ECB wil negatieve rente voor banken invoeren

De recente verlaging naar het huidige rentetarief van 0,25% was al een soort wanhoopsactie, maar het zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om de boel draaiende te houden. Uit een een bericht van Bloomberg blijkt dat de Europese Centrale Bank overweegt om een negatieve rente in te voeren voor banken die hun cash bij de centrale bank willen stallen. Nu mogen banken dit nog gratis doen (dus tegen 0% rente), maar in de toekomst gaat het ze waarschijnlijk geld kosten. Negatieve rente dus. Hieronder de ontwikkeling van de rentetarieven van de ECB, de FED en de BoE sinds 2001. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

negatieve rente ECB

Op Bloomberg staat te lezen: ‘Policy makers would reduce the rate for commercial lenders who park excess cash at the ECB to minus 0.1 percent from zero, said the people who asked not to be identified because the talks aren’t public. It would be the first time the central bank has adjusted interest rates by less than a quarter of a percentage point. The concept, which has been discussed by Governing Council members, doesn’t yet have a consensus, the people said.’

Negatieve rente hoort bij het monetaire experiment

Het is er nog niet helemaal door, maar we mogen er toch rustig vanuit gaan dat het cijfer nul niet meer de bodem is. Omdat dit allemaal hoort bij het monumentaal monetair experiment doet de ECB wel voorzichtig, want wat voor effect gaat dit hebben? Niemand die het weet. Daarom gaat er niet zoals gebruikelijk een kwartje vanaf, maar 0,1%. De waarde van de euro is door het nieuws gedaald. De huidige waarde van de euro ten opzichte van de dollar is $1,345.

28 reacties

 1. Banken zijn nogal gek om uit te lenen in een slechte economie, waarom risico als je in de aandeeltjes lekker de flow van de cb’s kunt uitmelken.

  De ENIGE optie is meer leningen te verstrekken; wealth effect, perpetual money machine, maar de laatste tijd heeft het meer weg van channel stuffing, biflaten.

  Linksom of rechtsom, lenen zul je kreng. De enige optie tot groei om de bestaande schuld te kunnen (blijven) financieren. En precies daar zit ‘m de kneep; wereldwijd.

  Als we nu eens een tonnetje financieren tegen een negatieve rente, nirp4eva, en daar een paar killotjes fysiek edelmetaal voor…. ach laat maar…

 2. Alles is geoorloofd in dit experimentele eindspel waar ze het niet meer weten waar ze het zoeken moeten .De patient moet koste wat het kost overeind gehouden worden .mvg Marcel

 3. Negatieve rente zal dus uiteindelijk betekenen dat het geld kost om het op de bank te gaan zetten. Dus gaan mensen het oppotten thuis, en dat is niet de bedoeling , dus zullen ze waarschijnlijk eerst overgaan tot alles digitaliseren, geen cash meer, zodat je het niet meer thuis KAN oppotten.
  Komt niet van mezelf heb ik ergens gelezen maar het leek mij meer dan logisch.

 4. Het enige wat daarmee bereikt wordt, is dat de spaarrente nog lager wordt en wellicht zoals een tiental jaren geleden in Zwitserland: geld toeleggen als je wilt sparen.

 5. We zien tegenwoordig een omkering van de (economische) begrippen:
  – negatieve rente = iemand betalen voor het feit dat ie jouw geld houdt
  – negatieve schaarste = teveel kantoorruimte, teveel woningen, teveel iPads, teveel vreten, teveel zuipen, teveel van alles
  – negatieve groei… etc

  Maar ach, dat hoort bij het leven. Zoals een groot Nederlands filosoof al eens zei: “elk voordeel heb zn nadeel”, en, zoals een bekend toeristenbuschauffeur wel eens zei: “als u links kijkt, ziet u rechts niks”.

  De boel gaat op en neer, en het mechanisme heet ‘enantiodromie’:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Enantiodromie

  1. ‘enantiodromie’ als ik de betekenis zo lees lijkt het gewoon op dialectiek. En zoals K. Marx deze beweging in de geschiedenis zag (Historisch Materialisme), zag G. Marx dit in de tegenwoordige tijd overal en zeer snel om ons heen op micro niveau (Hysterisch Materialisme)(

  1. Ik heb geen goud :))) en ook geen zilver :)))) ben ik verloren nadat ik het ooit kocht.
   En ik heb ook bijna geen fiat geld op de bank.
   Ik heb een huis en een stuk grond een houtkachel en een waterbron. En daarmee kan ik mijzelf voorzien van een bestaan. Hoezo ben ik enslaved? hehehehe

   1. Wees slim en zet je woorden om in daden. Be ready.

    De poep zal zeer zeker de ventilator raken. Wanneer weet niemand maar heel lang gaat het niet meer duren. Ben me voor het opwekken van electriciteit aan het verdiepen in woodgas, werd in WOII veelvuldig gebruikt om motoren aan te drijven. Denk hierbij aan auto en vooral generator…de combinatie van rocketstove , die veelvuldig minder gebruikt aan hout dan een normale houtkachel, en een woodgasmotor , om hieraan diverse autodynamos te hangen die electriciteit opwekken….

 6. Hahaha….wat een prachtige prutsers.
  Dat is ook de rede dat de euro als eerste ploft.
  Heerlijk hoe dom die lui zijn.
  Laat maar komen die n egatieve rente!

 7. De getoonde grafiek is niet de rente van de ‘deposit facility’ van de ECB, maar die van de ‘Main refinancing operations’, dus leen-faciliteit van de ECB. Die van de deposit facility willen ze eventueel negatief maken zodat banken daar minder geld stallen en in dat geld de economie inbrengen (uitlenen). Zie: http://www.ecb.europa.eu/stats/monetary/rates/html/index.en.html

  Voor zover ik weet zijn er nog geen plannen om de rente van de ‘Main refinancing operations’ negatief te maken. Of mis ik iets?

 8. De algemene mens in de huidige mens is zo hooked to the zogenaamde government, ( Zorgdragers) dat ze denken dat die wel voor hun zullen zorgen, Oh mijn liefsten…. wat hebben jullie je laten verleidden.

  http://www.youtube.com/watch?v=MXQozTxQSiE

  The goverment IS the lady in red. Please understand it!
  The government zijn de piepels die ons hebben verleid om voor het gemakkelijke te kiezen en daardoor de macht aan hen te geven.
  Zelfs ons denken is aan hen overgedragen.Aan de grote industrielen , de domme banken en de achterlijke politici .

  Ik kan alleen maar zeggen: Begin voor jezelf ( en je familie) te denken , en voor jezelf. Vergeet Rutte en Pechtold en Obama en de hele matrix clan.. en begin je eigen bestaan op te volgen. Verdiep jezelf in moeder aarde om voor jezelf in je levensonderhoud te voorzien.

  Dont HATE but CREATE!

 9. Een negatieve rente lijkt op zelfmoord. De rente op spaarrekeningen zal verder omlaag gaan en meer mensen zullen hun geld cash aan gaan houden. Het gevolg zal zijn dat de banken helemaal geen dekking meer zullen hebben. Ook zal er onvoldoende cash zijn voor degenen die een het e.e.a. een beetje laat begrijpen. Ik ben gestopt met een spaarrekening in 2010 onder het motto beter twee jaar te vroeg dan 10 minuten te laat. Dat heb ik inmiddels aangepast in beter 4 jaar te vroeg dan 10 minuten te laat. En als ik het nog een keer moet aanpassen ook goed, maar die 10 minuten te laat wil ik niet meemaken.

 10. Ga voor oplossingen..een andere is… kan zijn…

  Waar en wie het probleem zijn en vormen is nu wel bekend.
  Ook hoe zij het probleem in stand houden… erger vergroten.

  De Hendershot generator bouwen….

  Deze is gebruikt in het vliegtuig welke Charles Lindberg in 1927 de ocean deed overvliegen.
  Op brandstof alleen was hij nooit zo ver gekomen. Ongeveer 5,800 km.. 4000 miles.
  400 gallons of fuel with “a good power reserve on dus 10 miles a gallon.
  1 gallon = 3,7853 ltr. 1 mile = 1609 m.
  The plane was powered by a 220-horsepower, air-cooled, 9-cylinder Wright J-5C Whirlwind engine. Deze verbruikt 7 miles a gallon, is een 9 cylinder 12ltr motor.

  Hendershot zelve is door JP Morgan & onze joodse Friends laten geëlektrificeerd omdat hij werk wilde maken van zijn vinding en deze op de markt wilde brengen.
  Hendershot leefde en groeide op de in dezelfde wijk als Lindberg.

  B.F. Mahoney was z.g. the mystery man achter de vlucht…. de media hebben al sinds 1927 het diepere geheim van zijn vlucht verborgen weten te houden en dat heeft opgebracht …reken maar…

  Om die eu- banken- multinationals-overheid met hun kanker& fluoride & pillen & heffingen & regels regelgeving wetten, plisie rechters te overleven is het geheim van de Spirit (van 1927) een optie.

  Eu Brussel -Banken- Multies- G.sachs JP Morgan Paus haten spirit en ruggengraat.
  Mensen begrijpen niet dat ze je de rug aan het breken zijn.
  Langzaam en zeker breken ze elk jaar en je een werveltje verder.

  Interessant en leerzaam hoe Zij t doen… doch veel interessanter hoe wij reageren..of niet meer kunnen reageren door …

 11. het betreft hier de rente die banken ontvangen voor geld dat ze bij de ECB parkeren, omdat ze het even niet nodig hebben, andere banken niet vertrouwen en omdat ze het bij gebrek aan vertrouwen niet uitlenen aan bedrijven.

  Het gaat hier niet over de rente op een spaarrekening. Hoewel die lager is dan de inflatie, maar da’s een andere discussie.

  Door banken te laten betalen hoopt men dat de banken het niet parkeren maar uit gaan lenen.

  Wat niet werkt, want dan weigert men simpelweg fondsen van de ECB.

  Lastig hé? Centrale planning?

 12. Een huis, afgelost of niet en als “bushwacker” leven zal je “ass” echt niet redden! En voor “particuilere goldiggers” zeg ik dit: Als ” Das Vierte Reich” straks een feit is, komen ze thuis je kruipruimte wel even inspecteren en zal je zelfs je gouden tanden kwijt raken!
  Sweet dreams!

  1. Wie zegt dat het in een kruipruimte ligt Corne, je bekijkt het alleen maar vanuit jouw eigen negatieve perspectief, toegegeven de vooruitzichten zijn zeer negatief maar.
   Een huis afgelost en met productieve grond is het beste wat een mens kan bezitten.
   Hele slimme mensen zeggen ook niet voor niets al jaren “hard assets, ofshore, hard asset, ofshore”
   Maarja als je wereld alleen uit Nederland of Europa bestaat dan heb je misschien een groot probleem over niet al te lange tijd.
   Er zij genoeg praktische manieren om jezelf in een betere positie te zetten en te profiteren van de misdaden die vanuit Den Haag uit naam van het volk gepleegd worden ten nadele van het volk.
   Ze pompen de beurs kunstmatig op, geweldige short posities ook straks wanneer het hele zaakje in elkaar stort, activistisch beleggen is ook een kunst.

  2. Het is een individuele maatschappij je kan rechstreeks helemaal niets aan het systeem veranderen maar wel voor jouw eigen situatie en de mensen om je heen.

  3. Een afbetaald huis in een dorp op het platteland met je eigen productieve grond met gewassen in een gesloten gemeenschap.
   Veel voedsel met een lange houdbaarheid inslaan en geconserveerd water.
   Een klein deel in grondstoffen deels offshore en deels thuis dat kan je op genoeg inventieve plaatsen verstoppen en met sieraden bijvoorbeeld gewoon deels op je lichaam dragen.
   We gaan weer langzaam terug naar een tijd dat je alleen maar waard bent wat jij of jouw land kan produceren niet wat je op krediet kan consumeren zoals dat nu gebeurt.
   Na een ineenstorting van een beschaving kunnen de hechte kleine gemeenschapen die je in kleine dorpen ziet, zich het makkelijkste staande houden in een masale crisis.
   Maar als je denkt dat hier het 4e rijk komt dan kan je maar beter naar het oosten emigreren denk ik.

 13. Het is maar de vraag of op tijd je geld van de bank trekken zin heeft. Geld wat straks BUITEN het digitale geldverkeer circuleert wordt straks dan gewoonweg nietig verklaard, desnoods met een geheel nieuwe currency.
  Daar zit je dan met je stapeltjes papier thuis in je kluisje! Wel eens foto’s gezien van de jaren dertig van de vorige eeuw in de Duitse Weimar Republiek? Stapels waardeloos papier voor no geen korrel brood! Een voordeel, je hoeft dan voorlopig geen wc-papier in huis te halen!

 14. Ik kijk geen rommel op TV vrind Madman, en kom eens met je echte naam in plaats van dat belachelijke imago wat je jezelf en nog zo’n product op deze website hebt aangemeten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.