Draghi’s ECB is de grootste obligatiehandelaar ter wereld geworden

1

Via FTM | Vorige week vond in het Amerikaanse Jackson Hole de belangrijkste bijeenkomst in bankenland plaats. De machtigste bankiers ter wereld draaiden echter vooral om de hete brij heen. Daarom een analyse van wat er juist níét werd gezegd.

Jackson Hole is een rustige vallei in de Amerikaanse staat Wyoming, een uurtje ten zuiden van het Yellowstone National Park. In de grootste plaats van de vallei, het gelijknamige Jackson, wonen niet meer dan tienduizend mensen. In de winter is het een skigebied; in de zomer kun je er goed vliegvissen.

Dat laatste stukje trivia is gek genoeg de reden dat Jackson Hole één keer per jaar volop in de internationale schijnwerpers staat. Al 25 jaar vindt hier namelijk dé jaarlijkse bijeenkomst van bankiers en financieel experts plaats. De locatie werd in 1982 gekozen om zo Paul Volcker, destijds president van de FED, naar de bijeenkomst te lokken. Volcker staat bekend als een fervent vliegvisser.

Maar dit artikel gaat niet over vliegvissen, of over wat de bankiers exact op die bijeenkomst zeiden. Het gaat vooral over wat er níét werd gezegd, maar wat je wel zou moeten weten: moeten we ons voorbereiden op een nieuwe kredietcrisis?

Protectionisme

De speech waar iedereen naar uitkeek was die van Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij die hoopten iets te weten te komen over het toekomstige ECB-beleid, kwamen echter bedrogen uit: Draghi repte er geen woord over. In plaats daarvan hield hij een pleidooi vóór open markten en tegen nationalistisch protectionisme zoals het ‘America first’ van Donald Trump. Lees het hele artikel op FTM.nl

Over de auteur

Berichten van externe websites en andere bronnen.