Drie psychologische fouten bij crypto beleggen

0

Medium.com waarschuwt de cryptobelegger voor in het bijzonder drie valkuilen. Daar niet intrappen onderscheidt de winnaar van de verliezer. Waarom voelen zovelen zich geroepen om zowiezo te beleggen, in dit geval in cryptomunten. Waarom zijn er zoals met alle soorten van beleggen veel verliezers en weinig winnaars. We worden gegidst en op weg geholpen naar beter crypto beleggen. Read all about it!

FOMO

Fear Of Missing Out. Een bepaalde cryptomunt of token stijgt, veel en hoog maar…u weet niet echt waarom. Alleen: iederéén lijkt hier wel in te willen. Nou, die weten vast iets wat jij niet weet. En zovelen kunnen toch niet fout zitten? Dus doe je méé. Het kan een onwaar gerucht zijn dat de stijging veroorzaakt, of een geval van pump and dump. U riskeert bij de laatsten te zijn, vlak voor de koers van de munt of het token ineenstuikt. Een beetje winst verandert plotsklaps in veel verlies. Alleen wie er heel vroeg bij was kan zich de winnaar noemen. Remedie: er komt altijd weer een nieuwe kans om te verdienen. Loop de massa niet achterna zonder te weten waarom, want weet: de massa heeft meestal ongelijk.

‘Revenge trading’

Zo benoemt Medium.com het: wanneer je op een flink verlies staat, je (verondersteld) gefijntunede strategie maar uit het raam kieperen. Want je verdraagt dit onverwachte verlies niet. Je wilt met alle middelen en snel ook dat verlies goed maken. Gaat grotere risico’s nemen met vaak alle nare gevolgen vandien. Remedie: hou uw posities klein. Dan komt een negatieve verrassing, de plotse daling die nu een ravage aanricht in je portfolio, niet zo hard aan. Je hebt teveel risico genomen om te beginnen, door een te groot deel van je bezit in één of enkele munten of tokens te stoppen. Blijf vooral ook focussen op de langere termijn en negeer een (in het goede geval) klein verlies op korte termijn.

Gamblers fallacy

Een fallacy is een soort van bedrieglijkheid. We mogen investeren, beleggen, niet verwarren of bejegenen als gokken. Want dan hebben we het over een heel andere wereld, met heel andere spelregels. Voor zo ver die er dan al zijn. Gamblers fallacy is zoals op het wedden wanneer je een munt opgooit. In theorie is elke van de twee uitkomsten mogelijk. Het wordt kruis of munt, dat staat vast. Dus een 50/50 kans dat bijvoorbeeld kruis uitkomt, de volgende maal dat je ze opgooit? Nou: neen dus.

De munt die van niks weet

Gokkers, de beste en meest succesvolle toch, werken met kansberekening. Ze hebben allemaal toch een systeem. Maar: die munt, die weet van niks. Die weet niet dat, omdat ze al vijf maal op tien keer op kruis is beland, het tijd wordt voor munt. Het is niet omdat u al vijf keer achter elkaar verloren heeft met een bepaalde cryptotrade, u daarom de zesde keer zult winnen. Traders die hieraan ten prooi vallen, deze gamblers fallacy, zullen méér in een verlieslatende positie stoppen. Verwachtend, ‘berekenend’, dat ze de volgende keer wèl zullen winnen. Dat het tijd wordt (?) opdat hun oorspronkelijke verwachting gaat uitkomen. Nou, ook weer niet dus…

Ban uw emoties

Dat is dé remedie die voor elke foute instelling van elke (crypto)belegger geldt. Zorg er voor dat bij het cryptobeleggen, u niet uw eigen grootste vijand wordt…