Dow Jones op hoogste punt in 31 maanden

3

Ondanks de aanhoudende rellen in Egypte is de Dow Jones  naar het hoogste punt in de afgelopen 31 maanden gestegen. Dinsdag sloot de Dow Jones Industrial Average (waar 30 bedrijven deel van uitmaken) boven de grens van 12.000 punten. Het is voor het eerst sinds de kredietcrisis dat de grootste index van Amerika weer boven dit niveau sluit. De stijging werd mede veroorzaakt door goede resultaten van verschillende bedrijven over het vierde kwartaal in 2010 en beter dan verwachte macro-economische data over de Amerikaanse industrie.

De ontwikkelingen in Egypte en het naderende schuldplafond van Amerika waren blijkbaar niet van groot belang voor investeerders. De Amerikaanse staatsschuld bedraagt momenteel bijna 14,1 biljoen en stijgt elke dag met 4 miljard. Het zogenaamde schuldplafond is 14,3 biljoen en binnen twee maanden zou de Amerikaanse overheid dit plafond kunnen bereiken als deze niet verder wordt verhoogd. De Dow Jones index zette desalniettemin een plus neer van 1,25%. Sinds 9 maart 2009 is de index met ruim 80% gestegen. Ook de Standard and Poor’s stock index (S&P), de bredere aandelenmarkt in Amerika, steeg naar het hoogste punt in de afgelopen 2,5 jaar. De index sloot boven de 1.300 punten.

In de afgelopen acht dagen zijn er zo’n 300 doden en 3000 gewonden gevallen bij de protesten in de verschillende steden in Egypte. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de protesten in Egypte aanhouden. De Egyptenaren willen dat president Mubarak opstapt.

Wel zijn beleggers nog wat ongerust over de olieprijs. De prijs van een vat Brent oil steeg afgelopen maanden tot boven de $100,-. Op moment van schrijven is een vat brent oil $102,- waard. Voor een vat Crude Oil (Light Sweet) wordt momenteel $91,25 betaald. Een eventueel afsluiting van het Suez kanaal kan de prijs van olie verder doen stijgen. Janm Kees de Jager, Minister van Financiën, heeft reeds aangegeven dat het openblijven van het Suezkanaal van ‘direct belang’ is voor Nederland. Een hogere olieprijs kan de inflatie flink doen laten stijgen.