Duitsland waarschuwt voor overvloed aan liquiditeit

7

duitslandUit een bericht van Dow Jones blijkt dat de Duitse Minister Wolfgang Schaeuble woensdag 13 februari tijdens een bijeenkomst van de Duitse Christen Democratische Partij heeft gewaarschuwd voor de enorme hoeveelheid liquiditeiten in het systeem. De overvloed aan liquiditeit is volgens de Duitse minister helemaal niet zo goed voor het herstel van de economie. Volgens Schaeuble is het zelfs mogelijk dat we door de stimuleringen en toenemende liquiditeiten mogelijk te maken kunnen krijgen met een nieuwe wereldwijde financiële crisis.

De kredietcrisis van 2008

De crisis van 2008 noemen we niet voor niets de kredietcrisis. Volgens Schaeuble zal een crisis als die we hebben meegemaakt in 2008 niet worden vermeden wanneer er een groeiende hoeveelheid geld in de economie wordt gepompt. Duitsland zal deze boodschap ook gaan uitdragen tijdens de ontmoeting van de G-20, die later deze week in Moskou zal gaan plaatsvinden.

Duitsland blijft Duitsland

Duitslang gaat tijdens de G-20 de andere landen op de gevaren van de liquiditeiten in het systeem wijzen. “Duurzame groei kan alleen bereikt worden op basis van een duurzaam begrotingsbeleid.” Schaeuble liet woensdag tevens weten dat Duitsland aan zijn begrotingsdiscipline blijft vasthouden. Lekker koppig, lekker Duits. Duitsland is momenteel de grootste economie van de eurozone en daardoor een “anker van stabiliteit en locomotief voor groei in Europa‘, aldus Schaeuble.

Duitse crisis?

Niet iedereen denk dat Duitsland zich lang kan vasthouden aan deze ideeën. Erkki Liikanen, een Finse politicus en tevens raadslid van de Europese Centrale Bank, liet eerder weten dat de crisis in de komende tijd zal gaan uitbreiden naar de kern van de eurozone =  Duitsland. Volgens Liikanen is het van belang om de economische cijfers van het 4e kwartaal van 2012 en het 1e kwartaal van 2013 goed in de gaten te houden.  Duitse economie in de laatste drie maanden van 2012 met 0,5% op kwartaalbasis gekrompen. Dit was de eerste krimp sinds 2009.