ECB blijft goedkoop liquiditeit verschaffen, rente blijft 1%

0

President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank heeft de zorgen onder beleggers over een mogelijk liquiditeitstekort verlicht door te verzekeren dat de ECB banken in de eurozone zal blijven voorzien van zo veel liquiditeit als ze willen.

In een toelichting op het rentebesluit zei Trichet dat de ECB de wekelijkse herfinancieringsoperaties zo lang als nodig zal blijven uitvoeren tegen vaste lage tarieven, waarbij banken zo veel krijgen als ze willen. De aankondiging stelde beleggers gerust. Zij vreesden voor tekorten op de geldmarkten wanneer begin zomer circa EUR442 miljard aan financiering afloopt. Het bankensysteem in de eurozone zal bijzondere liquiditeitssteun blijven ontvangen tegen ‘zeer gunstige voorwaarden’, zei Trichet. De ECB liet de rentevorige week, zoals verwacht, ongewijzigd op 1,0%.

De rente in de eurozone staat sinds medio 2009 op het laagste niveau in de tienjarige geschiedenis van de ECB. De centrale bank verlaagde de rente tussen oktober 2008 en mei 2009 met in totaal 325 basispunten. De ECB hanteert het rente-instrument voornamelijk om ervoor te zorgen dat de inflatie in de eurozone beperkt blijft. De centrale bank heeft daarbij de doelstelling de inflatie onder, maar vlakbij 2% te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.