Duitse Hof: ESM OK met duidelijke mits….

20

Dinsdag 12 september 10.00 uur. Het was muisstil in het Duitse parlement, in de zittingszaal en op andere plekken. De adem werd ingehouden en er klonk bij de Eurofielen een zucht van opluchting toen uit de eerste uitspraakzinnen duidelijk werd dat het ESM als zodanig niet tegen werd gehouden. Een korte eerste impressie.

De Duitse president Gauck mag wat het Hof betreft, inzake het ESM-verdrag zijn handtekening gaan plaatsen nádat alsnog voldaan is aan twee nadere voorwaarden namelijk:

1.    Begrenzing van het totale Duitse risico tot een maximum van 190 miljard euro, tenzij later door het Duitse parlement anders wordt beslist;
2.    Vastlegging van een informatieplicht aan het Duitse Parlement om inzake het ESM controle uit te kunnen oefenen op de geplande en werkelijke uitgaven.

Kan ieder nu blij zijn?

Of ieder nu blij kan zijn is maar helemaal de vraag. Zeker is dat veel Duitse politici opgelucht ademhalen wat de begrenzing van de garanties betreft. Een heel andere zaak zal de vormgeving van de twee voorwaarden zijn. Het ESM verdrag is immers al klaar en ondertekend. Als Duitsland een maximum als voorwaarde mag stellen hoe zit het dan met Nederland, Finland en andere landen? Was het niet stellen van grenzen volgens Draghi het enige werkzame instrument om de markten gerust te stellen en speculatie tegen te gaan.  Verder geldt dat het ESM gebaseerd is op ultieme geheimhouding, ook daar komt nu een bres in omdat het Duitse parlement geïnformeerd moet worden. Nee volgens mij zijn de problemen met deze voorlopige uitspraak echt niet voorbij, zullen er nog vele listen verzonnen moeten worden om daadkrachtig verder te kunnen. Later vast meer.

Aanvulling – Aankoop obligaties

Inmiddels is de hele tekst van de uitspraak beschikbaar en daarin wordt zijdelings ook ingegaan op het door de ECB opkopen van obligaties van schuldenlanden en het mogelijke gebruik daarvan als onderpand. In dit stukje tekst kan wel eens een behoorlijk probleem voor de ECB zitten omdat het heel concreet aangeeft wat volgens het Hof verboden is.

Gegen den ESM-Vertrag selbst kann auch nicht eingewandt werden, dass der
ESM zum Vehikel einer verfassungswidrigen Staatsfinanzierung durch die
Europäische Zentralbank werden könnte. Da eine Aufnahme von Kapital
durch den ESM bei der Europäischen Zentralbank allein oder in Verbindung
mit der Hinterlegung von Staatsanleihen mit dem in Art. 123 AEUV
verankerten Verbot monetärer Haushaltsfinanzierung nicht vereinbar wäre,
kann der Vertrag nur so verstanden werden, dass er derartige
Anleiheoperationen nicht zulässt. Der Europäische Stabilitätsmechanismus
unterfällt den in Art. 123 Abs. 1 AEUV genannten Institutionen, an
welche keine Kredite durch die Europäische Zentralbank vergeben werden
dürfen.

Auch eine Hinterlegung von Staatsanleihen durch den ESM bei der
Europäischen Zentralbank als Sicherheit für Kreditewürde gegen das
Verbot unmittelbaren Erwerbs von Schuldtiteln öffentlicher Stellen
verstoßen. Dabei kann offen bleiben, ob hierin eineÜbernahme von
Schuldtiteln direkt vom öffentlichen Emittenten am Primärmarkt läge oder
nach dem Zwischenerwerb durch den ESM einem Erwerb am Sekundärmarkt
entspräche. Denn ein Erwerb von Staatsanleihen am Sekundärmarkt durch
die Europäische Zentralbank, der auf eine von den Kapitalmärkten
unabhängige Finanzierung der Haushalte der Mitgliedstaaten zielte, ist
als Umgehung des Verbotes monetärer Haushaltsfinanzierung ebenfalls
untersagt. Inwieweit das vom Rat der Europäischen Zentralbank am 6.
September 2012 beschlossene Programm über den Ankauf von Staatsanleihen
finanzschwacher Euro-Staaten diesen rechtlichen Vorgaben entspricht, war
im vorliegenden Verfahren auf Erlass einer einstweiligen Anordnung, das
sich ausschließlich auf die Zustimmungsgesetze zum ESM-Vertrag und zum
Fiskalpakt sowie die entsprechenden Begleitgesetze bezieht, nicht zu
entscheiden

20 REACTIES

 1. De mits en maars kunnen erg gemakkelijk worden omzeild.

  Op Duitse sites wordt al gesproken van Hoogverraad.

  De mits en maars zijn voor de buhne.

  bv
  Art 25 (2): quotale Übernahme der Haftung ausfallender Staaten (Nehmerländer) durch die verbleibenden. Schon heute nach dem Ausfall von IRL, GR, POR und faktisch SPA und ITA faktische Haftung Deutschlands bis zu 50% des ESM-Max-Volumens. Berechnet wurden die 190 Mrd EUR aber auf Basis 27%!

  .

  Zie bijdragen op Hyperinfatie WordPress.

 2. #1 helemaal mee eens.
  Wie gaat er op toezien dat die randvoorwaarden worden nageleefd?
  Regeltjes an afspraken die niemand snapt laat staan uitvoerd.
  Hahahahaha.Adios duitsland.Ze heben zichzelf in de uitverkoop gezet.Zuur zeer zuur voor de duitsebevolking en ons .

  No way back!
  De enige uitweg is zelf als eerste uit de euro stappen.

 3. @1 Als ik op ZH kijk zijn er toch wel heel wat misten en maren. Ik denk dat het groeiende anti EU sentiment in Dld er wel voor zal zorgen dat zorgen de regeltjes flexibel worden gebogen door Eurofiele politici ze heel wat juridische actie kunnen verwachten. Las zelfs dat Dld ook het recht heeft het ESM ten alle tijde te verlaten…

 4. Dit was zoooo voorspelbaar. En helemaal eens de voorwaarden zijn voor de buhne.
  Eerlijk gezegd was ik niet eens benieuwd naar de uitspraak.
  Zoals eerder gezegd : het was ondenkbaar dat een paar rechters letterlijk de druk van de hele wereld inclusief een groot deel van de Duitse politiek zouden weerstaan.
  Ik vestig mijn hoop op het Griekse volk.

 5. We weten toch inmiddels wel dat Europa insolvabel is? Met geen mogelijkheid haar schuld kan terugbetalen? Het bewaren van de status quo. De troika kwam met een voorstel vandaag voor Griekse werknemers: 6 dagen per week werken, 13 uur per dag. Opdat Griekenland uit zichzelf uit de euro stapt en niemand (lees Duitsland) als schuldige kan worden aangewezen. De situatie wordt steeds beroerder, Spanje gaat dezelfde kant op. Het blijft garanties verhogen en liquiditeit pompen, de onderliggende waarden, het fundament, kalven af als een oud strand. De productie moet terug naar Europa. De fabrieken. Met een derivaten en diensten economie komen we er niet.

  Het grootkapitaal vloeit naar Azie als de Europese bron is opgedroogd. Van burger tot melkkoe.

 6. @ 5 Ach het oude Europa als vakantieparadijs voor Chinezen kan nog wat geld in het laatje brengen. Ben het verder eens dat productie hier mist. Echter vergis je niet, we zijn nog maar aan het begin van de automatiserings boom. In Azie zullen daardoor ook werkloze massa’s ontstaan.

 7. @6
  Klopt. Maar het is toch de bedoeling dat automatisering de mens werk uit handen neemt? Of moeten we daarnaast gewoon blijven werken, tegen een lager loon? En afwachten tot noeste arbeid weer goedkoper is dan automatisering zodat we op onze versleten schoenen en met gebogen hoofd bij de tijdklok kunnen aansluiten in de fabriekshal?

  Lokale productie en consumptie beste Pe. Beursnoteringen verbieden, multinationals weren in heel Europa. Dat is pas toekomst. In de huidige situatie verdwijnt 80% van de revenuen naar elders en wordt niet lokaal geïnvesteerd. De flow van waarde naar de schaduw- en derivaten economie vanuit de echte economie.

  Financieel fascisme. Ik vraag me wel af wie straks al die producten moet gaan kopen en dus de groei aanjagen…….. Heheheh, dat laatste gaat zo niet werken, en die fase zijn we inmiddels binnengewandeld. De vernietiging van de middenklasse. Jammer dat niet de financiele derivatenballon wordt lekgeprikt, maar de burger.

  Het leger wordt opgeofferd om het peloton te redden. De omgekeerde wereld.

 8. Aan het Griekse volk,

  Hierbij wil ik mijn bewondering voor u uitspreken.
  De hele wereld moet dankbaar zijn voor wat uw land heeft voortgebracht.
  Ik noem de nalatenschap van grote denkers, die tot op de dag van vandaag, twee duizend jaar later, bestudeerd en bewonderd worden.
  De kunst en wetenschap op een hoger niveau getild.
  In uw roemrijke verleden barbaren tot ver buiten Griekenland verpletterend verslagen en onderworpen. Soms staande tegenover een grote meerderheid.
  Groots is uw verleden. Beschaving en democratie heeft de Griekse natie de mensheid geschonken.
  Oneindig groot is mijn verdriet als ik nu naar Griekenland kijk.
  Ziet hoe u vernederd wordt door barbaren uit het noorden, hoe de democratie op de vuilnishoop van geschiedenis gesmeten wordt.
  Vandaag wordt u geroepen de beschaving die u de mensheid heeft gebracht te vuur en te zwaard te verdedigen.
  Wederom staat uw land tegenover een meerderheid van barbaren. Toch zult u zegevieren, en uw beschaafde medestanders zullen buiten uw land uw voorbeeld overnemen en de barbaren een verpletterende nederlaag toebrengen.
  Werp het juk af en smijt het in het gezicht van de troika, vul de straten en pleinen, vervolg de elite, de veroorzakers van alle ellende. Ze hebben u bestolen en verraden.
  Smijt ze UW land uit en die troika erachteraan. Laat u niet omkopen en chanteren.
  Bevrijdt Europa van het barbarendom. Verpletter het Khazarenrijk, zoals u ook in het verleden machtige tegenstanders, zoals de Perzen, met moed en list verslagen heeft. En doe het net zo grondig als de Romeinen Chartago van de aardbodem hebben geveegd.
  Redt Europa, ga voor in de strijd, uw bewonderaars zullen volgen.

  Met het diepste respect,

  Uw verontruste bewonderaar

 9. @ 7 Houtskool. Ik ben het helemaal met je betoog eens. Alleen probeer ik het altijd wel realistisch te blijven Wat je schetst is een toekomstig scenario waarin de boel echt totaal moet klappen en er dan als het ware opnieuw gebouwd kan worden en dat mensen echt bewust zijn van wat er moet gebeuren. En dan nog zal het een moeilijke weg zijn. Wat overal zullen overigens weer charlatans en mensen opstaan waarvan men denkt dat het met hen allemaal wel goed komt. En hoe makkelijk de massa valt voor dit soort dingen hebben we vandaag wel weer gezien. 41 vs 40 zetel voor VVD en PvdA de rest is weggevaagd. Massa’s kunnen rare dingen doen…

 10. Over De ESM-Strop :

  “The cost of this monetary insanity (and reckless betrayal of the European people) is nothing less than a commitment to hyperinflation. None of Europe’s Deadbeat Debtors has any savings (including Germany itself). Thus every euro spent on these extravagant bond-purchases will be printed out of thin air.”

  ” This “unlimited bond-buying” is apparently also going to extend to soaking-up more of the financial feces which continues to accumulate on the balance sheets of the ultra-fraudulent Big Banks. Thus what we have is a massive increase in the money supply, with 0% going toward any productive economic use, and 100% going toward doing nothing but soaking-up worthless banker-paper.”

  Afkomstig van

  http://silvergoldbull.com/blog/analysis-germany-caves-in-to-hyperinflation/

 11. @Verontruste burger: prachtig geschreven stuk. Er zijn gelukkig nog mensen die nog redelijk foutloos Nederlands kunnen opschrijven. Ik ben het met je eens dat het onterecht is dat het Griekse volk door Europa verketterd wordt. Gezien de verkiezingsuitslag in Nederland ben ik echter bang dat Europa gewoon verder gaat op de ingeslagen weg en dat de piepende en krakende wagen nog wel even doorrijdt. Richt je aandacht maar op de andere kant van de grote plas want daar gaat het als eerste echt goed mis. Ik moet zeggen dat ze de aandacht goed naar het Midden-Oosten en Europa weten te verleggen.

 12. @Gaengphed: blij om te zien dat je weer terug bent. Het zal inderdaad een verkapte nee blijken te zijn. Dank je voor het artikel. Als je zelf al analytisch te werk gaat en je bent er toe in staat om zelf na te denken weet je in feite al dat het helemaal niet rooskleurig is. De schuldencrisis is zo omvangrijk dat het niet op te lossen is met een ESM en/of Eurobonds. Het probleem is dat het in de rest van de wereld ook niet goed gaat. Europa zal in z’n geheel veel meer moeten exporteren want anders teert het verder in. De enige manier om het schuldenprobleem op te lossen is een langdurige, meer dan evenredige, groei gemiddeld over de gehele eurozone.

 13. MUST READ.

  Dagelijkse standaard.be: Het ESM komt niet! Ja van BVG blijkt nein.

  Het constitutionele hof in Duitsland heeft de Euro toegestaan, omdat het budgetrecht niet werd aangetast.

  Het ESM tast dat wel aan en de BVG ziet dat als een aantasting van een fundamentele grondwet in de democratie en die MOET via een referendum beslist worden.

  .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.