzien van de deugdelijke mensen? Vooralsnog blijft het bankensysteem het principe volgen:de dokter die je ziek maakt, moet je ook weer beter maken. en als je te veel opbouwende kritiek hebt,wordt je gedemoniseerd en je autoriteit wordt ten gronde gericht. Geen wonder dat er in de loop van de geschiedinis menigmaal een guilotine er aan te pas is gekomen. Misschien kan een schoolvak: hoe om te gaan met naom te volgen hoe de russische centrale bank de russisrcisme uitkomst bieden? Vooralsnog is het interessant om te volgen hoe de russische centrale bank ten uitvoer brengt wat de autistiscbe controlfreak poetin wil. Terwijl de griekse situatie net andersom is. Maar dan niet met de griekse nationale bank maar met de ecb.

  1. Dat gaf gelijk mooi aan dat Schopenhauer veel van honden begrepen heeft. Zouden meer mensen moeten doen. Helaas stond er niet bij wat voor ras die hond was. Zal wel geen Chihuahua geweest zijn. Dit mag je echt lezen als een vooroordeel over overgecultiveerde honden.

   1. De laatste zin, dit mag je echt lezen als een vooroordeel over overgecultiveerde honden, vind ik erg grappig. Ik ben voor meer humor op dit forum. Maar ja het moet altijd wel weer on-topic zijn en dat valt niet mee. Op zich valt er ook niet heel veel te lachen als je het financieel-macro-economisch nieuws volgt. Dit weekend weer eens op biflatie een forumbericht geplaatst. De laatste keer dat ik dit gedaan heb is lang geleden. Ik kan wel zeggen dat ik het altijd probeer bij te houden; de berichtgeving op biflatie en probeer ook altijd de forumberichten te lezen die ik vaak net zo interessant vind. Ofwel biflatie jullie zijn goed bezig. Mijn complimenten voor de website.

 4. Het is weer lekker lullen, biflaten. Gaan we het volgende ‘systeem’ (1 wereldmunt en zo) weer inrichten op slechts 1 pijler; en daarmee (wederom) de poort openzetten voor fraude, machtsmisbruik en opgedrongen ambities? Of gaan we meerdere systemen naast elkaar plaatsen (permacultuur) opdat ziektes niet de kans krijgen om de hele oogst te verkloten? Geld is bijzaak, maar wordt in 9 van de 10 artikelen en reacties gezien als hoofdzaak. En ik vind dat nogal bespottelijk. Wat indoctrinatie al niet doet met de ‘vrije geest’. Duh…

   1. Even vluchtig de link gevolgd. En dan blijkt al snel dat er een RMS standaard is. En vreemd genoeg een goudgewicht standaard. En dat wordt dan gebracht alsof dat wat nieuws is? Kom nou Werner, wat wil je nou eigenlijk werkelijk vertellen? Verder spreekt men over 12 zuilen, ook niet echt wat nieuws, is het wel? Wel de invulling van die zuilen en daar volg ik een heel andere route. In ieder niet geval niet gebaseerd op ‘geld is een afspraak’, want dat is het helemaal niet i.t.t. wat velen iedere keer maar weer beweren. Geld of wat daarvoor doorgaat is niets anders dan ’the most marketable good’. En dat moet je niet al te letterlijk nemen, want geld is geen goed en wordt opgelegd als wettig betaalmiddel. Ik ben na zuil 3 maar gestopt met lezen, maar zal dat in de toekomst, als ik zin, tijd en gelegenheid heb, misschien veranderen. In ieder geval begrijp ik nu niet goed, wat dat met jouw verhaal te maken heeft. Komt dat uit jouw school? Ik kan het me nauwelijks voorstellen, maar laat me graag verrassen.

    1. De boodschap is rechtvaardigheid, hoe mensen dat praktisch invullen is een andere kwestie. Kauri, goud, papier of electronisch geld is maar een middel en meetinstrument om die rechtvaardigheid te meten. Geld is maar een afspraak, het kan ook lucht zijn. Het is maar een voorbeeld Dick, er zijn mensen mee bezig waardoor we niet zelf het ‘warme wiel’ moeten uitvinden. Er is inspiratie genoeg, nu die 99% transpiratie nog. Bizar genoeg wordt alles veel makkelijker, niet moeilijker. Niets nieuws onder de zon.

    2. Rechtvaardigheid, zoals jij dat hier schetst, is als een Salomon’s oordeel. Iemand zal het moeten beoordelen en daar onderwerp je je aan. En dat is nou waar het hem om gaat. Het kan zijn dat beoordelaar gelijk heeft, maar wat nou als hij zich bewust of onbewust vergist? En wat als er een nog hogere rechtvaardigheid bestaat? Rechtvaardigheid en waarheid zijn en blijven nou eenmaal zaken van hoe je daar zelf tegenover staat. Dat geld een afspraak is, daar kan ik me gedeeltelijk nog wel in vinden. Wettig betaalmiddel dat voorgeschreven is, nietwaar? Maar ik stel me de vraag is geld nou eigenlijk wel het ‘most marketable good’? Het is gedwongen opgelegd door overheden en is als zodanig zeker niet most marketable. Dat vereist een vrije keuze en die keuze krijgen wij niet. Die keuze krijgen wij wel als andere zaken als wettig betaalmiddel zouden worden toegelaten. En dan zal vanzelf blijken wat dat ‘most marketable good’ nou eigenlijk is en dat zou nou werkelijk democratie inhouden. In mijn opinie maakt goud dan een heel goede kans, vooral als je kijkt naar de ontstaansgeschiedenis van goud tot geld. En dan zie je al gauw dat dit echt geen afspraak was, maar gewoon een praktisch gegeven.

     1. Als we met een computerscript de pensioenkas zonder probleem kunnen vullen maar politiek toch anders blijft berichten, wat betekent rechtvaardigheid dan? Wat voorschrijven van betaalmiddel betreft, we hebben laatst gezien hoe is het vergaan met de bitcoin. Het is zowaar een karikatuur en niet voorgeschreven door politiek of de elite. Wat wordt het morgen, de Dick- en Wernercoin? Het maakt niet uit of het nu goud of iets anders is Dick, we leven helemaal niet in een democratie, dat is de vergissing waar we blijkbaar wel geloof aan hechten.

     2. Hoe zie je de relatie (of beter, niet relatie) tussen afspraak en praktisch gegeven?

 5. Dan wil ik eerst een definitie van vrije geest. iritant is het om vanaf een telefoon forum berichten te plaatsen. Als je iets wilt veranderen dan moet je dat met gelijkgestemden doen. Maar als je alleen al ziet op het bilatieforum ziet hoe de meningen verschillen… dan is het een moeilijk verhaal. wat .ij xeze week opviel was dat mccain merkel heeft vergeleken met de engelse premier uit 1938. Ik ben benieuwd hoe beide partijen hun centrale bank als middel gaan inzetten. Zullen de russen in de 21e eeuw net zo aangepakt worden als de duitsers in de 20e eeuw?

   1. Dat de waarheid niet meer is dan een buiging… Dat vind ik op een bijzondere manier uitgedrukt. Begrijp ik het dan ook? Tsja dat is maar welke betekenis ik eraan geef, geloof ik…

 6. ( eerder vanavond op een andere site weggeplempt over Griekenland )Welnee, Griekenland gaat gewoon de maximale EU-leningen binnenhalen om VERVOLGENS “adieu” te zeggen en alsNOG aansluiting bij Rusland en China te zoeken. Vooral de laatste zit om goeie landbouwgrond te SPRINGEN om te voorzien in binnenlandse consumptie, nog LOS van “eigen” europese havens die niet jaarlijks dichtvriezen. Griekenland kan daarbij de onaangeroerde 300 milJARD $ oliereserves in de Egeïsche Zee als onderpand inzetten, iets wat ze wonderwel tot nogtoe niet hebben hoeven doen van Brussel. Die “Griekse Knieval” is Poetin-geïnspireerd. Dus een slim schaakspel met de euro-verBLINDE Berlijn-Parijs-as. Nederigland speelt daarin slechts een opofferbaar (=leegzuigbaar) rolletje.“O was ik maar bij moeder (*) thuis geblé-hé-ven” heheh … Griekenland : een comedie of een tragedie ? Voor “ons” het laatste, vrezik. Slimme jongens, die Grieken. = ons aller guldentje

  1. Deze conclusie over aansluiting bij Rusland en China, gezien vanuit jouw optiek begrijp ik niet. Die zitten toch ook onder de plak van de Rothschild’s, of niet soms? En dat zouden slimmere mensen als Varoufakis dan niet begrijpen? Of zou het misschien toch niet zo zijn zoals jij dat uitdraagt met die Rothschilds?

  2. Griekenland is te klein om interessant te zijn, hoe gaat het met Spanje? ik las op internet dat op 31 januari weer een keertje 300.000 mensen aan het demonstreren waren. Is de crisis daar al opgelost en zijn alle target-2 vorderingen al voldaan? Spanje heeft 47 miljoen inwoners, Griekenland 10 miljoen en Portugal gelijk aan Griekenland. maw het Iberisch schiereiland is +/- 6 maal groter dan Griekenland, economisch veel opwindender.

 7. Excuus vooraf… Mijn reactie is zo on topic als het laatste deeltje van de titel van dit artikel “…geen vuiltje aan de lucht” maar ik wou het de geïnteresseerde toch niet onthouden. Het gaat oa. om het ‘in de lucht creëren van een quadcopter / drone.’ Van bijna letterlijk lucht’fietsen’ naar een 3D-printer tot echt ontwerp: Een quadcopter dus. Ook te bekijken vanaf 7 a 8 minuten als je het geleuter vooraf niet wil zien of horen…

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=b6sL_5Wgvrg

  Ter inspiratie… Om de termen verbeeldingskracht, integratie en misschien wel ‘gekkenwerk’ uit het artikel maar eens te gebruiken en anders uit te leggen. Het zegt wel iets over de mogelijkheden in de toekomst en daarmee is mijn reactie wellicht ‘economisch’ verantwoord ?

  1. Zeer zeker, dank voor interessante show. De evolutie is nog maar net begonnen, we leven nog in strijd met virtuele schuldenbergen die niet bestaan als we het monetaire systeem zouden gebruiken op een menswaardige manier. Kwestie van prioriteiten, zeg maar.

 8. ik plak hem maar onder deze over hoe om te gaan met media en lezersreacties: het Britse leger schijnt een speciale afdeling op te zetten die positief gaat berichten op internet media. dus wees gewaarschuwd.
  http://www.globalresearch.ca/the-british-army-is-creating-a-battalion-of-facebook-warriors/5429618
  van tijd tot tijd kan ik ook enorm genieten van internet trollen omdat ze zelden of nooit goed met argumenten om kunnen gaan, ze hebben blijkbaar een soort van draaiboek waar ze mee werken, je komt ze tegen op Nederlandse forums, ik heb zelf vaak het idee dat er monsanto trollen op internet zijn, die zo enthousiast mogelijk over monsanto doen, ik heb ook het idee gehad dat ze een aantal maanden terug wel eens actief waren op biflatie, een van de opmerkingen die internet trollen vaak maken is het roepen van ‘aluminium hoedje’ als ze een debat niet met logica / argumenten kunnen winnen. we houden het in de gaten.

  1. Op zich interessant, stel me enkel nog wat vragen bij dat ‘positief berichten’ van het Britse leger. Enig idee hoe dat er inhoudelijk uitziet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: