Dr Ron Paul over de dollar, bitcoin en ‘eerlijk geld’

0

Eerlijk geld of gezond geld, Dr Paul streeft al naar ‘sound money’ voor de term zelf populair werd. De dollar gaat zichzelf vernietigen, zegt hij. Daarom vindt hij het prima dat er een tegengewicht bestaat in de vom van digitale munten. Ooit was dat goud, en dat is het nog natuurlijk. Maar er was ook een tijd dat we zelfs geen goud mochten bezitten, aldus de dokter. Zelf accepteren Ron Paul en zijn zoon, senator Rand Paul, bitcoin als donaties voor hun politieke programma’s, dat spreekt eigenlijk vanzelf voor wie beide heren een beetje kent en volgt. Maar hij blijft een goldbug. Het is echter niet of goud, of bitcoin. Beide kunnen naast mekaar blijven bestaan.  

Dr Paul was aanwezig bij Consensus 2019 in New York City. Uiteraard werd hem gevraagd over zijn mening over het voorstel van ‘Representative Brad Sherman (D-CA), the US Congressmen’, om cryptomunten te bannen. Want die zouden Amerika’s munt en beleid bedreigen. Verwacht nog meer van dergelijke voorstellen en tegenwerking, was zijn antwoord.

‘If we see a threat to it, when someone comes along and says, “We need a law to ban cryptocurrencies to get rid of this uncertainty.” That to me is going to be around and it’s going to be a lot worse.’

Bitcoinmagazine.com

Politieke carrière

Dr. Paul (VS, 1935) was in vroegere tijden dokter bij de Amerikaanse luchtmacht, en had een privépraktijk in Texas als specialist. Het lezen over de werken van Ludwig von Mises en Ayn Rand deed hem ‘run for elected office’ in de jaren ’70. Toen ook richtte hij de The Ron Paul Institute for Peace and Prosperity’ op als ‘special project of the Foundation for Rational Economics and Education, a non-profit established by Ron Paul in 1976.’ Hij werd sindsdien maar liefst twaalf keer herkozen als Afgevaardigde voor de Republikeinen bij het Huis van Afgevaardigden. Paul is een beetje een buitenbeentje tijdens de diverse regeringsperioden sinds zijn lange politieke carrière. Hij dong ook verschillende keren mee als presidentskandidaat.

Vrijbuiter

Zijn standpunten zijn helder en klaar, altijd duidelijk en niet voor onderhandelingen of compromissen vatbaar. ‘Paul is fiscaal conservatief, constitutionalist, libertariër en een politieke ‘maverick’ (vrijbuiter) binnen het Huis van Afgevaardigden. Hij is voorstander van het strikt navolgen van de Amerikaanse grondwet. Hij stemt vaak tegen nieuwe wetten die de invloed van de (federale) overheid vergroten en/of ongrondwettelijk zijn. Hierdoor heeft hij in de media de bijnaam Dr. No gekregen.

Man met gezond verstand

Tegen buitenlandse inmenging door zijn land. Tegen een centrale bank. (Een van zijn boeken uit 2009 kreeg de veelzeggende titel: ‘End the Fed’. Tegen de doodstraf. Maar voor een stricter naleven van de Amerikaanse gondwet. En voor een terugkeer naar de goudstandaard. Hij is pro het homohuwelijk ook trouwens. Paul waarschuwt al heel lang voor het instorten van de dollar, die hij een tikkende tijdsbom noemt. Verder hekelt hij al minstens even lang dat de Amerikaanse welvaart zoveel op lenen is gebaseerd en zo weinig op productiviteit. Ook de War On Drugs beschouwt hij als een compleet falend beleid. We zouden u kunnen vragen, beste lezer, van welke partijgenoot Ron Paul de absolute tegenhanger is, op zowat àlle gebieden? Maar het zou allicht een retorische vraag zijn, dus dat laten we maar zozo…

Fascinerend

Specifiek over bitcoin, andere cryptomunten en blockchain, had hij nog dit te melden in zijn gesprek met Bitcoinmagazine:

“I love to watch markets — and, you know, down to $0 up to $20,000, that was sort of fascinating. What does this mean? I’m still trying to figure out what the endpoint is”.

Alernatief

“So that got me interested, and then I looked at the technology and I’m not a computer person. If I had to explain blockchain technology, I wouldn’t do well. I’m interested in the issue of alternative currencies, I’m interested in what happens when the market crashes and I’m interested in preserving an environment where people can have alternative ideas that might help solve the problems we have. I think that’s what bitcoin offers: an alternative. I want a free marketplace.”