Draghi praat de financiële markten omhoog

12

Mario Draghi, de voormalige Italiaanse bankier en president van de Europese Centrale Bank, heeft donderdagmiddag laten weten dat de ECB alles op alles zet om de euro te redden. Dit was precies wat de financiële markten wilden horen. Die hadden wel een ‘shot hoop’ nodig. De euro werd door Draghi fors hoger gezet. Tijdens zijn praatje steeg de EURUSD van $1,2125 naar $1,2282. Ook beurzen reageerden euforisch op de statements van de opvolger van Trichet.

Een paar quotes die de koersen van aandelen en grondstoffen fors lieten stijgen: Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough“, To the extent that the size of the sovereign premia (borrowing costs) hamper the functioning of the monetary policy transmission channels, they come within our mandate.” Hij begon zijn speech met de volgende vreemde zin: The euro is like a bumblebee – it shouldn’t fly, but it does.”

Super Mario to the rescue. Draghi praat de financiële markten dus weer wat moed in en dat resulteerde in het gewenste effect. Een kleine euro rally (en dus grondstoffenrally), Europese beurzen die omhoog schieten en misschien nog wel het belangrijkste, de rente van de pigbonds daalden fors. Terwijl de rente van de Spaanse staatsobligatie eerder deze week nog boven de 7,75% noteerde, wist Draghi het rentepercentage terug te brengen naar 7,03%. Draghi liet tussen de regels door weten dat de ECB waarschijnlijk weer Italiaanse en Spaanse obligaties zal gaan opkopen, om de rente verder te drukken.

De Europese Central Bank intervenieerde al eerder in de markt van de staatsobligaties. Vanaf de tweede helft van 2010 tot het met het begin van 2012 kocht de ECB voor ruim €210 miljard aan PIGS-obligaties op. Het is dus duidelijk dat de markt nog niet op eigen benen kan staan. De problemen voor de korte termijn zijn wederom voor even ‘opgelost’. Ondertussen staat Griekenland nog steeds op het randje van de afgrond. Citigroup liet weten dat de kans nu 90% is dat Griekenland de euro zal verlaten.