Duitsland sleept ECB voor het gerecht: begin van het einde?

17

Er hangt een vreemd onheil in de lucht. Het beleid van de afgezwaaide Draki van de ECB krijgt inmiddels veel kritiek. Vooral in Duitsland. Het gaat er op lijken dat zijn monetaire beleid heeft gefaald. Zijn beleid om met onconventionele middelen de euro overeind te houden zou zich ooit moeten wreken, zo is al menig maal door kritische monetaire analisten geroepen. Je kan zo’n vernietigend beleid niet eeuwig volhouden.

De prijs van de euro

Met alsmaar aanhoudende renteverlagingen en het opkopen van rommelleningen een monetaire unie in leven zien te houden. Dat zijn beleid onconventioneel was heeft Draki toegegeven met zijn historische woorden: “Whatever it takes.” Maar een beleid dat anders is dan gebruikelijk kun je niet volhouden als dat neerslaat als een vorm van onderdrukking op de burgers in een muntunie. Ach ja, het is de prijs van de euro.

Nieuwe baas, nieuw beleid

Als spaargelden en pensioenreserves het moeten ontgelden dan gaat op zeker moment de massa zich roeren. En het beleid gaat zich keren tegen de maker(s) er van. Mario is hem gepiept en rupsje “Nooitgenoeg”, of iets charmanter uitgedrukt, ons engeltje Christine Lagarde met de zilvergrijze haren, gaat een andere koers varen. Behalve een voortzetting van het beteugelende beleid van Mario Draki ook nog even de begrotingsoverschotten onder handen nemen van landen die erg goed hun best doen. Dat schijnt dus niet een juiste balans te zijn in een muntunie van 19 landen waar nogal wat landjes slecht presteren. De machtswisseling bij de ECB moet natuurlijk wel opvallen.

Veel baantjes bij de ECB

We moeten met ons allen als gebruikers van de euro goed weten wie nu de scepter zwaait in dat bastion in Frankfurt. Ik vind dat kolossale gebouw van de ECB angstwekkend veel lijken op de Twintowers in New York die finaal tegen de vlakte gingen in 2001. Zou er op vliegveld Frankfurt niet een piloot rondlopen die het niet eens is met het ECB-beleid? Bij wat googelen lees ik dat het gebouw de lieve som van 1,2 miljard moest kosten. Maar dan heb je ook wat. 2600 Medewerkers hebben er hun baantje. Nu ja, dan wil je wel wat betekenen aan het eurofront niet? Dat merken we dus volop. De ECB laat zich gelden en wij zullen het weten. Maar hoe lang nog?

Kort geding bij de buren

In Duitsland zijn nogal wat tegenstanders die het absoluut oneens zijn met het ECB-beleid. Ze hebben een kort geding aangespannen tegen de ECB en willen dat Duitsland niet meedoet aan het opkopen van staatsobligaties. Per 1 november start de ECB weer met zijn opkoopprogramma. Artikel 123 van het Europees Verdrag zegt dat het verboden is om lidstaten monetair te financieren. Er staat al een ongelooflijk bedrag van 2.600 miljard op de balans van het eurosysteem. Hoe riskant is dat wel niet? Als schuldenaren in gebreke blijven met hun betalingen dan krijgen centrale banken grote problemen als deze moet bijlappen. Dat zou einde verhaal worden voor de gehele eurozone. De euro zou dalen naar een ongekend dieptepunt.

Twee handen op één buik

Nu wordt er begonnen met 20 miljard per maand op te kopen, terwijl de economie van de Eurozone nog niet eens officieel in een recessie verkeert. Wat nu als straks een echte recessie begint en zich verdiept naar erger. Ach ja, van 20 miljard kun je makkelijk naar 40, 60 en hoger. Gewoon trapsgewijs, eerst een “klein” beginnetje en daarna onverstoorbaar verhogen. De gebruikers van de euromunt trappen er wel weer in. Jammer genoeg is het EU-beleid voor velen een “ver-mijn-bed-show.” Krijgt in de huiskamer nauwelijks aandacht. En zo rollen we regelrecht naar een echte crisis. Niet alleen een eurocrisis maar tegelijk een EU-crisis. Als de lidstaten straks ook hun onderlinge begrotingstekorten moeten glad strijken zal dat geruzie geven. Let wel, een muntunie en een Europese Unie, dat zijn er twee. Twee handen op één buik.

Wat gaat Duitsland doen?

Maar wat als straks de rechter van het ‘Bundesverfassungsgericht’  het beleid van de ECB als geoorloofd beschouwt? Hoe spannend is dat? De massa volgt het gedoe rondom het gevaarlijke ECB-beleid niet eens. Zo lang er elke dag nog eurootjes op onze betaalrekening staan is er niets aan de hand. Toch ben ik zeer benieuwd naar de nieuwe ontwikkelingen op het beleidsterrein van de ECB ingeval Duitsland afwijkend gaat handelen en het ECB-beleid aan zijn laars lapt. Wel of niet met een positieve uitspraak van de rechter. Er is nu zoveel weerstand dat ik denk dat vrouwtje Lagarde moeilijke tijden tegemoet gaat. Langzaam keert het repressieve beleid zich tegen de ECB. Behalve de Duitse bevolking worden ook de buren in de polder wat onrustig.

Wij kunnen kwaken wat we willen

Op gegeven moment zal de massa toch een keer inzien dat het handhaven van een muntunie leidt tot slavenarbeid. Nou ja, moderne slavernij dan. Niet met de zweep maar een slimme onderdrukking door middel van een muntunie. Het is de euro die maakt dat er een groot verschil bestaat tussen arm en rijk. Ik heb al vaker uitgelegd dat met het monetaire beleid van de ECB het geld via de kapitaalmarkten als vanzelf wordt aangezogen door het grootkapitaal. De hengelaar zoekt de snoek op en werpt z’n visje vlak voor de grote bek. Met andere woorden: het grote geld aast op kleingeld. De ECB is de kweekvijver voor het kapitaal. En wij kikkers in een klein polderlandje kunnen kwaken wat we willen. Wij worden langzaam gaar gekookt in de pan en geen kikker die er uit springt.

GW

17 REACTIES

 1. 2007 waren wij allen in Euroland failliet.
  Nu 12 jaar later is het niet opgelost Neen het is veel erger geworden.
  Dan is er maar 1 oplossing dat is uithuilen en opnieuw beginnen waarbij uiteraard het volk bloed en de kapitaalkrachtige uit de wind worden gehouden.
  Hoe dan ook dan komt er een megacrisis waarbij de crisis 1929 een klein rimpeltje was.
  Denk soms hoe komen we hier als volk uit maar dan kijk ik naar hoe de Russen het hebben opgelost.
  Waar daar in de jaren 90 zich afspeelde was feitelijk hetzelfde als wat ons hier te wachten staat.
  Hierbij wel bedenkend dat Rusland een heel rijke bodem bezit en dat is in Europa niet het geval.

 2. Denk dat het niet makkelijk zal zijn voor de centrale banken om te stoppen met een beleid van alsmaar dalende rentevoeten. Bedoel dit: hoe krijg je beleggers zo gek om schuldpapier te kopen waarop ze de komende tien jaar of langer een nominale rente verdienen die de inflatie niet eens bijhoudt? Dat lukt alleen als je die beleggers kunt voorspiegelen dat de rentevoeten ook de komende jaren nog verder zullen dalen, zodat de lage rente gecompenseerd wordt door hogere obligatiekoersen.

  • Economische systemen bewegen in cyclussen. Socialisme, communisme, kapitalisme en noem maar op. Van hoog- naar laagconjunctuur en telkens op en neer. Geen enkel systeem is volmaakt omdat de mondiale economieën onderling grote verschillen in economische snelheid kennen. Hierdoor zien we nu een kentering in het globalisme. In het globalisme is het kapitalisme tot ongekende hoogte gestegen en heeft een enorme kloof tussen arm en rijk gecreëerd. Op gegeven moment keert een systeem zich tegen zichzelf. Is over de top en de weg terug naar het dal is een logische volkomen natuurlijke weg. Het kapitalisme vernietigt zichzelf doordat de recordhoge schuldenberg een record lage rentestandaard heeft voort gebracht. De eerste verschijnselen van zelfvernietiging zijn nu zichtbaar. Met negatieve rentetarieven breken we de boel af. We gaan het zien.

   • Bij een natuurlijk proces is dat inderdaad zo maar aangezien we in een bedrog en leugen wereld leven en alles kunstmatig wordt gehouden is dit niet meer. Waar ook geen rekening mee wordt gehouden in dit verhaal is dat internet en globalisme met elkaar verbonden zijn. Niet voor niets komen miljoenen afrikanen op het EU continent af. Dit is omdat zij via internet de welvaart met eigen ogen via internet kunnen aanschouwen. Zij zijn de nieuwe consument. Met open armen worden ze ontvangen. Einde globalisme is ook einde van internet. Dat zie ik niet gebeuren.

   • Beste Gerrit als we echt kapitalisme hadden waren in 2007 alle banken mooi failliet gegaan en meer dan verdiend. Maar deze parasitaire sector wil graag de winsten privaat maar verliezen wentelen ze af op het werkvolk. De centrale banken hebben megaschulden gemaakt en de consumptie van de toekomst naar het heden gehaald.
    Centraal bankieren is puur communisme, het zijn niet anders dan een stelletje clowns die enkel voor het eigen gewin daar zitten en alles wat ze aanraken naar de haaien helpen. Daarom maken we al grappen EU (SSR).

 3. Hoe klinkt ‘mannetje Welbergen’? Herhaaldelijk ‘Vrouwtje Lagarde’ in de tekst is niet alleen vervelend en aanmatigend, maar vooral denigrerend t.o.v. het (v) geslacht en doet op geen enkele manier ter zake. Beterschap!

  • Ik kijk waarschijnlijk teveel naar Voetbal Inside waar Johan Derksen zich vaak minachtend uitlaat t.o.v. de meisjes. Vrouwtje Lagarde klinkt zeker denigrerend, helemaal mee eens. Soms wil je als columnist wel eens laatdunkende taal uitkramen over iemand met wie je het niet eens bent. Iemand op een hoge positie zal enige kritiek moeten dulden. Vooral ingeval mensen last ondervinden van een repressief beleid wat de persoon nastreeft. Ik vrees dat dit mannetje haar naam nog vaak ondeugend zal misbruiken. Ik zal eens zoeken naar een andere variant. Opvallend dat ik nooit geen commentaar kreeg bij het misbruiken van het mannetje Draghi. “Draki” werd er echt niet warm of koud van. Vreemd genoeg was ik al ‘bang’ dat ik commentaar zou krijgen bij het degenereren van Christientje haar naam als vrouwspersoon.

 4. Hoe klinkt ‘mannetje Welbergen’? Herhaaldelijk ‘Vrouwtje Lagarde’ in de blogs is niet alleen vervelend en aanmatigend, maar vooral denigrerend t.o.v. het (v) geslacht en doet op geen enkele manier ter zake. Beterschap!

 5. Hoe klinkt ‘mannetje Welbergen’? Herhaaldelijk ‘Vrouwtje Lagarde’ in de tekst is niet alleen vervelend en aanmatigend, maar vooral denigrerend t.o.v. het (v) geslacht en doet op geen enkele manier ter zake. Beterschap!

  • donder lekker effe een eind op zeg met je #metoo sjeit
   alles en iedereen is tegenwoordig gedemoniseerd, gekwetst of gediscrimineerd om een scheet in de wind

   overcivilatie van een sneeuwvlok samenleving
   daaaaaaaaaaaaaaaaaaagggg!

   https://youtu.be/jbrzZWLu6Qw

 6. Duitsland krijgt van hogere hand gewoon opgedragen meer te spenderen, te stimuleren. Dat is de enige kans die er nog is, om het systeem in leven te houden. ECB kan niets meer, en al helemaal niet tijdens de volgende recessie. En die gaat 2020 toch wel komen?? Die duitsers die sparen gewoon door.

 7. ‘Karlsruge’, zoals het Constitutionele Hof in Duitsland wordt genoemd, is een geneutraliseerde farce.
  Duizenden (aan)klachten van personen en organisaties tegen EU en instituties
  (en verzoeken om toetsing aan de Grondwet) zijn in de afgelopen jaren afgewezen of doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie.
  ‘Karlsruhe’ conformeert zich in de regel aan vigerend politiek beleid.

  De ECB geniet volledige juridische immuniteit en kan niet aansprakelijk worden gesteld voor beleid dat een stabiele eenheidsmunt tot doel heeft.
  Zelfs kan blijkbaar niemand verhinderen dat de ECB met haar opkoopprogramma’s haar statutair mandaat overschrijdt.

  • Mee eens! Neemt niet weg dat de ECB zich op gevaarlijk terrein begeeft en door niets en niemand wordt afgeremd. De euro is de heilige koe en gaat boven alles. Er is nauwelijks oppositie, er heerst alleen angst onder de eurofiele politici en de EU-beleidsinstituten dat een geldverslindend project langzaam afbrokkelt. Juist daar zet men op in, om de EU-lidstaten angst aan te jagen dat we er met ons allen onderdoor gaan als de ECB met zijn euro faalt. Toch wel vreemd dat gepensioneerde bankpresidenten en steeds meer monetaristen kritiek hebben op het ECB-beleid.

   • & Gerrit dat is echt niet vreemd zodra ze met pensioen zijn deze bankpresidenten hangt hun carriere niet meer zo af van hun persoonlijke mening. De ECb draait zichzelf de nek om als ze de koopkracht te ver uithollen zal het best eens echt extreem kunnen worden in de EU.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.