ECB blijft veilige haven voor banken in 2012

8

Er is donderdagnacht voor bijna 446 miljard euro aan vermogen bij de ECB ondergebracht door banken. Dit bedrag is iets lager dan het record van 452 miljard euro dat de Europese Centrale Bank dinsdag van verschillende banken ontving. Het feit dat de deposito’s vol worden geladen met honderden miljarden euro’s houdt in dat de financiële instellingen elkaar steeds minder vertrouwen. Sinds de escalatie van de eurocrisis in de zomer zijn er vrijwel geen dagen geweest waarop er minder dan 100 miljard naar de ECB werd gebracht.

In een gezond economische systeem lenen banken elkaar onderling veel geld uit. Sinds de val van Lehman Brothers in 2008 is er echter veel wantrouwen ontstaan in de interbancaire markt. Omdat deze markt niet veel specifieke regels heeft en overheden tijdens normale omstandigheden de banken hun gang laten gang, kan de interbancaire sector alleen goed functioneren indien er vertrouwen is. Dit is overigens het sleutelwoord voor veel economische gerelateerde onderwerpen.

Doordat het in de financiële sector allemaal steeds gecompliceerder en onoverzichtelijker dreigt te worden (denk alleen al eens aan alle heisa rondom rehypothecation bijvoorbeeld) is het vertrouwen niet zomaar terug te krijgen. We zitten immers nog steeds midden in een flinke schuldencrisis. Hierdoor kan de interbancaire markt in 2012 zomaar verder opdrogen en zal de ECB waarschijnlijk als rots in de branding blijven fungeren voor veel banken. De veilige haven van de eurozone. Of de Europese Centrale Bank daar nu blij mee is of niet, iedereen is op zoek naar zekerheid. Hieronder de Chart of the Week, powered by Economics in Pictures.