De economie in Duitsland zal naar verwachting in 2010 met 3,6% groeien. Terwijl andere Europese landen, zoals Ierland, Griekenland en Spanje te maken hebben met noodhulp, failliete banken, schuldenproblemen en begrotingstekorten, draait de economie bij onze oosterburen gewoon vrolijk door. Het Duitse ondernemersvertrouwen steeg in november naar recordhoogte en ook de winkelverkopen namen toe. De Duitse werkloosheid daalde zelfs naar het laagste niveau in 18 jaar. In 2009 kromp de Duitse economie echter nog met 4,7%.

Ook de export is sterk, in specifiek de autobranche. Het gaat de Duitse automakers voor de wind en de kerstvakantie wordt zelfs ingekort om aan de grote vraag uit China te kunnen voldoen. Vooral BMW doet het erg goed. En dat is terug te zien in de aandelenkoers van Bayerische Motoren Werke. De waarde van een aandeel BMW in de afgelopen twee jaar met maar liefst 325% gestegen van €20,- naar zo’n €65,-. Daarmee noteert het aandeel ruim boven de koers van voor de kredietcrisis.

De economie in Duitsland groeit twee keer zo snel in vergelijking met Nederland. Hier moeten we genoegen nemen met een economische groei van 1,7% in 2010. Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandse Bank. Nederland moet volgens DNB de komende jaren rekening houden met een gematigde economische groei. In 2011 zal de economische groei naar verwachting vertragen tot 1,6%. Ook Duitsland zal volgend jaar iets in moeten leveren, maar zal in 2011 nog steeds 0,4% beter presteren dan die Niederlande.

In vergelijking met andere landen hoeft Duitsland zich ook geen druk te maken over de staatsobligaties. De bund is altijd een veilige haven geweest. Toch kan de eurocrisis roet in het Duitse eten gooien. Er moesten al aardig wat miljarden euro’s op tafel komen voor Griekenland en Ierland, maar waarschijnlijk zijn Portugal en Spanje de volgende slachtoffers. Dit gaat de Duitsers kosten, of Merkel dit nu leuk vindt of niet. De onzekerheden in Europa zijn wel  enigszins terug te zien in de Bundfuture, al stijgt de rente van de Bund lang niet zo hard als de rente op de staatsobligaties van de PIIGS-landen. Momenteel is de rente van een Duitse bund 2.87%, het hoogste niveau sinds 18 mei, toen Europa voor het eerst te maken kreeg met de schuldencrisis. Griekenland (en daarmee de eurozone) werd toen op het laatste moment werd gered van de ondergang. De toekomst van de euro lijkt voor een groot deel af te hangen van de Duitser. Er gaan al geruchten de ronde dat Duitsland de plannen voor een tweede Duitse Mark al klaar heeft liggen en in 2011 de euro zal verlaten. K. Dil

Eén reactie

  1. Het probleem voor Duitsland is dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten.
    Als de rest van Europa onder gaat, gaat Duitsland net zo hard mee.
    De Duitse banken hebben zwaar geinvesteerd in oa Spanje.
    Als de Spaanse banken onderuit gaan, is het gelijk “Game Over” voor Duitsland.
    Moeten wij ons nu optrekken aan Duitsland?
    Dat is net zoiets als jezelf aan de haren uit het moeras trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: