Dow Jones: Grootste intraday crash in 24 jaar

0


De Dow Jones Industrial Average heeft donderdag een bizarre rit naar beneden gemaakt door nieuwe problemen en rellen in Griekenland. Het is voor het eerst 24 jaar dat de Dow Jones index intraday zo hard crasht.

De Dow Jones viel donderdagavond kwart voor negen, Nederlandse tijd, bijna 1000 punten naar beneden tot onder de 10.000 punten. Daardoor stond de Dow op een verlies van 9,2% intraday. Op het laagste punt was in totaal zo’n 1 Biljoen dollar verdampt. De Dow herstelde snel en eindigde uiteindelijk op 10.520, een verlies van 348 punten.


Volgens sommige bronnen (Marketwatch.com) kwam de daling door een foute invoer door een handelaar van de bank Citigroup. Hij zou in plaats van een miljoen aandelen Procter & Gambler een miljard stuks hebben verkocht. Het aandeel daalde van $60,- naar $40,-. Het voorval is ondezocht, maar er is nog geen bewijs gevonden. Het aandeel Accenture (een outsourcing bedrijf) daalde van $40,- binnen een minuut naar $0,01. Dit moet natuurlijk een technische fout zijn geweest.

Andere bronnen, waaronder Reuters, geven ‘high efficient trading’ en ook ‘algorithmic trading’ de schuld van de daling. Omdat computers zo’n 60% van de aankopen en verkopen uitvoeren op de Amerikaanse beurs en te maken hebben met ingewikkelde algoritmes, formules en stoplos-niveaus kan dit een daling flink versnellen. Er zijn computers die binnen een miljoenste van een seconde een beslissing voor een aan- of verkoop kunnen maken en dit ook kunnen uitvoeren.

Goud was bij uitstek de vluchthaven donderdag. De prijs van goud steeg zo’n $35, tot boven de $1200,- per troy ounce. De euro daalde verder naar een nieuw laagterecord van $1,2518. De olieprijs daalde zo’n $3,- door het negatieve sentiment tot $77,-.