Drie voorspellingen van Marc Faber voor 2014

10

Marc Faber, uitgever van The Gloom, Boom and Doom Report, heeft voor ons 3 voorspellingen voor het jaar 2014. Omwille van zijn vaak negatieve instelling wordt Faber ook wel Dr. Doom genoemd. In een uitzending van CNBC laat hij weten wat 2014 volgens hem in petto heeft.

marc faber

Amerikaanse beurs relatief duur

Eerste voorspelling: De Amerikaanse aandelenmarkt is volgens Marc Faber relatief duur geworden, zeker vergeleken met de Europese en de emerging markets.  Op basis van cyclisch aangepaste koers/winsten valt er volgens Faber weinig te verwachten van de Amerikaanse beurs voor de komende jaren.

Short Facebook, Twitter en Tesla

De tweede voorspelling: Sommige aandelen zijn volgens Dr. Doom begin 2014 verschrikkelijk duur. Vooral de technologische fondsen zijn fors opgelopen. Zo was het in het jaar 2000, net voor de internetbubbel, ook met een peperdure Nasdaq.  Faber laat weten dat hij de volgende aandelen wil shorten omdat ze volgens hem fors overgewaardeerd zijn: Facebook, Tesla, Twitter, Netflix en Veeva Systems. Short gaan in dit soort fondsen kan in 2014 zomaar 30% rendement opleveren, aldus de analist.

Long Goud en Vietnamese aandelen

Derde voorspelling: De beste kansen voor 2014 liggen volgens Faber in goud, goudmijnaandelen en Vietnamese aandelen. Faber: ‘gezien de globale geldcreatie – en dus niet alleen QE in de VS – en gegeven dat het totale krediet (lees: schuld) als een percentage van de prominent economieën nu 30 % hoger is dan in 2007 (voor het begin van de crisis), verwacht ik dat goud een goede verzekering is.’ Of de voorspellingen van Marc Faber uitkomen is natuurlijk de grote vraag. Het 1987 scenario voor 2013 is ieder geval niet uitgekomen.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie