Duitse grondlegger Euro roept op tot einde Euro

12

Oskar Lafontaine, de Duitse minister van Financiën tijdens de invoering van de Euro, roept op om een einde te maken aan de Europese gemeenschappelijke valuta, zodat Zuid-Europa een kans krijgt om economisch te herstellen. De huidige weg leidt volgens hem slechts tot een ‘catastrofe’.

b-w-german pol

Einde euro?

Lafontaine denkt dat de Euro een gemeenschappelijk loonbeleid nodig heeft om te kunnen slagen. In de jaren negentig dacht hij dat het mogelijk was om tot een dergelijk beleid te komen. Momenteel is hij minder positief. Griekenland, Portugal en Spanje moeten eigenlijk 20 tot 30 procent goedkoper zijn dan het Europese gemiddelde om een gebalanceerde concurrentiepositie met Noord-Europa te hebben, terwijl Duitsland dan 20% duurder zou moeten zijn.

Tijden zullen veranderen

Volgens Lafontaine realiseren de Duitsers nog niet dat Zuid-Europa, inclusief Frankrijk, door de huidige economische misère vroeg of laat gedwongen worden om de Duitse hegemonie te bestrijden. Vooral de Duitse loonmatigingen (wage dumping of Lohndumping) zetten de betrekkingen op gespannen voet. Op een zeker moment zullen de Zuid-Europese landen gezamenlijk een beleidsverandering afdwingen ten kosten van de Duitse export.

Frankrijk stopt met bezuinigen

Deze voorspelling werd afgelopen zaterdag al snel bewaarheid toen de Franse minister van Financiën, Pierre Moscovici, het einde van de bezuinigingsrondes aankondigde, waarmee Parijs de relatie verder beschadigde met Berlijn. “Bezuinigingen zijn voorbij. Dit is een doorslaggevend moment in de geschiedenis van het Europese project”, zei Moscovici op de Franse televisie. “We zien hier het einde van het bezuinigingsdogma, dat is een overwinning voor het Franse perspectief.

Kapitaalcontroles in EU worden onvermijdelijk

Of deze uitspraken slechts politieke retoriek zijn voor de eigen bühne of echt een begin markeert van een omslagpunt moet nog bezien worden. Lafontaine denkt in ieder geval dat het opbreken van de Euro uiteindelijk onontkoombaar is. Kapitaalcontroles zullen dan ook onvermijdelijk zijn. In Cyprus zijn de eerste stappen immers al gezet.

Verkiezingen

Het zijn opvallende uitspraken van een prominent links Duitse politicus. De vraag is of deze zaken ook een rol gaan spelen tijdens de Duitse federale verkiezingen in september van dit jaar. Nu de Franse economie te maken krijgt met een nieuwe recessie, zullen geluiden als deze alleen maar sterker worden.