Duitsland en Frankrijk komen samen met voorstellen over euro

1

Via Politalk.nl | Vrijdag 19 januari kwamen bondskanselier Merkel en president Macron in Parijs bij elkaar om te praten over de toekomst van de Eurozone. De Duitse en Franse visie op de euro verschilt nogal, maar ja, de twee zijn nu eenmaal tot elkaar veroordeeld. Hoe komen ze inhoudelijk bij elkaar? Een gezamenlijk rapport van veertien Duitse en Franse economen biedt wellicht een paar oplossingen. In maart komen de twee ‘leidersnaties’ van de Eurozone in elk geval met gezamenlijke voorstellen voor de euro.

euro frankrijk

De Duitsers -en Nederlanders- hangen van oudsher aan begrotingsdiscipline. Niet meer uitgeven dan wat er binnenkomt, en de eigen broek ophouden. Een constante stroom geld naar de zuidelijke landen is hun grootste nachtmerrie. De Fransen hebben echter een andere verhouding tot geld. Ze willen meer solidariteit, meer risico’s met elkaar delen.

De Fransen en Duitsers hebben er dus een flinke kluif aan om er samen uit te komen. Lang riep Parijs bij voorbaat ‘nee’ bij voorstellen uit Berlijn en andersom, maar dat lijkt nu te veranderen. Veertien Duitse en Franse economen publiceerden woensdag een blauwdruk voor een ‘eurozone nieuwe stijl’, waarin ze de twee kampen willen verenigen. Lees verder op Politalk.nl