coins

Zal er een moment komen dat madame Lagarde van de ECB ruiterlijk toegeeft dat haar beleid heeft gefaald. Hoe kan deze dame, die ‘slechts’ juridisch geschoold is, leiding geven aan een Europese Centrale Bank? Daar zou je toch minimaal een monetair econoom benoemen die verstand heeft van de geldomloop in het maatschappelijk verkeer. Het feit dat Lagarde is aangesteld geeft aan dat de Europese Unie niet wordt bestuurd door vakmensen maar door politici. Er worden bestuurders benoemd die eerder een voorname politieke rol hebben vervuld. Ooit was Christine Minister van Financiën in Frankrijk en werd ze beschuldigd van frauduleuze paktijken. Ze werd verdacht bemoeienis te hebben gehad in een dubieuze verkoop van het bedrijf “Adidas” van eigenaar Bernard Tapie. Het kwam tot een veroordeling waarbij na verschillende rechtszaken uiteindelijk werd geschikt voor een bedrag van 400 miljoen. Een ‘eitje’ natuurlijk voor Lagarde die na haar ministerschap de baas werd van het IMF en daarna van de ECB. Daar tollen de miljarden om haar zilvergrijze haren.

Euro en inflatie

Hoe kan het bestaan dat iemand met een bedenkelijk verleden de baas wordt van de ECB die de EU met de euromuntunie moet redden van de ondergang? Dat is waar het de komende jaren om gaat. Niets meer en niets minder. De euro zou kunnen omvallen als deze nog verder in waarde daalt ten opzichte van de dollar. In mei 2021 was de euro nog 1,22 dollar waard, nu op 15 april 2022 nog slechts 1,08 dollar. Niet zo vreemd dat we een hoge inflatie hebben als de belangrijkste grondstoffen worden afgerekend in dollars. Het is niet alleen de oorlog in Oekraïne waar politici zoals Mark Rutte maar ook Christine Lagarde op wijzen als belangrijkste oorzaak van de inflatie. Het is het monetair beleid van de ECB dat de economie van de EU ten gronde richt. Let wel, we hebben het niet over heel Europa maar over de 27 lidstaten van de EU waarvan er 19 deelnemen in de muntunie. Landen als Zwitserland en Noorwegen die geen lid zijn van de muntunie hebben iets meer dan 2 procent inflatie. De inwoners van deze landen verliezen nauwelijks koopkracht.

Handrem op monetair beleid

De ECB moet een muntunie besturen die bestaat uit ‘arme ’en ‘rijke’ EU-landen. De economische snelheden verschillen behoorlijk. Het gevolg is een gigantische staatsschuldenberg bij de arme landen die momenteel ook bij de rijkere EU-landen door het dak lijkt te gaan. Door de coronaschade en verlies aan koopkracht moeten de Schatkist en de afdeling Generale Thesaurie(doen de staatsleningen) van het Ministerie van Financiën volop bijspringen om het MKB en de lagere inkomens overeind te houden. Ook zijn fiscale operaties nodig om de belastingdruk te verschuiven van de lagere naar de hogere inkomens. Het lijkt allemaal voor niets want de koopkracht staat nog volop in de achteruit want de ECB laat de centrale rente van 0,5 negatief ongemoeid. Inflatie kun je alleen afremmen door vol op de rem te gaan. De handrem moet op het soepele monetaire beleid met het gevaar dat de boel ineens stil staat. Inflatie slaat dan om naar deflatie. Maar o jee, er ligt een enorme berg staatsschuldpapier achter de Alpen in Italië en andere zuidelijke EU-lidstaten. Hoe gaat de ECB dat oplossen? Ach, we hebben het al eerder meegemaakt met Griekenland in het klein. Waarom nu dan niet in het groot? Schuldafschrijving moet kunnen in tijden van nood, dan maar een (nog) lagere euro. Even door de zure appel heen bijten.

Oorlogsslachtoffers

Zure appels zijn er genoeg in euroland momenteel. Ook onze eigen Minister-President waarschuwt dat we rekening moeten houden met flinke lastenverzwaringen. De oorlog in Europa komt goed van pas als excuus voor hogere lastendruk. De bevolking leeft mee met de slachtoffers en vluchtelingen van een land in oorlog, dus zijn we solidair. Dan leveren we wel een stukje welvaart in. Als mensen verderop in Europa oorlogsleed moeten incasseren dan pakken wij de financiële pijn. Wij sturen wapens en dat kost geld. Doen we liever dan dat we zelf moeten knokken. Het is maar hoe je het ziet. Oorlogen worden altijd misbruikt, zowel door vriend als vijand. Met talloze burgerslachtoffers tot gevolg. Puur om reden dat er fatale beslissingen worden genomen door politieke en monetaire beleidsmakers die corrumperen in de strijd om de macht.

Zonnige Pasen

Vlak voor Pasen volgt een zogenaamde ‘winstwaarschuwing’ van onze MP, Mark Prutte. Er zijn namelijk grote problemen met de begroting. Wie had dat nou gedacht. Kom op mensen, nog even op de tanden bijten, nog even solidair zijn, er is oorlog verderop. Heb vertrouwen in de beleidsmakers, het gaat goed komen als we even door de zure appel heen bijten. Zal best, maar ik eet eieren met Pasen. Gekocht bij de boer op mijn fietsie. Voor mij geen inflatie, geen dure eieren, geen dure brandstof, geen zure appels maar zoete appels want ik heb een tuintje. Geen dure energie want ik heb zonpaneeltjes en daarom wens ik iedereen zonnige Pasen!

GW

19 reacties

  1. Elke munt verliest waarde…alleen meten we het door te stellen dat producten duurder worden….maar nee…een grondstof wordt niet duurder, je heb alleen meer “munt” nodig om die grondstof te kopen. In essentie…elke (fiat) munt daalt in waarde en het enige wat uniek is per munt is de snelheid. Maw…sinds we fiat geld hebben bestaat er dus inflatie maar dit is niet bij elke munt het geval. Zie maar naar Zwitserland.
    Nu…zolang de toename vh BNP/aantal inwoners > dan de inflatie worden we welvarender en anders verarmen we. Elke politieker predikt dat we welvarender worden want dat brengt stemmen op maw moet hij zorgen dat de vgl hiervoor gunstig uitvalt. Dat gebeurt door het spelen korf waaruit inlatie berekent wordt. Zo is deze korf gedurende de laatste 40 jaar bvb al 18 maal aangepast in de US. Als we de korf van de jaren 80 nu zouden toepassen…kijken we aan tegen een verarming (of inflatie) van rond de 18% (ipv 8% nu).

    1. Het bekende verhaal over het failliet van het fiduciair geldsysteem. Het eindspel gaat in de versnelling. Deze verhalen komen we niet tegen op het propagandajournaal van de massamedia.

  2. Dan is het misschien voor degene die nog niets hebben van enig edelmetaal om er maar eens iets van aan te kopen.
    Bescherm je zelf de overheid laat het afweten.

  3. Maarehh … ik ben/was altijd een fervente fan van de “Max Keiser Report” op RT News (=Russia Today), en hélemaal van de “second half”, maar sinds 24 februarie jongstleden (…) is zijn channel van Jewtu … ehh … Youtube afgegegooid.

    Kent er iemand hier een ‘omweggetje’ om die uitzendingen van Max Keiser toch nog te zien wellicht ?

    Bij voorbaat bedankt,

    René

    1. Max is sinds 24 februari weg bij Rússia Today. Je kan RT eenvoudig bekijken mbv de Firefox Internet browser en de Add-on genaamd Anonymox. Ik doe dat zelf ook, werkte vorige week nog iig bij de gratis versie en een proxy in de UK.

  4. Alles loopt volgens het bedachte smerige plan.
    Eerst chaos (daar zitten we middenin), dan de werkloosheid (die gaat massaal komen), en als laatste de armoede. En dan….
    Het berooide volk zal de NWO als redder aanbidden! Doel bereikt.
    500.000.000 programmeerbare slaven voor de zgn elite. Bliep, bliep.

    Europa wordt doelbewust naar de donder geholpen. Het zou eens een sterk continent worden. Een concurrent van usa. Dat kan natuurlijk niet…

  5. Ik zou toch wat voorzichtiger zijn als het gaat om de bekwaamheid van Christine Lagarde in twijfel te trekken. Zij werd in volle financiële crisis toch maar mooi verkozen tot beste minister van financiën van de eurozone https://www.lefigaro.fr/conjoncture/2009/11/17/04016-20091117ARTFIG00361-christine-lagarde-honoree-par-le-financial-times-.php Gerrit, jij schrijft: “Daar zou je toch minimaal een monetair econoom benoemen die verstand heeft van de geldomloop in het maatschappelijk verkeer.” We zien dat volgens de ECB de geldvolumes M1 en M3 al anderhalf jaar in dalende lijn zijn https://www.ecb.europa.eu/press/pr/stats/md/html/ecb.md2202~54a710da45.en.html Als we richting een recessie schuiven dan komt er een grote val van de geldvolumes. Wacht tot de schulddeflatie al de activaklassen onderuit haalt. Dan wordt het prijsdeflatie zonder meer.

    1. Dichter bij huis is er Harm van Wijk die ook niet met een gerust hart naar de toekomst kijkt. https://beleggen.com/12-inflatie-leidt-tot-economisch-bloedbad/ Moeten we dan maar allemaal investeren in deze ETF https://www.google.com/finance/quote/IDTL:LON?window=MAX? Er is ook nog de kans dat we zoals Japan verder aanmodderen. Lage groei, lage inflatie en veel schulden. Dat is een kwestie van het juiste evenwicht en vertrouwen. Maar als dat wegvalt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: