Dubbele boodschappen rond Griekenland

9

De Griekse premier Antonis Samaras wil dat Griekenland meer tijd krijgt voor de bezuinigingen en hervormingen. Om dat te bereiken is hij druk bezig met een rondreis door Europa. In zijn agenda staan of stonden o.a. gesprekken gepland met Merkel, Hollande en vertegenwoordigers van Europese instituties. Alle tot nu toe gevoerde overleggen verlopen in een prettige sfeer, krijgen wij van betrokkenen te horen. Over en weer worden er schouderklopjes uitgedeeld, waarna officieel nog eens wordt uitdragen dat Griekenland zich aan de eerder gemaakte afspraken moet houden, dat er geen sprake kan zijn van uitstel, zoals door Premier Samaras gevraagd wordt en dat men het echt belangrijk vindt dat de Grieken deel blijven uitmaken van de Eurozone.

Dubbele boodschap

Wie zowel het een als het ander zegt te willen, zal toch water bij de wijn moeten doen. Achter de schermen gebeurt er volgens mij dan ook van alles. Voor de politici is inmiddels heel erg duidelijk dat het grootste deel van de bevolking van landen als Duitsland, Nederland en Finland het gepamper rond Griekenland zat is. Wie niet horen wil moet maar voelen. Qua geruststelling is hier dus krachtige taal nodig in de zin van Griekenland moet en zal zijn afspraken dienen na te komen!

Om Griekenland niet failliet te laten gaan c.q. te voorkomen dat men uit de Eurozone stapt en terugkeert naar de Drachme, moet men Samaras op de een of andere manier toch helpen. Het vervelende hieraan is echter dat alle aanvullende hulp al snel weer vele miljarden euro’s extra vraagt.

Verzin een list Tom poes

Samaras heeft als list bedacht dat hij om meer tijd zal vragen, maar niet om meer geld. Hoe hij dat in een tijdperk waarin wordt gezegd dat alle tijd ook geld is voor elkaar wil krijgen blijft onduidelijk. Griekenland moet tegelijkertijd zowel economisch groeien , bezuinigen, privatiseren, herstructureren, zijn schulden afbetalen én meer geld lenen om het land draaiende te houden. Volgens mij hebben we het dan echt over een onmogelijke opgave.

Wie de materie een beetje probeert te volgen komt zo her en der wat snippers informatie tegen over mogelijke oplossingsrichtingen. Het gaat dan o.a. om nog meer kwijtschelding van schulden, te betalen rentes terugbrengen naar nul procent, het oprekken van terugbetalingstermijnen en/of het op een of andere wijze laten fungeren van de ECB als geldverstrekker met haast onbeperkte middelen.

Troikabezoek september

Alle verdere overleg en besluitvorming rond Griekenland wordt gekoppeld aan de bevindingen van de Troika waarover in september een rapport moet verschijnen. Zeker is dat op dit moment geen enkele regeringsleider Griekenland durft te laten vallen. Niemand wil de zwarte piet toegespeeld krijgen, aangewezen worden als degene die de trekker heeft overgehaald en daarmee de zogenaamde veroorzaker is van alles wat volgt. Vanuit dat standpunt gezien heeft de Griekse regering nog veel macht om dingen voor elkaar te krijgen. In de tussentijd is het voor ons Nederlanders afwachten wat de verkiezingen brengen en voor onze Duitse buren wat het hoogste rechtscollege over het ESM gaat beslissen. Het blijft spannend en onzeker.