ECB deelt 1,5 biljoen euro uit

44

Ja, de bankiers zijn gul… voor zichzelf. Door ‘groot succes‘ is het ‘stimuleringsprogramma‘ verlengd. Waar ECB eindbaas Draghi tot voor kort nog 1,1 biljoen (1140 miljard) euro wilde weggeven aan investeerders en bankiers, is dat nu opgehoogd naar 1,5 biljoen euro. De aanleiding? De inflatie (waardevermindering van de euro) is te laag! U weet, in de EU wordt goed gezorgd voor de financiële sector, die krijgen dus helikopterladingen gratis geld ter beschikking. U merkt die verbetering natuurlijk nu ook al in uw portemonnee! (NOT, het tegenovergestelde geldt voor de samenleving, leven wordt duurder.)

Mooi man… 360 miljard meer casino-geld én de maandelijks uitkering (60 miljard per maand, voor hen dus wel een basisinkomen) voor investeerders en bankiers gaat weer een half jaar langer door. Mooi toch, lekker mogen door feesten? Nou: niet dus, blijkt. De financiële sector verwachtte nog heel veel meer cadeautjes van Sint Draghi. De bankiers en investeerders waren zelfs teleurgesteld! De beurzen dipte dus flink. Nu.nl noemde dit grootse cadeau van 360 miljard zelfs een ‘misser‘ omdat veels te klein:

Donderdag kondigde de centrale bank wel nieuwe stappen aan, maar die waren minder omvangrijk dan de financiële markten voorzagen. Zware verliezen op de Europese aandelenbeurzen waren het gevolg.

Het ‘stimuleringsprogramma’

Dat was dus weer 360 miljard… te weinig voor de financiële sector, zoveel te weinig zelfs dat het als ‘misser’ wordt gezien. Denk daar eens over na… Het beleid werkt nu dus al averechts! De banken en de financiële sector zijn een alles opzuigend zwart geldgat geworden, een put die niet is te dempen. Maar dat mag de ‘stimulering’-pret niet drukken, dus…

Daar gaat weer 360 miljard euro meer gratis geld, deposito rente nog verder negatief (nu -0,3%) en de herfinancieringsrente naar 0,05%. Als je het als bank niet al gratis krijgt in ruil voor ongewenste leningen en slecht lopende staatsobligaties, dan is het geld wel nagenoeg gratis te lenen… Uiteraard gaat deze stimulering niet naar de samenleving maar is het uitsluitend en alleen bestemd voor de financiële sector, in de hoop dat het door druppelt naar de samenleving. Het fenomeen van Trickle-Down Economics, reeds bewezen compleet falend in de VS:

trickle-down-economics

De investeerders en bankiers worden door het ‘stimuleringsprogramma’ uiteraard steeds rijker en rijker, het geld stroomt van de ECB immers direct naar hen. Lang leve de bankenunie! De rest – de samenleving dus, onderaan de piramide – heeft het uiteraard minder goed. Het geld bereikt hen nagenoeg niet. Het geld stroomt naar de financiële beurzen en daar blijft het vervolgens – in de financiële sector.

Geld opnemen uit de toekomst

De euro wordt echter wel immer minder waard (nieuwe diepte records) en dat kleine beetje ingebeelde economische vooruitgang komt dus puur en alleen door uitholling van de samenleving, door inflatie (voor bankiers) en door deflatie (voor de samenleving). Ook ging gisteren de deposito rente weer verder omlaag (verder negatief dus), dus uw spaarrente zal ook verder richting nul gaan. Uw arbeid is niets meer waard volgens de ECB.

Vergeet niet, wanneer de ECB geld creëert uit het niets zoals met dit programma, creëert het geld door inflatie teweeg te brengen. Dit is het bekende afromen van de samenleving, de ECB steelt hier feitelijk waarde uit uw bank en portemonnee om dit mogelijk te maken. De ECB neemt het dus op uit uw eigen toekomst, en geeft het aan de financiële sector zonder verdere eisen te stellen.

qeJa ze hopen dat hun bankiers het vervolgens doorlenen, maar die eisen stellen ze expliciet niet bij hun gulle giften. Ondertussen blaast de zeepbel van het valse geld steeds verder op.

Aanschouw de cirkel

De euro in uw toekomst wordt dus immer minder waard, u heeft daardoor dus meer euro’s nodig om rond te komen. Maar krijgt u die ook? Gaat uw salaris omhoog? Of gaat die juist omlaag door de slechte economie, ontslagen, minder banen en toegenomen concurrentie voor die banen die nog ontstaan. Huishoudens gaan beknibbelen op uitgaven, de economie verslechtert. Door verslechtering van de economie komt er weer meer ‘stimulerings’-beleid, dit leidt tot verdere uitholling van de samenleving en de cirkel is weer rond.

Er is door het gratis-geld-beleid van de ECB sprake van een groeiende splitsing (bifurcatie) tussen bankensector en de rest van de samenleving. Maar let op, de ECB heeft de oplossing voor u paraat:

Voordeel: Goedkoper geld lenen!!!!

Gelukkig kunt u door ECB-beleid nu wel goedkoper lenen! Die anderhalf biljoen euro’s zouden (zogezegd) ingezet moeten worden voor leningen (= schulden) aan de bevolking, en die moeten dan dus ook betaald gaan worden door uw gezin en de overige huishoudens in Europa.

En we weten ondertussen: Schulden en leningen zijn dodelijk. Leningen betreffen ook geld opgenomen uit de toekomst. Mede door te hoge leningen uit het verleden is de economie nu wat het is… Bubbels op de beurs, spaarders de sjaak. De ECB maakt het beter voor bankiers en slechter voor de samenleving. Alleen de bankiers tellen in EU, dus gaat dit beleid gewoon door.

De financiële problematiek in uw gezin groeit dus gestaag verder door de inzet van de ECB. Het is de prijs van de euro, en vergis je niet: die prijs is hoog.

44 REACTIES

 1. Zolang de volkeren van de wereld maar vooral EU er niets tegen doen blijft de elite doen wat zij doen.
  Grote veranderingen komen er altijd als het volk in opstand komt en massaal wel te verstaan.

 2. Het wordt stilaan meelijwekkend, vraag stelt zich wanneer we er nu eens echt over gaan nadenken. Het is werkelijk geen kunst om het vermeende economische analfabetisme te etaleren, het zit dermate ingeburgerd waardoor we het voor normaal nemen, uiterst pijnlijk om waar te nemen.

  Gaston Bachelard stelde dat de geschiedenis van de wetenschap gekenmerkt wordt door een
  confrontatie met epistemologische obstakels die de vooruitgang van het denken verhinderen. Deze worden niet opgeworpen door de complexiteit van de wereld of de beperkingen van de mens, maar door de manier waarop wordt gedacht. Voor Bachelard werd wetenschappelijkheid dan ook gekenmerkt door een epistemologische breuk met het alledaagse denken.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Epistemische_breuk

 3. Inflatie creëren door geld gratis uitlenen is hetzelfde als geld bijdrukken, gelijk het begin van elke devaluatie” crisis”. De race om de goedkoopste (export)munt is al 10 jaar aan de gang, buiten het zicht van de consument en de loonslaaf. Een sinister complot ter faveure van een sinistere club banksters, industriëlen en politici met als doel de ultieme macht.Als de politieke penoze bij verkiezingen bijvoorbeeld E1000 beloofd (reutel rutte), dan is reeds E5000,- ingecalculeerd gejat, maar dat jatten wordt uiteraard niet vermeld.Nog ridiculer is dat de meerderheid niet het iq bezit zelfs dit simpele spelletje te doorzien.

  • Misschien wordt het tijd om het eens over biflatie te hebben, met deflatie kom je immers tot hetzelfde resultaat als wat Draghi doet. Het enige verschil is dat het geld dan terug ten dienste komt van de bevolking, niet andersom.

   • Uiteraard is deflatie voor consumenten gunstig, bijvoorbeeld de hypotheek rente,en dus prima.”De consument “heeft meer macht dan waarvan hij zich bewust is.Het jammerlijke is dat 90 procent van de consumenten in het stemhokje kiest voor een overdracht van zelfbeschikking.

     • “Er komt vanzelf iets nieuws, en daar hebben wij geen invloed op. Straks
      komen de systeempooiers met een door de staat gecontroleerde blockchain
      —> de intensieve menshouderij.”

      Niks nieuws hoor, wordt al duizenden jaren grof geld aan verdiend of misbruik van gemaakt.

   • U gelooft en blijft nog steeds in sprookjes geloven.

    Wat u geleerd heeft en denkt te zien, kunt u rustig volledig loslaten.

    • Het wordt hoog tijd dat je dat ook eens doet, leuk om mantra’s te deponeren maar verder zit je nog volledig vast gezien diverse reacties. Worstel nog wat verder, je komt er nog wel.

     • Beste Werner,

      Waarin zit ik nog volledig vast volgens jou?
      Ik ben altijd bereid om wat bij te leren!
      Doe maar eens een belangrijke bijdrage, ik sta tot alles open.
      Maak je uitlatingen maar van waarde, om een behoorlijk, inhoudelijk antwoord te geven.
      Dit is je kans.

     • Wie in leugens blijft geloven, zal de rest als sprookjes labelen. In het verlengde daarvan gaan we een economie cultiveren die bol staat van de platitudes, totaal ontdaan van elementaire logica of economische kennis. Het verhaal wordt des te absurder wanneer aandacht wordt besteed aan de sociale alternatieven, het irrationele denken laat echter niet toe om de inherente waarde daarvan in te schatten. Op deze manier wordt deze tragische absurditeit eenvoudig te verklaren, toch doet men rustig verder alsof er geen boek geschreven werd.

      Oplossingen zijn maar goed als ze ook maatschappelijk ontvankelijk verklaard worden, dit brengt ons tot de absurde situatie dat problemen terzelfdertijd wel EN niet kunnen bestaan. Voor wie de oplossing kent, is het probleem opgelost, niet voor wie nog naar een oplossing zoekt. Deze dynamiek is van toepassing op alle problemen, naargelang het soort probleem zal enkel de sociale impact zwaarder zijn. Een en ander vinden we ook terug in de besluitvormingstheorie van Herbert Simon, hij formuleerde een aantal axioma’s om het besluitvormingsproces te omschrijven:

      (1) de mens kan onmogelijk alle alternatieven voor een beslissing kennen
      (2) de alternatieven die hij kent, kan hij niet alle simultaan vergelijken
      (3) als gevolg van de eerste twee axioma’s zal men niet het optimale alternatief kiezen
      (4) de mens beschikt over een set routineacties
      (5) deze routineacties bestaan alle los van elkaar
      (6) elk probleem wordt simultaan met het bestaande doel en middelen beschouwd
      (7) als gevolg van 4 en 5 zal 2 pas in werking treden als routineacties niet meer volstaan

      https://dunningenkruger.wordpress.com/methodiek/

 4. Goed stuk , alleen jammer dat het zo oud is als de weg naar Rome .

  Weimar Republiek was ook al zo een voorbeeld , 1000000 D Mark in de knip en je kon er nog geen brood voor kopen .

  Waar Draghi mee bezig is , is zuiver en alleen de ontstane giga schuldenberg in de EU kleiner te maken door inflatie aan te wakkeren , zijn opkoop programma word door niets gedekt als alleen u en mijn belastinggeld m.a.w. heel veel gestolen Euro’s de markt in pompen liefst met duizenden miljarden tegelijk ook zelfs vers van de pers , om de miljarden schuldenberg te doen verdwijnen als sneeuw voor de zon .

  Dat hij daarmee alles en iedereen een zwart gat indompelt kan hem als oud Goldman Sachs man en Italiaan geen ene hout schelen .

  De Noordelijke lidstaten moeten bloeden ( daar zit het geld en betalen braaf , Dijsselbloem is zijn top man en school voorbeeld ) en de Zuidelijke landen ook zijn geliefde Italië zullen door zijn toe doen geholpen worden .

  Het spel t.o.v. het IMF komt zo goed uit en de States ( WallStreet ) ziet zijn dollar in waarde stijgen in de handel .

  Let maar op , zij gaan binnenkort wel een rente stijging doen en zonder te bloeden gaat feitelijk deze waardeloze dollar waar de ellende in 2007 allemaal begon zich sterker te handhaven als wereldmunt i.p.v. in elkaar te storten .

  Ik kan nog wel een paar A4-tjes vol schrijven over de geldcreatie en het manipuleren van de markt , maar vind het wel genoeg zo .

  Carthago • 3 uur geleden had in mijn ogen ook al de juiste snaar geraakt door te stellen dat een meerderheid het IQ niet bezit om dit simpele spelletje te doorzien .

  • Houd het wat recenter Polen na de omwenteling 1991 brood 6 zloty 1992 60000 zloty voor het zelfde brood.
   Alleen het gekke was dat alles van de wereld te koop was al een dag nadat Lech wałensa aan de macht kwam.
   Tot 2000 was er geen muntgeld en het kleinste coupure was 10000 zloty en 10000000 de hoogste.
   Na 2000 zijn er 3 nullen verdwenen en was plotseling 1000000 1000 zloty

   • Oké , heb ik geen problemen mee als u maar begrijpt wat ik ermee bedoelde .
    Zloty of D>Mark whats a name het gaat om de inflatie .
    Geld in deze vorm tegenwoordig heeft de neiging steeds minder waard te worden en in geld volume toe te nemen .
    Kijk , dat is het probleem .

  • Negatieve schuldgroei wordt gecompenseerd met QE. Wij hebben daar inderdaad geen flikker aan.

   Daarom moeten de hoeren ook om echt geld gaan vragen voor hun diensten. Elke nacht een deel in de matras, en als je genoeg hebt ga je er vandoor. De systeempooier kan je rekening niet blokkeren en wordt zo gedwongen zelf kennis te maken met de echte wereld.

   50% voor de pooier, 30% kamerhuur voor het vriendje van de pooier, en 20% voor het plebs. En nu verhogen ze de huur met 4% per jaar en noemen dat ‘stimuleren’.

 5. Nog maar kort geleden riepen we naar elkaar wanneer iemand vlak voor z’n pensioen stond dat-ie lekker kon gaan rentenieren. Rentenieren betekent letterlijk: leven van de opbrengst van zijn kapitaal. De tijd is nu rijp dat we naar elkaar roepen dat we ‘lekker’ gaan interen. De particulier die met pensioen gaat ziet z’n opgespaarde pensioenpot langzaam verdampen omdat al jarenlang niet meer geïndexeerd wordt. De ondernemer die met pensioen gaat en de
  opbrengst van de verkoop van z’n bedrijf op een ‘spaarrekening’ zet zal z’n levensduur flink moeten inkorten omdat door het interen het kapitaal snel zal wegkwijnen. Maar niet getreurd, door de grote versobering in onze verzorgingsstaat zullen veel verzorgingstehuizen niet meer bezet worden door hulpbehoevende bejaarden maar zijn ingenomen door een andere bezetter, namelijk de immigranten. De interende ouderen zullen noodgedwongen langer zelfstandig blijven wonen. Ter behoud van hun WW-uitkering zal over 5 jaar een leger werklozen worden ingezet om de in- en uitgeteerde ouderen als een vorm van verplichte dienstverlening te verzorgen. Van sociale verzorgingsstaat naar verplichte onderhoudsstaat. ’t Is maar hoe je het ziet.

  • Of je zet alles om in edelmetaal en geeft dat aan je kinderen, vervolgens leg je een paar systeempooiers om en zegt tegen de rechter dat je een salafistische transgender bent.

   Word je lekker gebadderd op je ouwe dag. BTW, ik zit in blok 7d.

 6. Geen goed nieuws voor mensen die nog met pensioen willen! De rente naar negatief, dus geld in de toekomst verliezen…….minder en minder pensioen. Draghi nog bedankt!

 7. Het gaat de meeste huishoudens tegenwoordig niet voor de wind integendeel, ze moeten met steeds meer tegenwind door de windtunnel heen, ze kunnen zich nog maar nauwelijks staande houden.

  Maar we hebben gelukkig onze ‘Messias’ Draghi, hij laat 1,5 biljoen Euro uit het ECB gebouw stromen naar de samenleving toe.

  Alleen, je hebt vissers en hele goede vissers.
  En laatst genoemden zijn de banken, zij zijn goed voorbereid, met geavanceerde materialen en technieken.

  Zij slepen zo’n 95% of meer binnen met hun vistechniek.
  Die andere 5% of minder wordt door consumenten geabsorbeerd.
  Dat is toch een heel nobel streven.

  De banken hebben ook een zeer geavanceerd drainage systeem voor QE geld.

  “Ja ze hopen dat hun bankiers het vervolgens doorlenen, maar die eisen stellen ze expliciet niet bij hun gulle giften.”

  ‘Maar dat doen de banken wel hoor’ het liefst aan mensen die een consumptief krediet willen hebben, of aan mensen die rood kunnen staan op hun betaalrekening.
  Die kunnen fijn uitgebuit worden.

  Consumenten zien in reclames van bijvoorbeeld auto’s die worden
  aangeprezen met gespreide betaling in beeld staan ‘Pas op’,lenen kost geld’,
  maar banken zien bij het ECB gebouw een bord staan van ‘Lenen kost niets voor
  banken’.

  En vervolgens gaan de woekeraars te werk, om hun tassen te vullen, totaal geen respect en gevoel voor de mens in de samenleving.

  Rentepercentage en jaarlijkse kostenpercentages van de
  Kwartaallimiet

  Totaal kredietbedrag

  Variabele debet-rentevoet

  Andere kosten van het Krediet

  Jaarlijks Kostenpercentage (JKP)

  € 500 13,90% € 4,10 17,6%
  € 1.000 13,90% € 4,10 15,7%
  € 1.500 13,90% € 4,10 15,1%
  € 2.000 13,90% € 4,10 14,8%

  Deze tarieven gelden per 1
  januari 2013. Wijzigingen voorbehouden

  Meer informatie over deze tabel

  Totaal kredietbedrag

  Het afgesproken bedrag dat u maximaal rood mag staan. De mogelijke bedragen
  zijn: € 500, € 1.000, € 1.500 en € 2.000.

  Variabele debetrentevoet

  Het rentepercentage, dat u voor de lening betaalt, op jaarbasis. Deze rente is
  variabel en kan wijzigen in de periode dat u de lening hebt. U betaalt
  alleen rente over het bedrag dat u rood staat.

  Andere kosten van het krediet

  De kosten die, naast de rente, deel uitmaken van de totale kosten van de
  lening. Deze kosten betaalt u om van de lening gebruik te kunnen maken. U
  kunt een Kwartaallimiet aanvragen als u een Betaalrekening van de ING
  hebt. Een Betaalrekening is onderdeel van een pakket. In dit voorbeeld
  wordt uitgegaan van een Oranje Pakket. De kosten van het Oranje Pakket
  rekent de ING een keer per drie maanden achteraf met u af.

  Jaarlijks Kostenpercentage
  (JKP)

  Dit percentage geeft de te betalen rente plus eventuele bijkomende kosten
  voor een Betaalrekening en Betaalpas op jaarbasis aan. De kosten van het
  Oranje Pakket zijn meegenomen in het Jaarlijks Kostenpercentage en zij zijn
  gelijk voor ieder kredietbedrag. Hierdoor is bij hogere kredietbedragen
  het Jaarlijks Kostenpercentage lager. Voor de berekening van dit
  percentage gaan wij uit van de volgende aannames:

  Het totale kredietbedrag wordt onmiddellijk en in één keer opgenomen en na 3 maanden in één keer
  afgelost.

  De rente over het krediet wordt maandelijks achteraf afgeschreven.

  Er wordt tussendoor niet extra afgelost of een nieuwe opname gedaan.

  De debetrentevoet blijft de hele duur van het contract gelijk.

  U maakt gebruik van een OranjePakket bij de ING.

  De kosten van het OranjePakket blijven de hele duur van het contract gelijk.

  Ja mensen, in wat voor maatschappij leven we momenteel, in
  deze tijdcyclus?

  Toevallig vanmorgen toen ik wakker lag, dacht ik nog terug
  aan het postkantoor uit de jaren dertig, waar ik als jongen van 10 jaar, 5 harde
  guldens op mijn spaarbank boekje liet zetten
  van de ‘Rijk Postspaarbank’, wat was ik trots toen.

 8. 1500 miljard delen door 600 miljoen EU burgers is ruim 2000 pp , van baby tot bejaarde .
  Als ze dat geld nu eens aan de burgers hadden gegeven was de economie allang weer als voor 2007 maar door het aan de banken te geven zakken we steeds verder het moeras in.

  En onze bankjunkies vonden de verhoogde shots wat aan de magere kant afgelopen donderdag.
  Onze zwaar verslaafde bankensector heeft gezorgd voor de crisis in 2007 en gaat zorgen voor het opblazen van het systeem binnen afzienbare tijd als het aandelensprookje uit is.

  • Wat kan je met 2000 euro als je huis onder water staat , restschuld van 80.000 euro of een persoonlijk krediet van minimaal 20.000 euro. Ondertussen geen werk meer en dan zal die 2000 een verschil kunnen maken zeg.. Waarom zou je terug willen naar een economie van voor 2007 ? Waar gaan die grondstoffen vandaan komen dan… ? Zoiets werkt alleen in Belgie…, daar zijn ze blij met deze simpele oplossingen.. Helemaal met een lintje er om heen. Elke baby die geboren word heeft gelijk al een schuld van 25.000 euro.. DUS…
   Zo kunnen we door blijven gaan.. Net als die Belg die oppert om geld te drukken wat niet als schuld gezien word maar gelijk in de plus terecht komt en dan kom je binnen no time weer op nul uit.. Hihi.. onze Hans Kazan is er niets bij.
   Accepteer maar dat we niet in het paradijs terecht gaan komen maar dat de DARK- AGES op de loer liggen.. Geheel volgens scenario van de elite zodat we hierna NOG makkelijker te controleren en te beinvloeden zijn. Als er een moment dat de mensheid zijn lot kan keren is het nu wel maar dat zie ik voorlopig niet gebeuren.
   Als mensen genoegen willen nemen met weinig ( materialistisch gezien ) en het vertrouwen opzeggen in het politieke systeem , fiatsysteem , pensioenstelsel enz.. en daardoor open gaan staan voor veel ( geestelijk , innerlijk , liefde , vertrouwen , naastenliefde ) kan er veel veranderen en ziet de toekomst er iets rooskleuriger uit dan nu..
   Een bizar natuurverschijnsel zou ook goed doen… Zoiets noemen we dan weer een ramp omdat we er niets van begrijpen maar van mij mag die hele economie globaal morgen nog plat ! Goed leer momentje zullen we maar zeggen.., Right on Time..

   • Het is perfect zoals Bachelard stelde, haal verschillende contexten en motivaties door elkaar heen en economisch analfabetisme wordt als normaal gezien. Geef dit vervolgens aandacht en je wordt getuige van een sociaal drama dat geenszins laat vermoeden dat gebruik van gezond verstand een menselijke eigenschap is. Wat rest kennen we, zelfs een volgend wereldconflict lijkt ons niet te deren. Wat eenvoud vermag.

    Gaston Bachelard stelde dat de geschiedenis van de wetenschap gekenmerkt wordt door een confrontatie met epistemologische obstakels die de vooruitgang van het denken verhinderen. Deze worden niet opgeworpen door de complexiteit van de wereld of de beperkingen van de mens, maar door de manier waarop wordt gedacht.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Epistemische_breuk

   • Inderdaad, € 2000,00 heeft geen betekenis in het geheel van de ellende.
    Er moet structureel iets gaan veranderen, anders heeft het geen zin.

    IJsland en Finland spelen momenteel een voortrekkersrol om financiële , maatschappelijke en toekomstige oplossingen te bedenken en uit te voeren met daden en niet met ellenlange,leugenachtige,huichelachtige,economisch verantwoorde,corrupte,partij dogmatische, domme, volgzame en zich zelf zwaar overschattende politici.

    Elke Nederlandse burger dient zijn eigen gezonde boeren verstand en intuïtie te volgen, om niet tussen die molenstenen vermalen te worden.

    • Vanavond nog in het geheel gezien op TV ( De gifcirkel- in Italië ), schokkend, misselijkmakend.
     Kan de hele docu link niet boven water halen om te delen, schande.

     Misschien dat het een ander wel lukt.

     De maffia in al z’n gedaanten waart nog over onze gemeenschappelijke mooie planeet, om de grond, het water en de mensen te vergiftigen en te misleiden.

     We gaan met goedwillenden, hier uiteindelijk een einde aan maken.

 9. Economisch analfabetisme in de kijker, misschien dat men straks gaat beseffen dat je ook simultaan gebruik kan maken van inflatie EN deflatie om het economische herstel in te luiden? Het staat mooi, bij biflatie. En straks verlaten we de USD als reservemunt, er lijkt geen einde te komen aan dat wat sommigen – halsstarrig en zonder schaamte – ‘economie’ blijven noemen.

  Na 15 jaar van ononderbroken prijsstijgingen wordt Zimbabwe nu geconfronteerd met een
  tegenovergesteld effect: deflatie. Inderdaad, een land dat volgens het IMF in 2008 nog een inflatie van 489.000.000.000 % liet optekenen en bankbiljetten van 100.000 miljard Zimbabwaanse dollars liet drukken, heeft in oktober een deflatie van 3,29% laten optekenen. Dat is het gevolg van de overschakeling van het land op de Amerikaanse dollar in juni laatstleden, een maatregel die heeft toegelaten de prijzen snel te stabiliseren in een land dat er gewend aan was geraakt dat prijzen om de drie uur verdubbelden. Aan de andere kant laat de maatregel geen enkele ruimte voor monetaire interventies toe om een economie – die kreunt onder een werkloosheid van 80 % – aan te zwengelen.

  http://www.express.be/business/nl/economy/in-een-land-waar-de-prijzen-om-de-3-uur-verdubbelden-heerst-nu-deflatie/217448.htm

  • Veel dingen zijn waar, het betekent niet dat ze waar zijn. Het zou wellicht heel stil worden moesten we het systeem ontvlechten en transformeren.

   Een derde concept is de ‘pragmatische waarheid’. Volgens dit concept is een ervaring ‘waar’ als deze ervaring het individu helpt om een probleem op te lossen of om een situatie meester te worden. Ervaringen of overtuigingen worden beschouwd als handelingen zoals alle andere handelingen, en ware ervaringen en overtuigingen zijn die ervaringen en overtuigingen die positieve consequenties hebben. Pragmatisten hebben kritiek op het correspondentieconcept van waarheid, omdat ze vinden dat dit weinig met het alle daagse leven te maken heeft. Zij willen een mensgerichte theorie en zeggen: iets is waar omdat het waarde voor iemand heeft. Dit concept is dus subject betrokken en probeert niet het subject uit te schakelen. Waarheid is hier valuatie: iets is waar als het samenhangt met onze belangen, iets is niet waar als het niet samenhangt met onze belangen.

   https://econognostiek.wordpress.com/waarheidsconcepten/

   • Beste Werner. Dit is een artikel van ZeroHedge. En de schrijver van dat artikel geeft een mening, visie zo je wilt. Nou is mijn ervaring met ZeroHedge en vele andere sites dat na verloop van tijd de eerst gespuide mening nog wel eens wil veranderen en dat geldt m.n. vaak op essentiële onderdelen daarvan. Waarom zo moeilijk doen met concepten over waarheid? Ik wacht gewoon rustig af wat er nog meer gemeld gaat worden over de inhoud van het artikel en dan inderdaad m.n. wat het IMF werkelijk gezegd heeft. In ieder geval vond ik het een opmerkelijk stukje, niets meer, niets minder. We kunnen wel op alle slakken zout leggen, maar wat is het werkelijk nut van een discussie over waarheid, als je niet eens weet wat en hoe het precies gezegd is? Ik gaf aan bedenkingen te hebben, dat was alles.

    • Je kan de test middels gedegen onderzoek doen Dick, neem alle berichten van het afgelopen jaar en herleid ze tot hun essentie. De samenvatting past op een A4’tje, de conclusie zal zijn dat economisch analfabetisme rijkelijk zegeviert waardoor we het voor normaal nemen en we volgend jaar dezelfde oefening kunnen maken, jaar na jaar hetzelfde. Finaal is het bijna te absurd voor woorden, de sociale alternatieven liggen dan wel op de tafel maar ook dat lijkt het beleid niet eens te begrijpen. Aan vakkundige verklaringen voor deze mensonterende malaise is geen gebrek, de ene analyse is nog indringender dan de andere.

 10. de ‘inflatie’ werkt momenteel enkel door in aandelenland, daar zitten de ontvangers van de miljarden, zolang de gemiddelde europese burger niet meer te besteden heeft kan de inflatie voor consumentengoederen/prijzen niet doorzetten, Als de doelstelling van de ECB inflatie is, dan moeten ze de koopkracht van de burgers gaan verhogen, een bijkomend voordeel van hogere koopkracht van burgers is stijgende economische activiteit, denk maar eens terug aan de oververhitte economie van nederland begin jaren negentig waarin zelfs nog een (kunstmatig) begrotingsoverschot ontstond, toen gingen de lonen omhoog en de huizenprijzen stegen mee.

  • We zouden Draghi een prijs moeten geven, niet omdat hij – bekeken vanuit zijn motieven – zo dom is maar omdat de meerderheid als blinden in z’n vallen trappen, telkens opnieuw. Pas simpelweg deflatie toe en het gegeerde geld komt spontaan vrij in het economische circuit, in al hun pre-occupaties zien de blinden dat niet eens, Draghi lacht zich er wel een bult mee. Wat een wereld, economisch analfabetisme dekt al lang de lading niet meer.

  • Banken kunnen het ook anders regelen …

   Mensen die willen beleggen in RABO doen dit met zogenaamde ledencertificaten, later omgedoopt tot certificaten van participaties met een jaarlijkse vergoeding 6,5%. Deze certificaten Rabobank geven een soort ‘dividend’ wat eigenlijk een rentevergoeding voor een lening is. Rabobank betaalt deze vergoeding per kwartaal. De certificaten behoren
   tot het eigen vermogen van de bank. Komt de bank in de problemen, dan wordt niet alleen de rentevergoeding niet betaald, maar lopen de houders ook het risico de hoofdsom kwijt te raken. Het lijkt net een aandeel, alleen hebben de participanten geen zeggenschap.

   http://delangemars.nl/2015/12/10/rabo-maakt-15-miljard-winst-en-schrapt-9000-banen/

 11. Tja… Grote sommen geld uitdelen en grote sommen geld incasseren. Nog maar een paar dagen geleden belde een buurvrouw mij op om een borrel te komen drinken. Een vrouw van 84 die de uitdrukking hanteert “Soms is pissen nog lekkerder dan klaarkomen” dit, nadat ze het toilet heeft verlaten. Mijn verbazing omtrent deze uitdrukking, welke ik al eens eerder had gehoord zou niet zo groot zijn geweest als de vrouw een oerhollandse Amsterdamse zou zijn geweest maar mijn verbazing was des te groter in de wetenschap dat deze vrouw haar oorsprong vond in het “schattige” Brabant. “Onterecht !” zegt ze. Krijg ik een brief van de belastingdienst. “Dit is de laatste brief die u ontvangt van de belastingdienst in het vervolg gaat de communicatie alleen nog digitaal”. “Wat vind jij daar nou van ?” Zegt ze tegen mij. Nou… -zeg ik- ondanks dat ik het grootste deel van mijn carriere heb beleefd als ICT-er ben ook ik het daar helemaal NIET mee eens. Op mijn beurt zeg ik “Participatiesamenleving” Vind een buurman of een vage kennis die in je administratie komt neuzen en alles te weten komt over je inkomen en spaargeld want dat is waar het op neerkomt. Deze mensen weten vaak wel hoe ze dingen moeten regelen via formulieren maar zijn volstrekt onwetend als het gaat om computers en “het internet” is al helemaal iets miraculeus. Belasting betalen, over gratis geld gesproken… Je moet het betalen en zij bepalen de manier waarop.

  • Ik heb m vanmiddag zitten kijken.. nog bedankt voor je eerdere tip. Diep en diep triest om aan te zien hoeveel rotzooi er daar gedumpt word en vruchtbare grond onherstelbaar beschadigd word. Het besef van al het afval wereldwijd en vooral hoe er mee om gegaan word is voor veel mensen die respect voor de natuur hebben bijna ondraaglijk te noemen.
   Die computer-bergen in Afrika die de locals in de openlucht staan te verbranden voor het koper , het kwikafval bij goudwinning , het goedkoop slopen van de schepen in India , de hoeveelheid plastic in het milieu is schrikbarend te noemen. De keerzijde van een over-consumerende bevolking die zichzelf verzuipt en bevuilt in zijn eigen afval..
   De laatste 5 jaar gaat alles steeds sneller in dat opzicht , de wereld word steeds kleiner.. No Where to Run.. De vervuiling van het water en tevens de functie en eigenschappen van water zorgt dat die rotzooi naar elke uithoek van de aarde getransporteerd wordt en er op plaatsen waar nog nooit industrie is geweest allerlei giffen , metalen en plastics gevonden worden in verontrustende concentraties..Everything is linked…

   • Inderdaad, het is onbeschrijfelijk hoeveel schade hiermee aangericht wordt aan de mensen die daar wonen en het milieu en dat voor 10talle jaren, maar waarschijnlijk voor veel langer.

    Als je ziet, over wat voor aantallen dumpings en de ernst ervan het gaat, mag het wel overduidelijk zijn, dat de lokale overheden van hoog tot laag tot hun nek in deze smeerlapperij verwikkeld zitten, anders had dit nooit mogelijk geweest.

    En ga er maar van uit, dat je nog maar een heel klein kijkje in die enorme beerput hebt gezien.

    Deze criminele bende met handlangers, zullen niet zomaar stoppen met deze praktijken, omdat ze er nog steeds geld aan verdienen en gewetenloos zijn naar de rest van de maatschappij.

    Daarom vind ik het ook zo belangrijk, dat deze en andere achterlijke, onbeschrijflijke zwaar ingrijpende criminele toestanden onder de aandacht worden gebracht en het te houden.

    Alleen als de Italiaanse economie structurele schade ondervindt van deze openbaringen, zullen ze bereid zijn deze misstanden aan te pakken ( eerst cosmetisch) natuurlijk voor de buitenwereld om het imago op te poetsen.

    We weten allemaal wel hoe corrupt de Italiaanse overheden zijn en die veranderen niet zomaar even.

    Zelfs die Fyra treinstellen deugden voor geen meter.
    Jammer dan,niemand thuis,geld weg.
    En nu willen ze onze gezondheid ook nog verkankeren.

    Die Italianen moeten het eerst keihard voelen, willen ze het hoofd buigen en nog belangrijker, er daadwerkelijk iets aan doen om ons vertrouwen terug te winnen.

    Heb ik ook al eerder gemeld, de ontwikkelingen zullen elkaar steeds sneller opvolgen en zo ook de openbaringen.

 12. Ik hoop toch met heel mijn hart dat de generatie die hiervoor verantwoordelijk is het grote lijden aan den lijve gaat voelen. Ik hoop het echt. Ik kan gerust op straat of buiten leven, u ook ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.