Doorwerken tot je tachtigste…

22

werken tot 80 jaarSinds het ontstaan van de crises zien steeds meer als waanzinnig te bestempelen ideeën van politici en zogenaamde deskundigen, het levenslicht. De één heeft nog een betere oplossing dan de ander. Ieder moet een eigen huis kopen, dit afbetalen en als je wat ouder wordt weer verkopen om zelf de zorgkosten te kunnen betalen. Je moet ook super flexibel zijn en het geen probleem vinden om elke dag 100 km of meer naar een werkplek te rijden. Uiteraard moet je zelf opdraaien voor de enorme reiskosten.

In een gezin is werken met zijn tweeën ook een vereiste waarbij je dan al snel twee auto’s nodig hebt en een kinderopvangplek. Die kinderopvangplek is er al voor zo’n 9 euro netto per uur. Een klein probleempje is dat het minimumloon niet verder komt dan bruto tussen de acht en negen euro en er steeds meer mensen moeten werken voor een minimum. Netto moet er zo, per uur, geld bij om de kinderopvang te kunnen betalen. Subsidies kunnen verlichting geven, maar dan geldt dat ook deze kosten door iemand betaald moeten worden.

Doorwerken tot 75 / 80 jaar

Met name in Duitsland, waar men algemeen gezien een veel slechter pensioenstelsel heeft dan in Nederland, wordt de discussie om langer door te werken momenteel weer nieuw leven ingeblazen. Pensioenleeftijdsgrenzen moeten helemaal komen te vervallen. Men spreekt van doorwerken  tot vijfenzeventig of zelfs tachtig jaar “voor wie dit kan en wil”. Een belangrijke reden hiervoor, die men slechts in wat bijzinnetjes ziet, is de veronderstelling dat het de komende jaren voor de staat steeds moeilijker zal worden om ouderen een zodanig aow/ pensioen te bieden dat er nog van te leven valt. Wie niet bijverdient heeft dan gewoon niet meer genoeg inkomen om de absoluut noodzakelijke uitgaven te kunnen doen.

Passend Werkaanbod?

Een onderwerp dat eigenlijk niet aan bod komt, in de hele langer doorwerken discussie, is die van beschikbaar- en passend werk. Vele ouderen zouden best wat uren willen werken, maar dan moet er wel werk in hun woonbuurt zijn en het moet beperkt kunnen worden in uren. Flexibiliteit van zowel de werkgever als de werknemer is een eerste vereiste. Ook mag het vooral niet zo zijn dat de overheid aan het eind van de rit de hand ophoudt en roept inleveren maar.

Wordt ieder tachtig of ouder?

Onze overheid heeft er een handje van om te generaliseren. Doet net of ieder maar ouder en ouder wordt. Voor de duidelijkheid daarom een paar gegevens om het eens nader te kunnen beschouwen. Afgerond blijkt bijna 20% van de mensen vóór hun 65e te overlijden. Bijna 30% overlijdt tussen 65 en 80. De rest daarna. Feitelijk gezien komt er dus best veel geld binnen in pensioenen en andere voorzieningen waar in een latere fase geen vraag naar uitkeringen, in welke zin dan ook, uit voorkomt. Een mooi potje om als crisisopvang te kunnen dienen lijkt mij. Weblink CBS.

Ten slotte

Nu het allemaal wat moelijker wordt blijkt dat er vele jaren geen onderhoud is gepleegd aan onze samenleving en maatschappij. De demografische ontwikkelingen, waar vele politici nu oei en au over roepen, kon men al vele jaren zien aankomen evenals de ontwikkeling in de gezondheidszorg, onderwijs, industrie en handel. Het is niet zo zeer de materiele crisis die ons momenteel pijn doet maar het gebrek aan daadkracht, durf en ideeën. Iemand die voor 25 euro in een winkel steelt moet lik op stuk 250 euro boete betalen. Een bankier die 10 miljard of meer achteroverdrukt komt er af met een kleine boete, of het afzien van strafvervolging omdat het allemaal wel erg moeilijk te onderzoeken is.

Waar moet je heen als je de weg kwijt bent en in een dikke mist loopt? Wie moet of kun je volgen? Of moet ieder zijn eigen weg gaan?

22 REACTIES

 1. Mensen moeten niet zo gigantisch zeuren. We zijn met zijn allen schulden aangegaan. Nu moeten we ze gewoon met zijn allen afbetalen. Koste wat kost. Dan maar een paar jaar wat consuminderen. Helemaal niet erg. Komt onze leefomgeving ook weer tot rust.

 2. @1 Handig als dat geld moet komen van het consumeren. Ook handig dat er steeds minder geld in omloop is. Lees: Wij rente aan banken moeten betalen en daardoor meer schulden aan moeten gaan.

 3. Indien een land kabinet in, kabinet uit een stel incompetente tuinkabouters met tunnelvisie als leiding kiest, moet dat land niet gek op kijken, dat het een keer (goed) misgaat. Vandaar, dat wij ALLEN schuld hebben aan datgene wat zich nu allemaal afspeelt.
  En waar schuld is, moet betaald worden. Vroeger of later.

 4. @3
  Laatste poging;
  1.
  Toevallig heeft een steeds kleinere groep steeds meer van ons geld in handen… Dan heb ik het nog niet eens over positieve rentes, met alleen voor de elite beschikbare kunstmatige intelligentie handelen op de beursvloer en andere militaristische en kapitalistische spelletjes waarmee men een forse hefboom heeft om dit kapitaal nog eens te vergroten.

  2.
  De gewone man en vrouw heeft over het algemeen geen schuld aan onze schulden en kan vrijwel niets doen om de extreme rijkdom van de elite teniet te doen. Immers is er praktisch geen keuze om bijv. als kind te kiezen voor een carrière als een (deels) zelfvoorzienend leven zoals permacultuur. Wij worden opgeleid tot consumenten slaven en wij zijn gehersenspoeld met het idee dat je leningen aan moet gaan.

  Ergo:
  De werkelijk schuldigen zijn diegenen die zich zelf verrijken ten koste van deze onderlaag en de droom mede in stand houden. Ook diegene die macht heeft maar zijn mond niet open doet over deze misstanden is medeschuldig. Maar geloof me, het tij gaat keren en ik vrees dat dit niet zonder bloedvergieten gaat gebeuren.

 5. The point is, ladies and gentleman, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms; greed for life, for money, for love, knowledge has marked the upward surge of mankind.”
  Instituten/banken als Goldman Sachs zetten nu eenmaal keer op keer de standaard van handelen in de wereld. Als je als land, bank of burger niet mee kan of mee wil met deze standaard, betaal je op een gegeven moment gewoon de rekening, die inderdaad steeds hoger wordt.
  Eten of gegeten worden noemen ze dat in de jungle.

 6. De wal keert het schip, zoals het spreekwoord gaat.

  Indien er niets of niemand is, die zich op kan of wil werpen als wal, vaart het schip gewoon verder.

 7. Ik heb er al eerder een artikel aan gewijd.
  http://biflatie.nl/artikelen/34-economisch/14855-leven-naar-de-dood-geloofwaardiger-dan-een-goed-pensioen#comment-1438

  Ik geloof totaal niet in dit pensioenstelsel en als dit systeem over 5 tot 15 jaar (maar ik denk zelf rond 2017) gaat imploderen blijft er niets van de pensioenen over en aangezien de staten zich ook zo in de schulden hebben gestoken om de banken te redden kan je je ook afvragen wat de AOW gaat doen.

  Ten tweede denk ik dat de gemiddelde leeftijd alleen omlaag gaat, maar dat men dit niet officieel zal toegeven om de pensioenleeftijd te kunnen verhogen. Je ziet nu al steeds meer discussies om mensen boven de 75 jaar geen dure zorg meer te verlenen en bepaalde behandelingen niet meer te vergoeden. Vroeger of later zou een CDA/VVD of D66/VVD kabinet deze zaken er toch doorduwen.

  Ik vrees dat niemand meer voor deze jongere generatie gaat zorgen als hun oud zijn en het aantal smakeloze discussies over ouderen in de toekomst alleen maar toe zou nemen. Tot de pil van Drion waanzin nog aan toe, zoals werken of sterven.

  Natuurlijk hoop ik dat het niet zulke nachtmerrie scenario’s worden, maar dan zou er eens een keer samenhangend beleid gevoerd moeten worden om op zijn minst de AOW nog proberen te redden en het liefst ook nog een pensioentje.

 8. Ik ben werkzaam in de klein metaal dus met verplicht pensioen..
  Geen zeggenschap erover niets en aangezien ik rond mijn 55ste lekker als kluizenaartje , vissen vangen en bananen van de boom wil gaan plukken ergens op deze aardkloot wil ik geen pensioen opbouwen wat pas vrij gaat komen als ik 67 ben..
  Maar het is verplicht en je moet maar betalen. Persoonlijk denk ik dat ook die pensioenen allang verdampt zijn en daarom wil ik graag stoppen met mijn maandelijkse bijdrage in een bodemloze put.
  @1-3-5
  Wat een onzin , onze eigen schuld.. ik heb persoonlijk geen hypotheek en nagenoeg geen krediet uitstaan . wat is mijn schuld ofwel mijn bijdrage in deze kredietcrisis dan ?
  Ik merk het wel op mijn werk , in de winkel ,bij de pomp , bij de apotheek noem maar op.
  Ik heb geen schuld maar alles om mij heen word beknepen.. Mijn Bank had een onhoudbare schuld ( terwijl iedereen daar zijn geld brengt…in goed vertrouwen)
  Onze bestuurders in DEN HAAG hebben deze rekening overgenomen onder hoge druk van diezelfde Bank.
  Die rekening moet betaald worden en in een wereld van funnymoney word DIE REKENING alsmaar groter en groter..
  Den haag gaat dat bedrag deels op mij en iedere hard werkend mens ook die zonder schulden verhalen…
  En die rekening krijgt mijn burgervader ook door de deur en die jawel schuift hem ook weer door naar…. Jawel 3x raden..
  Je manier van schrijven verraad je onvermogen van inleving en misschien wel je eigen financiele situatie.
  Je bent in ieder geval niet je baan kwijt geraakt bij een bedrijf waar de directie 8 middenklassers per maand verdiend..

 9. @moshe Weintrab, Je analyse stelt eigenlijk niet meer voor dan:
  Het is fout gegaan ( en dat gaat het nog steeds ) en dus heeft iedereen schuld. Dat is een lachertje.
  De gewone man en vrouw doen niets anders dan derig jaar geleden, werken, huis kopen, consumeren etc.
  De schuldenlast in de vorm van hypotheken is gestegen maar het onderpand steeg tot voor kort ook behoorlijk.
  Mijn vraag is: Wie besturen dit land? Dat zijn toch de politici, de bestuurders in de bedrijven en instellingen?
  Het is toch duidelijk dat die zich steeds minder van het volk aantrekken. Dat het een corrupt netwerk is dat alleen maar bezig is met zelfverrijking en het landsbelang aan den laars lapt.
  Het interesseert ze geen ruk.
  Natuurlijk wisten dat het niet goed kon gaan met al die schulden bij overheden en burger, en al die oninbare schulden bij banken.
  De vergrijzing? Daar was geen Nostradamus voor nodig om die te voorspellen. Tot slechts een of twee jaar geleden hielden ze het volk voor dat het allemaal wel goed zat met hun pensioen.
  De bestuurders en politici wisten wel beter maar het was niet in hun persoonlijke belang daar iets mee te doen. In tegendeel.
  Je kunt zeggen dat het volk onnozel is geweest door deze lieden te vertrouwen. Maar dat is voorbij, en bij een groot deel komt dat NOOIT meer terug.
  Allemaal zelfzuchtig kapitalistisch getijsem.
  Het is zo zwak van al die bestuurders die van zichzelf vinden dat ze zo geniaal en zo onbetaalbaar zijn om dan te gaan JANKEN dat als het fout gaat dat iedereen schuldig is.
  Tegelijkertijd mocht de gewone man zijn handen dichtknijpen als zijn loon de inflatie kon bijhouden. ( ik weet bijna zeker dat iemand met een modaal inkomen het dertig jaar geleden net zo goed had )
  Het minimum loon was zelfs te hoog en moest OMLAAG !!!
  De salarissen van zeg maar de rijkste 20 procent zijn daarentegen geexplodeerd.
  Uiteraard vinden deze veroorzakers van de huidige ellende dat gewone hardwerkende mensen gemakkelijk ( lees willekeurig ) ontslagen kunnen worden als ze kritisch zijn of misschien wat kwakkelen met hun gezondheid.
  Het begint al duidelijk te worden wat de gevolgen zijn: 45 plus wordt er in moeilijke tijden uitgegooid en komt niet meer aan de bak. Volgens de laatste cijfers is dat nu al gaande. Dat wordt nog wat straks met die verhoogde pensioenleeftijd. Een maatschappelijk drama.
  Dus verhaaltjes van we hebben allemaal schuld aan de ellende, zijn zeer zwak.
  Hoge bomen vangen veel wind. De ELITE is SCHULDIG en moet fors gaan betalen om de staatsschuld binnen de perken te houden.
  IT’S PAY TIME !!!!!
  Oh ja in Griekenland is het heel zichtbaar wie SCHULDIG zijn. De ELITE. Die heeft nauwlelijks belasting betaald, dat lieten die overbodige parasiterende minkukels over aan het gepeupel.
  En daarom is het land nu failliet. Ik vind het nog een wonder dat deze criminelen niet uit hun villa’s gesleurd worden, ondersteboven gekeerd, en leeggeschud , aangeklaagd, veroordeeld en in de bak gesmeten worden.
  Mooi voorbeeld voor de rest van Europa.
  De elite heeft gefaald en bleek zijn geld niet waard.
  Dat valt niet te ontkennen.

 10. @12
  Goed laatste deel over Griekenland , ikzelf heb het al vaak gehad over een Nürnberg 2 , een kopie van net na de 2e wereldoorlog de Nürnberg processen .

  Dan zou vele elite nu al een strop om hun nek hebben gehad of voor jaren de bak indraaien wegens volksverraad diefstal en oplichting.

  Ik vind het onbegrijpelijk dat de advocatuur hier niet direct op in springt om politici en hun bancaire vrienden aan te klagen voor hun wandaden tegen hun eigen stemvee waar het democratische gehalte al ver te zoeken is .

  Vele politici zijn vergeten dat zij gekozen volksvertegenwoordigers zijn om de wil en de macht van het volk te mogen uitdragen , daar wij niet met 17 miljoen mensen in de kamer kunnen gaan zitten .

  Het kan nog gekker hoor , zij gaan akkoord met een ESM zonder hun achterban de kiezer te raadplegen , vele NSB’ers c.q. landverraders hebben de kogel voor minder gekregen tijdens de Nürnberg processen .

  Ik vind dat het nu wel erg lang duurt dat men de oogkleppen een keer afdoet , maar ja geef het volk brood en spelen ( Olympische spelen , Wielrennen Tour de France , EK Voetbal ) en het gepeupel houd de kaken stijf op elkaar.

 11. @13 : Nürnberg 1 was juridisch een lachertje, altans, niet voor de verdachten, want die werden in aanloop naar dit wanstaltige ‘proces’ dagelijks gemarteld, en niet zo’n beetje ook.

  Maar ik begrijp wat je wil zeggen en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn !

  Wat betreft je vraag ‘waarom doen de advocaten niks’ enz kan ik alleen maar zeggen dat de ‘elite’ waarschijnlijk juridisch geen verwijtbare handelingen begaat, simpelweg omdat ze de wetten (indirect) zèlf (en dus [u]voor zichzelf[/u]) zus-en-zo gedefinieerd en geschreven heeft, en aanklachten natuurlijk ook bewézen dienen te worden.

  Moreel laakbaar gedrag is echter een totaal ander onderwerp, maar ja, als je legaal / straffeloos kindjes in de buik van de moeder mag vermoorden (ziekenfonds vergoed hè ? ) … tja… wat voor ‘moraal’ verwacht je dan eigenlijk nog van wetgevers en wetsartikelen-gn-gnnn..?

 12. Op http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6178/Thomas-von-der-Dunk/article/detail/3302645/2012/08/17/Ultrarijken-tasten-de-samenleving-aan.dhtml lees ik het volgende:

  [quote]’Ultrarijken tasten de samenleving aan’
  OPINIE – Thomas von der Dunk − 17/08/12, 19:24

  OPINIE Superrijken vormen met hun belastingontduiking een van de belangrijkste bedreigingen voor maatschappelijke samenhang, betoogt Thomas von der Dunk.

  ‘De ultrarijken dezer aarde hebben gezamenlijk minimaal 17 biljoen euro in belastingparadijzen gestald’. Drie weken heb ik gewacht of dit bericht in de Volkskrant van 23 juli tot een felle discussie zou leiden. Tot mijn verbazing bleef enige reactie evenwel uit. We hebben hier namelijk te maken met een van de belangrijkste bedreigingen voor de maatschappelijke samenhang van deze tijd.

  Een bovenklasse is erin geslaagd om zich aan elke medeverantwoordelijkheid te onttrekken, door haar vermogen onbelast naar elders weg te sluizen ten koste van de landen waar zij dat hebben vergaard. Daarin worden zij gefaciliteerd door andere landen die zelf vaak ook het slachtoffer van zulke praktijken zijn, maar hen maar al te graag onderdak willen bieden. Dat geldt niet alleen voor de Kaaimaneilanden of de Kanaaleilanden, maar ook voor Nederland.

  De belastingen, waaruit de westerse natiestaten de collectieve infrastructuur financieren, worden hoofdzakelijk opgebracht door de middenklasse van gewone burgers en gewone bedrijven. Voor hen is de wereld niet een global village. Zij zijn het die staat en samenleving dragen, die het meeste belang bij het goed functioneren ervan hebben, omdat zij hun bestaan op een bepaalde plek hebben opgebouwd en zij voor hun voortbestaan daaraan ook sterk gebonden zijn.

  Nieuwe geldelite
  Vanouds heeft er altijd een mobiele internationale onderklasse bestaan, van Duitse seizoensarbeiders in de negentiende tot Marokkaanse gastarbeiders in de twintigste eeuw, voor wie dat veel minder geldt: een onderklasse die weinig te verliezen heeft, nauwelijks van de collectieve instituties profiteert en daaraan door haar armoede en analfabetisme ook weinig kan bijdragen.

  Maar daarnaast is er de laatste decennia, in samenhang met de globalisering en de neoliberale afbraak van de staat, een groep van multinationals en superrijken ontstaan, die wel van de collectieve infrastructuur profiteert, maar er steeds minder aan bijdraagt en zich in haar ‘gated communities’ aan alle maatschappelijke problemen heeft onttrokken.

  Waar de hoge burgerij zich in de negentiende eeuw, omdat zijzelf nog sterk plaatsgebonden was en zich dus – omdat de cholerabacil niet bij de grens van de grachtengordel halt hield – inzette voor het wel en wee van de eigen stad, lost deze nieuwe geldelite bij problemen voor haar voordeur nu niet meer die problemen op, maar verplaatst zij gewoon haar voordeur.

  Zij slaagt er daarbij keer op keer in om staten tegen elkaar uit te spelen door voor zichzelf een extreem gunstig fiscaal tarief te bedingen. Met het dreigement anders naar Londen te verkassen zet de Nederlandse filiaalhouder van een multinational Den Haag onder druk, om ’s avonds schaterend te telefoneren met zijn Britse collega, die in Londen net met een verhuizing naar Den Haag heeft gedreigd. Dat loopt van bonanerende graaibankiers als voormalig ING-baas Michel Tilmant, die meteen aankondigde ‘zijn’ bank naar elders mee te nemen toen Wouter Bos als minister van Financiën kritiek op zijn megasalaris uitte, tot Griekse scheepsmagnaten die voor zichzelf grondwettelijke belastingvrijstelling hebben bedongen.

  En zolang Cameron als loopjongen van de City de Tilmants uit de wind kan houden en Franse belastingvluchtelingen welkom mag heten, is er geen oplossing in zicht. Juist om de natiestaat te redden is op dit specifieke terrein dan ook meer macht voor Brussel nodig – iets wat de SP met haar verzet tegen Europees bankentoezicht maar niet wil snappen, en de VVD van Camerons grote vriend Rutte, die het totale markt-denken heeft omarmt, maar al te goed.

  Verenigde Staten
  In Amerika vormt Mitt Romney, die zelfs minder belasting dan zijn werkster betaalt, er de belichaming van. Het gaat hier om een parasitaire klasse van Bovenbazen, die vindt dat de rest van de mensheid het eigenlijk als een grote gunst moet beschouwen dat zij bereid is om op aarde te wonen en daar voor werkgelegenheid te zorgen. Dat is de kern van de redenering achter het politieke programma van rabiaat-rechtse Republikeinen als de kersverse vicepresidentskandidaat Paul Ryan, die met hun ideologische dominantie en lobbykracht via het frame van ‘een kleinere overheid’ politiek en wetgeving in Amerika zo hebben weten te stroomlijnen dat zij vooral de superrijken bedienen, waardoor de materiële ongelijkheid ginds inmiddels een schunnige omvang heeft aangenomen.

  Een van de goeroes van dit denken, Yale-econoom Robert Shiller, verkondigt in zijn jongste boek openlijk dat de politiek niet naar een eerlijke welvaartsverdeling moet streven, maar de rijken slechts tot meer filantropie moet opvoeden en de armen moet leren beter om te gaan met het ontvangen van een aalmoes.

  Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus (en columnist voor Volkskrant.nl)[/quote]

  De superrijken, synoniem voor de Illuminatie?

 13. @ moin, goed stuk, en dan volhouden dat iedereen blaam treft.
  Dus als ik het goe begrijp zeggen deze lieden.
  De elite heeft zich legaal en illegaal verrijkte, heeft het geld allemaal weggesluist en baadt in weelde en levert een groot gevaar voor de maatschappelijke samenhang, maar het volk is net zo schuldig.
  Alleen jammer dat ze niet net zoveel profiteren als die parasieten.

 14. @15, Moin, als het alleen om Europees bankentoezicht ging ( in ruil voor een schuldenunie toch? ) dan zou dat een laatste stap wat betreft de Europese integratie kunnen zijn.
  Maar, daar zal het natuurlijk niet bij blijven.
  Eindigt in een politieke unie waarin Brussel de belastingen gaar harmoniseren, de begrotingen moet goedkeuren etc.
  Weg Nederlandse soevereiniteit.
  Zoals ik wel vaker heb betoogd, geloof ik niet dat de stem van het volk nog kracht zal hebben. Ze zullen dan ook zwijgen.
  Het zal heel druk worden in Brussel.
  Een komen en gaan van lobbyclubjes om de vestiging van een neoliberale dictatuur veilig te stellen.

 15. @Verontruste burger:

  [quote]Een komen en gaan van lobbyclubjes om de vestiging van een neoliberale dictatuur veilig te stellen.[/quote]

  Betekent deze dictatuur dat er ook geen enkele uitkering en zorg voor de kwetsbaren in de samenleving meer zullen bestaan en de werkenden voor een hongerloontje moeten werken, zoals dat allang in de V.S. het geval is? Of wordt het hier nog veel erger dan daar in de V.S.?

 16. @19 Moin, ik denk erger, omdat de VS uiteindelijk toch een hoger welvaartsniveau heeft ( gemiddeld per hoofd van de bevolking ).
  Er is dus meer te verdelen.
  Je weet natuurlijk niet precies hoe gek ze gaan worden als de politieke unie een feit is.
  Maarals ze zich bijvoorbeeld gaan bemoeien me de hoogte van het minimumloon, de hoogte van de uitkeringen etc etc, dan is wel duidelijk dat de druk omlaag zal zijn. En fors ook.
  Kijk een neoliberaal superstaat zal belastingverhoging voor de rijken blokkeren ( belastingharmonisatie ).
  Tegelijkettijd wordt er op toegezien dat we de begrotingen op orde hebben ( begrotingsunie ).
  Dus gaat er aan de uigavenkant ( verzorgingsstaat, zorg, uitkeringen etc ) gesnoeit worden ( 1 en 1 is 2 ).
  Overheden van de lidstaten zullen dus steeds kleiner worden en uiteindelijk opgeheven ten faveure van de superstaat.
  Het is niet moeilijk in te zien dat het electoraat hier niets meer tegen kan ondernemen als dit proces echt losgaat.
  En dat kan sneller zijn dan we vrezen, de neoliberaal Pechteld staat echt te popelen. Hij geniet nu al van elk stukje ( stap voor stap strategie -Ben- ) souvereiniteit dat Nederland gaat overdragen aan de hoofdstad van dit moloch Brussel.
  Ik vind oprecht dat dit een vorm van landverraad is als het volk hier zich niet zeer direct over mag uitspreken.
  Maar het meest pijnlijke vind ik dat dit allemaal maar kan zonder democratische controle.
  Kijk eens hoe de honderden miljarden belastiggeld ( ook pensioengeld ???) zonder fatsoenlijke toestemming naar zuidelijke oorden worden overgemaakt.
  Ik wil even duidelijk stellen dat ik niks tegen de gemiddelde Spanjaard of Griek heb, maar het gaat er om dat dat allemaal in essentie ONDEMOCRATISCH gebeurt. Bovendien gaat het niet helpen. In tegendeel omdat dit het volharden in een verliezende politiek betekent
  En ik ben verontrust omdat de elite nu al handelt of democratie alleen maar irritant is, en de vestiging van de de neoliberale superstaat vertraagt. Het is niet meer iets dat van intrinsieke waarde is ( dus los van de bestuurlijke nadelen die aan bij democratie horen ),
  Snap je wat ik bedoel. Er vindt bij de elite momenteel een morele revolutie plaats, die zal leiden tot moreel verval.
  Het lijkt er zelfs op dat DEMOCRATIE voor de echt losgeslagen elite een VIJAND is die uitgeschakeld moet worden
  Het GEBEURT allemaal NU
  Ik vrees dat omzien naar de minder fortuinlijke medemens in zo’n maatschappij alleen maar op individueel niveau zal gebeuren.
  Velen vinden ( vaak christenen ) dat goed.
  Ik ben van mening dat dat het lot van velen nog schrijnender zal maken omdat een deel ‘opgevangen’ wordt en een deel heel zichtbaar ARM maar ook ALLEEN en in de steek gelaten.
  Ik heb het heel goed, heb alles wat ik nodig heb en vrees voor mij persoonlijk de toekomst niet maar ik vind zo’n maatschappij walgelijk. Dat meen ik uit de grond van mijn hart.
  We worden qua moraal teruggeworpen in de tijd.
  Ik ga niet op de PVV stemmen maar ik hoop dat de PVV onverwacht groot wordt om verdere integratie te frustreren.
  Gebeurt misschien ook in andere landen.
  Dan is er hoop.

 17. @Verontruste burger:

  [quote]Maarals ze zich bijvoorbeeld gaan bemoeien me de hoogte van het minimumloon, de hoogte van de uitkeringen etc etc, dan is wel duidelijk dat de druk omlaag zal zijn. En fors ook.[/quote]

  Hoeveel zou bijv. de Bijstandsuitkering van de E.U. moeten dalen dan? Hoogte netto-Bijstand voor een alleenstaande is zo’n 880 Euro per maand. Door de afbouw van de Dubbele Algemene Heffingskorting in het referentieminimumloon gaat de Bijstand al de komende jaren in stapjes omlaag.

  [quote]Ik vrees dat omzien naar je minder fortuinlijke medemens in zo’n maatschappij alleen maar op individueel niveau zal gebeuren.
  Velen vinden ( vaak christenen ) dat goed.
  Ik bem ben van mening dat dat het lot van velen nog schrijnender zal maken omdat een deel ‘opgevangen’ wordt en een deel heel zichtbaar ARM maar ook ALLEEN en in de steek gelaten.[/quote]

  Oprechte christenen zien daarin een duidelijke uitdaging om de arme medemens in nood ook te helpen, Jezus riep zelf daartoe ook op. Ook de Brief van Jacobus riep dat op. Bijv. via de kerkelijke diaconie, armenhuizen en de caritas, zoals wij dat voor de komst van de verzorgingsstaat dat ook hadden. Eigenlijk zijn al onze bezuinigingen op uitkeringen maar een LUXEPROBLEEM, in vele landen (Zuid-Afrika, Oost-Europese landen, Israël) heb je namelijk geen uitkering voor werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

  Op http://www.armekant-eva.nl/publicaties/armekrant2012-2c.html kun je al lezen hoe mensen weer elkaar gaan helpen nu de verzorgingsstaat minder wordt.

 18. @21, moin, zoals ik vaker heb gezegd, veel christenen zijn hele goede mensen en vrienden in de strijd tegen onrecht en armoede.
  Een deel echter ( de fanatici ) niet, en zij zien de ongelijkheid in de wereld niet als een probleem, en misschien zelfs wel als een van ‘hogerhand’ ingestelde orde.
  Moin, kijk naar de VS, daar zijn heel veel goede christenen, dat vind ik echt, maar zij hebben niet kunnen voorkomen dat de ongelijkheid, de armoede steeds meer is toegenomen.
  Ja, zij doen binnen hun mogelijkeheden wat er redelijkerwijs van goede mensen verwacht mag worden.
  Mijn punt is dat deze goede werken van barmhartige christenen, broeders in de strijd tegen de ongelijkheid niet in de plaats van ‘georganiseerde solidariteit’ mag komen.
  Het is fantastisch als het er bovenop komt.
  Moin, kijk naar de VS en vergelijk met Nederland.
  Waar is meer ongelijkheid, sociaal onrecht?
  En waar zitten de kerken voller?
  Helaas zijn er dus veel christenen die daar allemaal niet zoveel prioriteit aan geven.
  Laten we wel wezen Moin, valt een strijd tegen ongelijkheid, armoede te rijmen met een stem voor de republikeinen?
  Precies, en dat is wat helaas een groot deel van deze ‘verdwaalde’ christenen doen.
  Een groot deel ook niet, en dat zijn onze vrienden in de strijd voor een betere wereld.
  PS natuurlijk is het niet precies te zeggen, in welke mate e.e.a. zal gebeuren, hoe hoog een bijstand… etc.
  Het gaat om het ‘aanvoelen’ welke richting de ‘krachten’ hebben en waar dat toe zal leiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.